Varsasta ratsuksi: Reino-varsan kanssa rekiajelulle

0
Reino-varsaa on opetettu seisomaan vapaana paikallaan, kun sitä valjastetaan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Niinhän siinä sitten kävi, että Reino pääsi myös kokeilemaan rekihommia. Lumi tuli maahan melkein heti sen jälkeen, kun olimme ajaneet Reinolla ensimmäisen kerran kärryillä.

Olin jo ahkerasti harjoitellut Reinon kanssa ohjasajoa rekiaisojen kanssa, joten tiesin, ettei se ainakaan aisoista sanoisi mitään. Valjastimme toisen hevosemme Tuuren reen eteen ja otimme Reinon käsihevoseksi tutustumaan rekeen ja sen ääniin.

Olen huomannut, että varsinkin laumaeläimille toinen lajitoveri tuo paljon turvaa. Lisäksi vanhemmasta ja viisaammasta voi ottaa mallia. Reino seurasikin Tuuren vetämää rekeä rentona, muutaman kerran jalaksiin kirskahtaen osuneet kivetkään eivät hetkauttaneet varsaa.

Varsan mielentila vaikutti niin seesteiseltä rekeen tutustumisen jälkeen, että päätimme valjastaa Reinon heti reen eteen. Länkivaljaani on tarkoitettu aikuiselle hevoselle, joten pieni varsa näytti hieman hassulta kaulalla roikkuvien länkien kanssa.

Ajattelin, että liian isot länget eivät kuitenkaan aiheuttaisi ongelmia, jos menisimme reen kansa käyntiä pienen hetken. Muuten valjaissa oli tarpeeksi säätövaraa, joten ne sai kiristettyä tarpeeksi tiukalle. Huonosti istuvat varusteet ovat paitsi epämukavat, myös vaaralliset. Myös valjaiden ja länkien on istuttava hevoselle hyvin.

Reino-varsa osaa jo vetää rekeä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Ajossa ja ratsastuksessa olevalla hevosella on useita erilaisia varusteita. Ratsastettaessa tarvitaan yleensä satula ja suitset. Sopivan satulan löytämiseen kannattaa käyttää satulansovituspalveluita, hevoselle huonosti istuva satula saattaa keikahtaa eteen, taakse tai sivulle ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa hevoselle kipua.

Satuloita löytyy moneen eri tarkoitukseen, kuten esteratsastukseen, kouluratsastukseen, lännenratsastukseen tai montéen eli raviratsastukseen. Myös suitsia on lukuisia erilaisia, suuhun tulevista kuolaimista puhumattakaan.

Hevosella voi ratsastaa myös kuolaimettomilla suitsilla eli niin sanotuilla hackamoreilla. Osalla hevosista saattaa olla suussa ongelmia tai ne eivät vain yksinkertaisesti pidä kuolaimista, jolloin kuolaimettomat suitset on erinomainen ratkaisu. Useat hevoset toimivat kuolaimettomilla suitsilla hyvin.

Joillain hevosilla voi ratsastaa myös kokonaan ilman satulaa ja suitsia. Hevosta voi ohjata esimerkiksi kaulanarulla ja osa hevosista toimii pelkillä painoavuilla eli hevonen liikkuu ratsastajan haluamaan suuntaan tämän muuttaessa painopistettään hevosen selässä.

Myös ravihevosilla on lukusia erilaisia valjaita ja niihin liittyviä erilaisia varusteita. Itse vain ”harrastelen” ajamista, joten minulla on käytössä hyvin yksinkertaiset varusteet. Kärryillä ajan perinteisellä valjastuksella olevilla ajovaljailla (ravipuolella käytetään pääasiassa pikalukkovaljaita). Reellä meillä ajetaan tamppivaljailla.

Reino sai siis selkäänsä tamppivaljaat ja oli aika valjastaa varsa kirkkoreen eteen. Varsa seisoi pihalla hienosti paikoillaan, kun laitoin aisat kiinni valjaisiin ja kiipesin rekeen. Mieheni talutti edellä Tuure-hevosta ja Reino seurasi perässä rekeä vetäen.

Hymyni oli aika leveä, kun pääsin ajamaan varsallamme ensimmäistä kertaa reellä. Reellä ajamisessa on jotain maagista, mitä on vaikea selittää. Yksi kierros rekiajelua riitti ja Reino pääsi takaisin aitaukseen Tuuren kanssa. Taas varsa ansaitsi paljon kehuja ja herkkuja.

Sarjassa seurataan Reino-nimisen suomenhevosen kasvua ja kehitystä varsasta ratsuksi.