Sähkön säästäminen on jatkunut voimakkaana Salossa – Carunan mukaan sähkön hintakatto vaikeuttaisi säästötavoitteisiin pääsemistä jatkossa

22
Sähköä kulutettiin syksyllä salolaisissa asunnoissa huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander

Salolaiset kotitaloudet ovat ottaneet energiansäästötalkoot tosissaan kuluvan syksyn aikana. Ihmisiä on kehotettu säästämään sähköä läpi syksyn Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman energiakriisin vuoksi, ja tässä asiassa salolaiset voivat onnitella itseään.

Sähkönjakeluyhtiö Carunan data kertoo, että marraskuussa sähköä kului Salossa 15 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Kaikilla Carunan asiakkailla luku oli 12 prosenttia. Caruna toimii sähkönjakelijana 74 kunnassa.

Salolaisten sähkönsäästö on jatkunut voimakkaana, sillä syyskuun säästöprosentti oli 9,5 ja lokakuun 12,6 vuoden takaiseen verrattuna.

– Viesti sähkön säästämisen tärkeydestä on mennyt hyvin perille asiakkaille, Carunan kehitysjohtaja Ville Karttunen kiittelee.

Myös Somerolla marraskuun säästö oli 15 prosenttia. Salon lähialueen kunnista Raaseporissa ja Sauvossa säästettiin sähköä marraskuussa peräti 18 prosenttia vuoden takaiseen nähden.

Carunalla on Suomessa yhteensä noin 700 000 asiakasta. Karttunen kertoo, että elokuusta alkaen näistä asiakkaista reilut 100 000 on joutunut tekemään uuden sähkösopimuksen. Joutunut siinä mielessä, että oletettavasti uusi sopimus on aiempaa selvästikin kalliimpi. Selvällä enemmistöllä on kuitenkin siis edelleen voimassa edullinen määräaikainen sähkösopimus.

– Uuden sopimuksen syksyn aikana tehneet Carunan asiakkaat ovat säästäneet sähköä enemmän kuin vanhan sopimuksen piiriin kuuluvat, peräti 21 prosenttia, Karttunen selvittää.

Caruna ei tiedä asiakkaidensa sähkösopimustyyppejä, mutta yleisen markkinatilanteen perusteella Karttunen arvioi pörssisähkösopimusten määrän kasvaneen merkittävästi viime kuukausien aikana. Tällä hetkellä energiayhtiöt tarjoavat lähes pelkästään pörssisähkösopimuksia.

Energiaviraston mukaan pörssisähkön piirissä oli yhdeksän prosenttia suomalaisista tämän vuoden alussa.

– Carunan toimialueella 10 000–20 000 asiakasta kuukaudessa joutuu nyt solmimaan uuden sähkösopimuksen vanhan sopimuksen umpeutuessa, Karttunen kertoo tahdista.

Sähkön säästämistä helpotti marraskuussa osaltaan se, että sää oli ajankohtaan nähden lämmin kuun puolivälin tienoille asti. Salossa marraskuun keskilämpötila olikin tänä vuonna puolitoista astetta (3,1/1,6) korkeampi kuin vuosi sitten.

Kotitalouksien sähkön säästäminen on ollut puntarissa toden teolla vasta joulukuussa, kun talvi on päässyt kunnolla vauhtiin.

– Todellinen testi sähkön kulutuksen kannalta on silloin, kun etelässä lämpötilat ovat 15 pakkasasteen lukemissa, Karttunen sanoo.

Karttusen mukaan viime päivinä keskusteluissa ollut kotitalouksien sähkön hintakatto heikentäisi innokkuutta energiansäästötalkoisiin.

– Hintakatto ei varmastikaan kokonaan säästämistä lopettaisi, mutta kyllä se vaikeuttaisi säästötavoitteisiin pääsemistä jatkossa.

Salolaisissa omakotitaloissa sähköä säästettiin marraskuussa 20 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Rivitaloissa prosenttimäärä oli 17 ja kerrostaloissa 8.

– Sähkönsäästöpotentiaalia on eniten juuri sähkölämmitteisissä omakotitaloissa. Alemman sisälämpötilan lisäksi säästöä syntyy lämpimän veden vähäisemmällä käytöllä.

Vaikka kotitaloudet käyttävät nyt sähköä harkitummin, ei käyttö ole Karttusen mukaan siirtynyt huippukulutustunneilta yöhön.

