Perun kongressi päätti aikaistaa vaalit vuoden 2024 huhtikuulle

0

Perun kongressi on päättänyt aikaistaa vaalit huhtikuulle 2024. Aiemmin vaalit oli tarkoitus pitää vasta vuonna 2026.

Vaalien aikaistamisella on tarkoitus lieventää maassa jännitteitä, jotka ovat seurausta presidentti Pedro Castillon syrjäyttämisestä ja kiinniotosta aiemmin tässä kuussa.

Kongressiedustajat äänestivät vaalien aikaistamisen puolesta äänin 93–30. Lisäksi yksi edustaja äänesti tyhjää.

Kongressi päätti myös, että nykyisen presidentin Dina Boluarten on luovutettava valta vaalien voittajalle heinäkuuhun 2024 mennessä.

Kongressin puhemies Jose Williams lisäsi, että kongressin päätös pitää vielä ratifioida toisessa äänestyksessä seuraavien kuukausien aikana.

Mielipidemittausten mukaan 83 prosenttia perulaisista kannatti vaalien aikaistamista ratkaisuksi kriisiin.

Ainakin 21 kuollut mielenosoituksissa

Castillon syrjäyttämisen jälkeen alkaneissa mielenosoituksissa on viranomaisten mukaan kuollut ainakin 21 ihmistä ja yli 650 on loukkaantunut. Mielenosoittajat muun muassa pystyttivät tiesulkuja ja häiritsivät lentoliikennettä. Tuhannet turistit jäivät mielenosoitusten vuoksi jumiin eri puolelle maata, mukaan lukien historialliseen Machu Picchun kaupunkiin Andeille.

Castillon valinta presidentiksi vuonna 2021 heilutti Perun perinteisiä valtarakenteita. 53-vuotias maalaisopettaja ja ammattiliittojohtaja joutui pian virkavalansa jälkeen keskelle myrskyä. Castillon lyhyen virkakauden aikana Perulla oli kolme pääministeriä ja seitsemän sisäministeriä.

Perun hallitus salli Castillon vaimon Lilia Paredesin ja heidän kahden lapsensa poistua maasta. He olivat hakeneet Meksikosta turvapaikkaa ja olivat Meksikon suurlähetystön suojissa Perun pääkaupungissa Limassa.

Myös Paredes on rikostutkinnan kohteena, sillä häntä epäillään kuulumisesta rikollisjärjestöön.

Peru on julistanut Meksikon suurlähettilään Pablo Monroy Conesan ei-toivotuksi henkilöksi ja antanut tälle 72 tuntia aikaa poistua maasta. Meksikon hallitus sanoi myöhemmin kutsuneensa suurlähettilään kotiin varmistaakseen tämän turvallisuuden. Meksiko ilmoitti kuitenkin suurlähetystönsä toiminnan Limassa jatkuvan normaalisti.