Saaristomereltä kerättyjä romuveneitä hyödynnetään sementin valmistuksessa – rikkinäiset veneet ovat uhka ympäristölle

0

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS) järjestämässä Saaristomeren venekeräyksessä saatiin tänä vuonna saaliiksi 47 romuvenettä.

Hylätyt rikkinäiset veneet ovat uhka ympäristölle. PSS ry:n aluepäällikkö Katriina Murto kertoo tiedotteessa, että hylätyt veneet hajoavat ajan myötä pienemmiksi palasiksi, jotka voivat levitä mikromuovina läheisille vesialueille.

– Jos veneeseen on jätetty polttoaineita, paristoja, akkuja tai muita vaarallisia aineita, ne voivat ajan myötä päästä leviämään ympäristöön hallitsemattomasti. Myrkkymaalijäänteiden liukeneminen lisää kemikaalikuormitusta sekä maalla että merellä, Murto sanoo.

Tänä vuonna kerätyt lasikuituveneet toimitetaan Kuusakoski Oy:n Hyvinkään toimipisteeseen, jossa niistä valmistetaan raaka-ainetta sementin valmistukseen. Hyvinkäällä valmistettu raaka-aine hyödynnetään Finnsementin Lappeenrannan sementtitehtaalla.

Lasikuidusta saadaan hyödynnettyä sementtiuunissa puolet raaka-aineena ja puolet polttoaineena. Lasikuitu korvaa prosessissa muun muassa neitseellistä kalkkikiveä ja energiana hyödynnettävää fossiilista polttoainetta, joten menetelmällä saavutetaan merkittävät päästövähennykset.

LSJH muistuttaa, että sen lajitteluasemilla vastaanotetaan veneitä ympäri vuoden. Saaristomeren romuvenekeräys tullaan järjestämään myös ensi vuonna.