– Sellaista muutosta ei ole tapahtunut, vaan osuudet ovat sähkön päivä- ja yökäytössä suhteellisen samat verrattuna edellisiin vuosiin.

Myös salolainen liike-elämä (–6 prosenttia) ja teollisuus (–10) onnistui säästämään sähköä marraskuussa syys- ja lokakuun jatkoksi.

– Näitä isommat prosentit tarkoittaisivat melkein jo sitä, että tuotantoa olisi alettu ajamaan alas, mikä olisi tietenkin huono asia, Karttunen toteaa.

SÄHKÖN KULUTUS SALOSSA JA LÄHIKUNNISSA

Marraskuu 2022 ja 2021

Raasepori, muutos – 18 prosenttia
Sauvo –18
Salo –15
Somero –15
Kemiönsaari –15
Koski TL –15
Paimio –14
Lohja –12
Kaikki Carunan kunnat –12

Muutos käyttöpaikkatyypeittäin Salossa marraskuu 2022 ja 2021

Omakotitalot, muutos –20 prosenttia
Rivitalot – 17
Kerrostalot – 8
Liike-elämä – 6
Teollisuus – 10
Maatalous – 41
Vapaa-ajan asunnot – 24

Lähde: Caruna

22 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Amaryllis
11 kuukautta sitten

Salon kaupungilta voisi kysyä, miten siellä on sähkön säästössä onnistuttu. Omilla käynneilläni kaupungintalolla ja kahdessa kirjastossa (pääkirjasto, Halikko) en mitään sähkönsäästöä huomannut.

Pikkuasioista suuri säästö
11 kuukautta sitten
Reply to  Amaryllis

Katuvalot palavat miten sattuu. Yöllä ne saisi olla pois päältä, ainakin taajamien ulkopuolella. Mutta kun ne palavat valoisaan aikaan. Joku saisi nyt tarkistaa ajastukset, ei ne ainakaan mitenkään hämäräkytkimellä toimi.

Säätövolyymi ei riitä
11 kuukautta sitten

Kyllä ne hämäräkytkimet toimivat, mutta huonosti kaamosaikana. Johtuu nykyisten hämäräkytkimen rakenteesta, joita ei ole Pohjoismaissa suunniteltu. Eli niiden säätövoluumi ei riitä tarpeeksi hämärässä toimimaan.

60-70-luvulla oli saksalainen elektroniputkella toteutettu hämäräkytkin, jonka säätöalue oli erittäin laaja, ja toimi myös hyvinkin hämärässä. On vaan poistunut tuotteistosta ajat sitten. Katuvaloja myös huolletaan päiväsaikana, ja muutamat sitäkin ihmettelevät, miksi katuvalot ovat valoisassa päällä.

Tosi on
11 kuukautta sitten

Nämä jouluvalot nyt pois päältä. Torin kuuseen vaan voi jättää.

Joka kolmas katuvalo pimeäksi eli yksi vaihe pois pelistä. Näin säästyy sähkövirtaa eikä ole pimeää. Olisiko ideaa?

Allan
11 kuukautta sitten
Reply to  Tosi on

Ennen vanhaan jolpit kävivät pukkaamassa lamppuja pimeäksi usein jopa joka toisen. Sen aikuset jolpit olivat tosi valistuneita.

Urpo
11 kuukautta sitten

Mainosvaloja voisi vähentää, kun ovat turhaa valosaastetta. Usein varmaan myös vanhentunutta, epätaloudellista tekniikkaa.

Aura-Halikkotiellä vaihtui Shelliltä kirkon suuntaan vanhat natriumlamput ledeihin. Valosaaste ei sillä vähene, mutta sähkön kulutus vähenee ja valkoinen valo on miellyttävämpää silmälle kuin keltainen.

Ledit ovat syvältä
11 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Nuo led-valot häikäisevät ja näyttävät valoa todella suppealle alalle. Kun led-valot vaihdettiin, niin minun auton valoautomatiikka laittoi pitkät pois päältä vasta tolpan kohdalla, vanhojen valojen ollessa vaihtoi pitkät pois paljon aikaisemmin. Täytyi pitää aurinkolippaa, kun valot häikäisivät ajamista. Kun on sellainen matala auto ja lyhyt kuski, niin lamppujen valo paistaa suoraan silmiin. Juuri olin yhdessä tienristeyksessä ja katuvalo on asetettu niin, että häikäisee suoraan silmäänn. Koeta siinä sitten katsoa tuleeko autoja. Itse pidän keltaisesta valosta, se on lämpimämpi. Led-valot ovat kylmiä. Ja kyllä ne led-valotkin kuluttavat, kun pidetään valoisaan aikaan päällä. Aikoinaan ymmärsin, että näissä led-valoissa on jokin automatiikka, että… Lue lisää »

