Salon Sokoksen kortteliin aiotaan rakentaa viisikerroksisia asuintaloja – vanhat rakennukset puretaan tieltä

36
Salon Sokos Turuntien ja Asemakadun kulmassa on osa korttelia, jonka uudelleen rakentamista suunnitellaan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Sokoksen korttelin vanhat rakennukset aiotaan purkaa pois. Niiden tilalle suunnitellaan uusia asuinkerrostaloja ja liiketilaa.

Asialla ovat Suur-Seudun Osuuskauppa SSO, OP Lounaismaa ja LähiTapiola Etelä, jotka omistavat Turuntien, Asemakadun, Vilhonkadun ja Annankadun väliin jäävän keskustakorttelin kiinteistöt.

Omistajat ovat käynnistäneet yhdessä selvitystyön, jonka tavoitteena on löytää toteuttamiskelpoinen idea ja korttelisuunnitelma.

– Meille kaikille paikallisille, paikallisten ihmisten omistamille yrityksille Salon keskustan positiivinen kehittyminen on suunnattoman tärkeää. Olemme innoissamme, että olemme onnistuneet yhdistämään voimavaramme ja voimme yhdessä olla kehittämässä Salon keskustaa yhä houkuttelevammaksi nykyisille ja tuleville asukkaille sekä liike-elämälle, SSO:n toimitusjohtaja Tapio Finér sanoo tiedotteessa.

Omistajien mukaan korttelin rakennuskanta on Plazan laajennusosaa lukuun ottamatta  elinkaarensa päässä. Vanhat rakennukset on tarkoitus purkaa, ja tilalle rakennetaan pääosin asuintaloja. Urakka on tarkoitus toteuttaa vaiheittain.

Salon keskustan osayleiskaavan mukaan kortteliin on mahdollista sijoittaa viisikerroksisia taloja. Alueen asemakaavaa on tarkoitus muuttaa, ja samalla tutkitaan tehokkuuden lisäämistä ja korkeampaa rakentamista.

– Ensimmäiseen kerrokseen suunnitellaan asuntojen yhteistilojen lisäksi hieman toimistotilaa, sekä kaupunkitilan aktiivisuuteen ja elävyyteen positiivisella tavalla vaikuttavia liiketiloja. Pysäköinti toteutettaisiin maanalaiseen pysäköintilaitokseen, suunnitelman vastaava arkkitehti Jussi Murole Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy:stä kertoo.

Tapio Finérin mukaan Sokoksen osalta suunnittelussa on vielä useita vaihtoehtoja.

LähiTapiola Etelän toimitusjohtaja Ari Lagerström toivoo näkevänsä nostureita työmaalla vielä lähivuosina.

– Salon keskustan kehittäminen on tärkeää, jotta saamme kasvatettua vetovoimaa niin asumisen kuin sen tuoman ostovoiman muodossa. Asuntojen tarve keskustassa kasvaa entisestään suhteessa toimistotiloihin, kun etätyö on siirtänyt työpaikkoja ydinkeskustan ulkopuolelle. Meillä on laaja maaseutu ympärillä, ja sieltä muuttavat vanhemmat ihmiset hakeutuvat palveluiden läheisyyteen, Lagerström sanoo.

– Uskomme vahvasti Salon tulevaisuuteen. Tuomalla keskeiselle paikalle, keskeisten liikenneyhteyksien äärelle nykyaikaisia ratkaisuja, elävyyttä ja viihtyvyyttä lisääviä tekijöitä, Salon kaupunki vetää puoleensa uutta elinvoimaa pitkälle tulevaisuuteen, OP Lounaismaan toimitusjohtaja Jouni Hautala toteaa.

36 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
keijo.k
1 kuukausi sitten

Nyt, jos lähdetään tekemään kaavamuutoksia, kaupungin kannattaa konsultoida todellisia lakiasiantuntijoita, että vältytään valituksilta ja oikeuden rasittamiselta.

Sijoittajat jyrää näemmä
1 kuukausi sitten

Asuntoja tarvitaan, mutta onko paikka oikea? Turun ja Helsingin keskustoissa kauppa ja palvelut hiipuvat sitä mukaa kun liikekiinteistöjä on muutettu asuinkortteleiksi. Salossa keskusta on jo valmiiksi hiljaisempi, mutta kaupallinen elämä ei ainakaan vilkastu tuomalla kauppojen tilalle kerrostaloja, vaikka tämä ratkaisu asuntoja myyvien ja vuokraavien kiinteistösijoittajien tilipusseille mannaa onkin.

MDI
1 kuukausi sitten

Missähän Helsingissä on muutettu liikekiinteistöjä asuinkortteleiksi? Salolle tämä on hieno liike, korkeampia taloja kuin vanhat lättänät ja katutasoon liiketiloja, ne tuovat elämää keskustaan.

Eikös
1 kuukausi sitten

Eikös se nimenomaan niin pidä rakentaa, että keskustassa on tiivistä ja korkeaa? Tämä mahdollistaa väljästi asumisen laidoilla. Mitä ideaa rakentaa kerrostalo pellolle kauas kaikesta?

