Salon sairaalan päivystys ruuhkaantuu – ”Jos muita paikkoja ei ole, joudumme sijoittamaan potilaita tilapäisesti käytävälle”

5
Salossa Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Salon sairaalan päivystys on tänä jouluna vaikeammassa tilanteessa kuin kahtena edellisenä koronajouluna. Kiireisimpiä työvuoroja ei pystytä hoitajapulan takia vahvistamaan niin kuin ennen on tehty.

– Kaikki on kiinni hoitajien venymisestä. He ovat joustaneet ja joutuvat pyhien aikana vielä koville sekä sairaalan että terveyskeskuksen päivystyksessä, Tyks Akuutin hallinnollinen osastonhoitaja Päivi Ylihaavisto sanoo.

Joulunajan työvuoroista puuttui vielä torstaina jokunen hoitaja. Aikaisemmista jouluista poikkeaa Ylihaaviston mukaan sekin, että pulaa on myös jatkohoitopaikoista. Päivystys pyrkii hoitamaan kaikki potilaat jouluna itse, mutta varautuu ohjaamaan heitä pakon edessä myös Turkuun, jos petipaikat Salossa ovat täynnä.

Päivystystä ruuhkauttavat nyt etenkin influenssaan mutta myös koronaan sairastuneet potilaat, joille pitää järjestyä eristyspaikka.

– Viikko on ollut todella kiireinen. Potilaita on tullut ympäri vuorokauden, ja heitä on päivystyksessä seurannassa jopa muutaman päivän, kun emme ole saaneet heitä eteenpäin, Ylihaavisto kertoo.

Päivystyksen käytössä on seitsemäntoista vuodepaikkaa.

– Jos ne eivät riitä, lainaamme sänkyjä kirurgiselta vuodeosastolta ja laitamme sängyt sinne, minne saamme mahtumaan. Jos muita paikkoja ei ole, joudumme sijoittamaan potilaita tilapäisesti käytävälle. Se ei kuitenkaan ole paikka, missä potilaan olisi hyvä olla montaa päivää.

Ylihaavisto korostaa, että päivystykseen jatkohoitoon jäävät potilaat kuormittavat henkilöstöä koko ajan.

Päivi Ylihaavisto kiittelee erikoissairaanhoidon ja terveyskeskuksen yhteistyötä, jonka ansiosta potilaita on saatu siirrettyä sairaalanmäellä eteenpäin.

– Pyhien yli menemme päivä kerrallaan, ja toivomme, että henkilökunta pysyy terveenä ja potilaat saavat näin hoidon, mitä he tarvitsevat.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Puhuu ja puhuu
9 kuukautta sitten

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vt. johtaja Mikko Pietilä sanoi Ylen Lounais-Suomen uutisissa, että tilanne on parempi ja rauhallisempi Tyks akuutin osalta. Mutta Salossako ei sitten olekaan? Onko Pietilällä väärää tietoa?

Hoitaja
9 kuukautta sitten
Reply to  Puhuu ja puhuu

Onhan se tilanne tavallaan parempi, jos potilas ei joudukaan olemaan päivystyksessä neljää vuorokautta, vaan selviää esimerkiksi kahdella.

Ei tullut yllätyksenä
9 kuukautta sitten

Ei voinut tulla yllätyksenä, että nyt ihmiset sairastavat ja sitten vielä liukkaat kelit. Kyllä tähän olisi pitänyt varautua jo aikaisemmin.

Marko
9 kuukautta sitten

Ruuhkautuminen johtuu osastojen hoitajapulasta, siihen olisi pitänyt varautua vuosia sitten. Tuliko suurten ikäluokkien vanheneminen jotenkin yllätyksenä? Ehkä päättäjille.

Vaalit ovat taas tulossa, ja jokainen syyttelee toisiaan, mutta lääkettä ongelman hoitamiseen ei löydy, vain katteettomia lupauksia valtaan pääsemiseksi.

Mari
9 kuukautta sitten

Aivan kuin tämä olisi uutta. Olin vuonna 1966, 6-vuotiaana sääriluun murtumisen vuoksi Lohjan sairaalassa. Minut laitettiin tunneiksi sairaalan käytävälle lepäämään. Syy oli, että ei ollut tilaa muualla. Siinä sitten kipsi jalassa pötköttelin. Että ei mitään uutta auringon alla.