Urpo
11 kuukautta sitten

Varmaan sitten henkilökohtainen asia, mutta minusta valkoiset ledit ovat miellyttävämmät kuin vanhat keltaiset valot, ja siten toivon ledien nopeaa yleistymistä. Selkeästi väärin suunnatut valot on tietysti poikkeus, jos sellaisia jossain on. Siinä ongelmana ei kuitenkaan ole valaisimen tyyppi, vaan virheellinen asennus.

Ajovaloautomatiikka toimii joka tapauksessa niin huonosti, etten sitä autossani katuvalojen tyypistä riippumatta käytä. Manuaalisestikin vaihdan lähivaloille vasta suunnilleen katuvalojen kohdalla, turha katvetta on aikaisemmalla vaihdolla jättää. Pitkät sytytän ennen katuvalojen loppumista, ettei tarvitse lähivaloilla pimeyteen ajaa.

Aurinkolippaa käytän taajaman ulkopuolella katuvalojen kohdalla, se parantaa näkyvyyttä, kun hajavalon määrä silmässä vähenee. Sama juttu iltahämärässä ennen katuvalojen syttymistä.

Mä vaan
11 kuukautta sitten

Taloyhtiöissä voitaisiin keskustella siitä, onko huipputuntien aikana halua säästää sähköä. Asukkaat voivat kokata milloin haluavat, mutta taloyhtiöissä on ajastettua sähkön käyttöä myös.

Jos halukkuutta löytyy, huippuimurin käyntiaikojen muuttaminen voisi olla hyvä toimenpide. 70-lukulaissa taloissahan ei ilmastointia varsinaisesti ole, vaan ruoanlaiton käry ja kylpyhuoneen kosteus poistuvat, jos huippuimuri käy.

Yksilöitä kehotetaan siirtämään sähkönkäyttöä. Tämä taloyhtiöiden toimi tukisi myös. Pienistä puroista säästö syntyy.

Allan
11 kuukautta sitten

Tässä jokin aika sitten oli tuulisena päivänä Märyn propellit pysähtyneinä. Varmaankin siitä syystä, kun ihmiset säästivät sähköä, niin ei kannattanut pyörittää propelleja, etteivät hinnat putoa ja tule negatiivista pörssihintaa. Voitothan siitä kärsivät, kun ihmiset säästävät liikaa.

Entä mihin loput säästyneet sähköt on pistetty? Myyty Keski-Eurooppaan hyvillä voitoilla? Ainakaan sitä ei ole varastoitu mihinkään pahan päivän varalle.

VK
11 kuukautta sitten

Olen säästänyt sähköä nyt noin kaksi kuukautta. Näin joulun edellä ottaisin säästöni käyttöön, mutta en löydä sitä miltään tililtäni. Ovatko rosvot vieneet sen, vai mihin se on joutunut?

Pertti
11 kuukautta sitten
Reply to  VK

Kyllä ne roistot siellä edeskunnassa istuvat ja hallituksessa.

Putolan pysäkiltä
11 kuukautta sitten

Omalta kohdaltani rivitalossa olen pystynyt pienentämään sähkön käyttöä aloittamalla säännöllisen takan lämmityksen jo syyskuun puolella. Näillä pakkasilla tätä säästöä ei enää synny, kun takkaa on lämmitetty päivittäin myös aiempina vuosina. Fortumin sähköappi antaa hyvän vertailun edellisvuosiin.

Hintakatto viime vuoden hintatasoon nähden nelinkertaisena 20 sentin tasolla ei hillitse vielä säästöhaluja ainakaan sähkölämmitteisissä asunnoissa, kun sähkölasku nousisi silti useilla tuhansilla vuodessa.

Pertti
11 kuukautta sitten

Puiden poltto lisää hiukkasia. Oletko osannut polttaa oikeita puita ja sytyttää oikein? Nykyään olisi hyvä tilata kotiin puiden asiantuntija sytyttämään, ettei tule virheitä.

Ei saa polttaa puita, ei saa syödä lihaa, ei saa ajalla autolla ym.

