Salolainen Camilla Sonntag-Wilenius RKP:n ehdokkaana eduskuntavaaleissa

0
Kaksikielisyys on tärkeä osa suomalaisuutta, sanoo Camilla Sonntag-Wilenius. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salolainen Camilla Sonntag-Wilenius (r.) tekee paluuta politiikkaan. Hän on ehdolla ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Ennen vuoden 2009 kuntaliitosta hän oli kaksi kautta Salon kaupunginvaltuustossa. Eduskuntaan hän oli ehdolla vuonna 2011.

– Se ei ollut huono kokemus, mutta olen nyt eri ehdokas kuin 12 vuotta sitten.

Sonntag-Wilenius, 50, kuvaa itseään husky-koiraksi, joka odottaa innoissaan valjaissa ”saadakseen hyödyntää kertynyttä kokemustaan kattavasti”.

– Asioihin pystyy vaikuttamaan jo vaalikampanjalla. Keskityn asioihin, mutta hoidan niitä, jotta ihmisten olisi parempi olla. Ehdolle asettuminen ja mahdollisuus edustaa Varsinais-Suomea ovat oiva tapa luoda verkostoja, tehdä yhteistyötä ja vaikuttaa.

– Haluan työskennellä tiimissä. Salon kaupunginvaltuustossa sain aikoinani toimia pitkälti yksin, mikä oli aika raskasta.

RKP on ollut Salossa aina pieni puolue. Kuntaliitoksen jälkeen sillä ei ole ollut valtuutettua.

Ruotsalainen kansanpuolue RKP ei ole ruotsinkielinen, vaan kaksikielinen puolue, Sonntag-Wilenius korostaa.

Perussuomalaisten käynnistämänä Suomessa on tänä syksynä taas puhuttu ruotsin kielen asemasta.

– Se keskustelu on absurdia. Miksi haluttaisiin eroon kaksikielisyydestä, joka on tärkeä osa suomalaisuutta? Nato-jäsenyyskin tulee lisäämään pohjoismaista yhteistyötä ja ruotsin kielen merkitystä, sanoo Sonntag-Wilenius.

– Suomi on täynnä vähemmistöjä. Mutta jos jotain kohti pitää hyökätä, niin antaa tulla vain. Suomenruotsalaiset ovat vahva vähemmistö.

Vaikka pärjäisi kahdella tai kolmella kielellä, äidinkieli on muita arvokkaampi.

– Kyllä keski-ikäinenkin haluaa tulla kohdatuksi tunnekielellään, eivät vain lapset tai vanhukset.

Sonntag-Wilenius kuuluu RKP:n Salon paikallisyhdistyksen perustajajäseniin. Hän on edelleen mukana yhdistyksen hallituksessa, ja hän kuuluu myös puolueen sosiaalipoliittiseen jaostoon.

Puolueen paikallisosaston perustamisessa ei ollut Sonntag-Wileniuksen mukaan kyse pelkästään politiikasta.

– Oli myös mielekästä perustaa ruotsiksi toimiva, moninaisuutta ymmärtävä paikallisyhteisö, hän lisää.

Salossa syntyneelle Sonntag-Wileniukselle on tärkeää, että nyt jo kotipesästä irtaantuvat lapset ovat kasvaneet kaksikielisiksi.

Salossa on ruotsinkielinen päiväkotiryhmä Solstrålarna ja ruotsinkielinen alakoulu Salo Svenska skola. Molemmat toimivat Ollikkalan koulun tiloissa.

Tunnin junan oikorata on suunniteltu rakennettavaksi Sonntag-Wileniuksen perheen asuinalueen läpi. Tunnin juna on maakunnan liiton tärkeimpiä hankkeita, jota kansanedustajienkin odotetaan edistävän.

– En aja autoa, ja olen julkisen liikenteen varassa, mutta en näe Tunnin junassa lisäarvoa. Tämä näkemys ei liity siihen, missä asun, sanoo Sonntag-Wilenius.

– En myöskään usko, että uuden radan rakentamiseen löytyy rahaa.

Camilla Sonntag-Wilenius kohtasi pienimuotoisen sote-uudistuksen kolme vuotta sitten. Perheoikeudelliset palvelut koottiin silloin maakunnalliseen yksikköön. Työnantajaksi vaihtui Turun kaupunki, mutta työpaikka pysyi Salossa.

Sonntag-Wilenius työskentelee lastenvalvojana ja perheoikeuden asiantuntijana. Vuodenvaihteesta eteenpäin palkan maksaa Varsinais-Suomen hyvinvointialue.

– Organisaatiossa halutaan tehdä hyvää ja niin, että kaikki toimii. Asiakkaiden ääni pitää saada paremmin kuuluviin.

Yhtenä suurimmista tulevista haasteista Sonntag-Wilenius pitää datan käyttöä.

– On iso juttu, miten meistä kerätään tietoja ja miten niitä käytetään. On myös varmennettava tiedon saavutettavuus ja luotettavuus.

Sonntag-Wilenius korostaa ennakoimisen merkitystä.

– Ennakoitavuus luo turvallisuutta, ja sitä kaipaavat niin ihmiset kuin yritykset. Muutosten tuleminenkin on ennakoitavissa.

Viime vuosina on riittänyt muutoksia ja mullistuksia: koronapandemia, Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siitä seurannut energiakriisi.

– Ne ovat kyseenalaistaneet riippuvuussuhteita ja omavaraisuuttamme. Ne ovat myös lisänneet sen arvostusta, mikä toimii.

 

Yksi edustaja Varsinais-Suomesta

Viime eduskuntavaaleissa RKP sai Varsinais-Suomessa 5,5 prosenttia äänistä ja läpi yhden kansanedustajan, Sandra Bergqvistin . Kaikkiaan puolueella on eduskunnassa yhdeksän paikkaa.

RKP on mukana Sanna Marinin (sd.) hallituksessa. Sillä on kaksi ministeriä.

Salossa RKP:lle antoi vuoden 2019 vaaleissa äänensä 1,2 prosenttia äänestäneistä.

RKP on nimennyt Varsinais-Suomessa jo 16 ehdokasta. Yksi paikka on täyttämättä. Turkulainen Niklas Guseff kertoi jouluna Facebookissa asettuvansa ehdolle.

Bergqvistin lisäksi ehdolla ovat Tomas Björkroth Paraisilta, Terhi Vörlund-Wallenius Turusta, Jerker Björkqvist Turusta, Markus Blomquist Turusta, Oscar Byman Kemiönsaaresta, Jan Eriksson Paraisilta, Gunilla Granberg Paraisilta, Veera Granroth Turusta, Åsa Gustafsson Kaarinasta, Katariina Leino Maskusta, Filip Schauman Turusta, Camilla Sonntag-Wilenius Salosta, Anna-Karin Tötterman Turusta, Julie Wallin Paraisilta ja Kjell Wennström Turusta.