Pertti
11 kuukautta sitten

Laitetaan hinta mahdollisimman korkealle ja kas, ihme tapahtui. Ihmiset alkoivat säästämään. Laitetaan bensanhinnaksikin vaikka neljä euroa litralta, niin voidaan taas olla ylpeitä, kun bensaa säästetty.

Kannattaa olla solidaarinen ja laittaa ihmiset kärsimään nälkää, kylmää ja sairauksia ilman lääkkeitä. Useat perheet ovat jo menettäneet asuntonsa ym.

Sähköpula Kremlin järjettömyyden syytä
11 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Kreml on erittäin solidaarinen. Se laittaa niin ukrainalaiset siviilit kuin omat pakkovärvätyt sotilaansa kärsimään kylmää, nälkää, haavoja ja kuolemanpelkoa.

Koko ajan pitää muistaa, että energiapula johtuu Venäjän sairaasta, täysin käsittämättömästä ja myös täysin epäonnistuneesta hyökkäyksestä naapurimaahansa.

Pertti
11 kuukautta sitten

Se ei kuulu meille lainkaan. Se on Venäjän ja Ukrainan välinen asia. Tehkööt rauhan ja lopettakoot sotimisen. Meillä on vastuu Suomen kansalaisissa, ja se on pahasti häipynyt joidenkin poliittisten tavoitteiden takia.
Suomi on niin typerä. Joutuu maksamaan vielä kaasusta, vaikkei käytä ja häviää oikeudenkäynnin Hanhikivestä sopimusrikkomuksen takia. On myös periaatteessa julistanut sodan Venäjälle pakotteiden ja takavarikoinnin kautta. Todella ”viisasta” toimintaa.

Jari
11 kuukautta sitten

Syyhän on Venäjässä kyllä, mutta sähkön hinnalle olisi pystynyt kyllä tekemään jotain, jos vaan olisi tahtoa. Mutta kyllä siitä korkeasta hinnasta hyötyy joku muukin kuin sähköyhtiöt. Ilmeisesti poliitikoilla on sijoituksia siihen suuntaan. Eihän tämä haluttomuus asian korjaamiseksi muuten selity. Rahaa on kyllä syydetty muuallekin huomattavasti enemmän. Esimerkiksi kaikki koronatuet satojatuhansia tienanneille taiteilijoille.

Pertti
11 kuukautta sitten
Reply to  Jari

Syynä ei ole Venäjä, vaan pakotteet. Jotkut haluavat, että me kärsimme kylmää, nälkää, sairautta, ja monet menettävät kotinsa ja joutuvat työttömiksi. Tämä on vasta alkanut.

Alikuluttaja
11 kuukautta sitten

Ei tunnu kohdistuvan kaikki tuki oikein. Itselläni on halpa määräaikainen sähkösopimus (5 senttiä/kWh). Nyt alv-alennus tuli siihenkin. Näitä vastaavia edullisia sähkösopimuksia on voimassa satojatuhansia. Olisi tämän kaikille tulevan alv-alennukseen menevän rahan saanut kohdistaa niille, jotka ovat todellisessa sähköahdingossa. Halvasta sopimuksesta huolimatta olen vähentänyt sähkönkulutusta noin 30 prosenttia syksyn aikana.

Muistaako Kukaan Muu
11 kuukautta sitten

Oliko 70-lukua, kun sähköt olivat poissa etukäteen laaditun aikataulutuksen mukaan kaksi tuntia poissa aamupäivällä, päivällä, iltapäivällä tai illalla kaikilta. Salorassakin silloin työpäivät menivät esim. 2 tuntia töitä, 2 tuntia istuimme lähes pimeässä, 2 tuntia työtä ja 2 istuimme. Anttila oli Salorankadulla, niin kassakoneissa oli vielä varalla veivit, joilla sai ne toimimaan. Maaseudulla katsoimme iltaisin rusakoiden hyppelyitä hangella sen aikaa, kun oli sähkötön pari tuntinen ja tv pimeänä.

Sähkölakkolainen
11 kuukautta sitten

Hyvin muistan. Olin STTK:n jäsen ja jäsenenä jouduin osallistumaan lakkokenraali Jorma Reinin masinoimaan sähkölakkoon 1977, painostuskeinona oli sähköjen katkominen. Rakensin itse invertterin akun perään, jolla sain pihavalot palamaan sähkökatkon ajan. Ihmettelijöille kerroin piruuttani, että Reini ei katkaise sähköjä lakkolaisilta.