Kyllä
1 kuukausi sitten
Reply to  Eikös

Juurikin näin.

JT
1 kuukausi sitten
Reply to  Eikös

Ehdottomasti juuri niin. Mitä enemmän ihmisiä asuu ihan keskustassa, niin sitä enemmän on aktiivisuutta ja palveluja siellä myös.

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  JT

Eikö se kuitenkin ole niin, että palveluja voi olla vain määrätty määrä per asukas, jos hintoja ei nosteta. Se ei elätä enempää yrittäjiä. Tämä taas tekee sen, jos palvelut siirtyvät kaikki keskustaan, laitamat alueilla ränsistyvät.

Minun ajatukseni lähtee aina siitä, että väkiluku pitää ensin kasvaa, ei laskea niin kuin nyt tapahtuu.

Kaimaani
1 kuukausi sitten

Kerrassaan upea uutinen! Jospa tämän innoittamana saataisi jotain kehitystä myös kohteesta länteen päin oleville rakennuksille.

Valivalisalo
1 kuukausi sitten

Hyvä, askel eteenpäin vanhanaikaisen keskustan osalta. Mielenkiintoista nähdä, mitkä tahot asettuvat tätä hanketta vastaan.

Pelihetki
1 kuukausi sitten

Aivan liian korkeita. Ei sovi taaskaan yhtään. No rahaa puhuu ja muusta viis.

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Pelihetki

Kuinka monta metriä on liian korkea? Onneksi olkoon, olet ensimmäinen mielensäpahoittaja. Rahallahan nykyään rakennetaan, ja on hyvä, että jollain on sitä.

Tavis torilta kysyy
1 kuukausi sitten
Reply to  Pelihetki

Ja ennestäänkin tyhjiä liiketiloja näin taas tulee lisää muutamia, jos viisi taloa ja jokaiseen ensimmäinen kerros liiketiloja.

Veka
1 kuukausi sitten

Totta! Parempi jättää rakentamatta.

Veka
1 kuukausi sitten

Nyt on tuhannen taalan paikka rakentaa jotain kaunista keskustaan.

Harri H-oja
1 kuukausi sitten

Toivottavasti kauppalan ilmettä saadaan uudistettua. Osuuskauppa paloi 13.8.1955, ja tilalle rakennettiin nykyinen kiinteistö, jota on useasti muokattu. Saloran kulmakiinteistö rakennettiin ennen televisioaikaa. Osuuspankin rakennus tuli kuvaan 1960-luvulla, ja siinä sijaitsi esim. Valion baari ja sen ajan uudentyyppinen elintarvikkeiden itsepalvelumyymälä ja suosittu miestenvaateliike. Nyt vaan uutta ajatusta, ja vaihdetaan kauppalan ilme enemmän kaupunkimaiseksi sallimalla useampia kerroksia ja seiniin ilmettä.

Taina
1 kuukausi sitten
Reply to  Harri H-oja

Samaa mieltä! Toivottavasti joku asiantunteva rakennusliike, jolla on kokemusta ja näkemystä modernista kaupunkirakentamisesta.

Tammisiltalainen
1 kuukausi sitten
Reply to  Harri H-oja

Toivottavasti vanha Kone-Glansin rakennus ja Eino Heinon talo puretaan ennen kuin romahtaessaan aiheuttavat vaaraa ohikulkijoille. Ne kun edustavat sitä kauppalan aikaa, stagnaatiota. Sitä osuusfirmojen aikakautta.

Entä tyhjä Hansan tontti? Salon ensimmäinen pilvenpiirtäjä siihen. Naapurissahan ovat ne kauniit, korkeat viljasiilot kuin referenssinä. Vieressä junarata, jonka asemalla ne harvat suurnopeusjunat ehkä kymmenien vuosien päästä eivät kuitenkaan pysähdy.

No, IoT Campuksella näköjään vapautuu koko ajan lisää tilaa vanhuksille. Ex-noksut pääsevät ”kotiin” saattohoitoon. Elektroniikkamuseon kautta varmaan saadaan deaktivoituja työkaluja ja mittareita harrastuksiin. Voivat sitten märissä vaipoissaan kinata oliko BFR93 tai joku muu noise/gain-luvuiltaan parempi transistori front-endiksi.

Marko
1 kuukausi sitten

Tammisillasta pitäisi purkaa huoltoasema ja istuttaa metsä. On se kamalan näköinen hökötys ja vielä kannattamaton, ei edes eläkeukkoja kahvilla. Taitavat olla kaikki Salossa, kun on sentään palveluja.

Tosi on
1 kuukausi sitten

Kyllä tiensä päässä on. Lattiat vinot joka suuntaan. Toivotaan että SSO säilyttää Sokoksen Plazan muissa tiloissa, ettei tarvitse vaateostoille lähteä Turkuun.

Tavis torilta
1 kuukausi sitten
Reply to  Tosi on

Jos Tapiola saisi puhuttua Sokoksen Linjurin tyhjiin tiloihin????? Paitsi että keskustan asuintalojen alimpaan kerrokseen edellytetään liiketiloja vuokratuloja tuomaan as.yhtiölle. Valitettavasti vain on tyhjiä liiketiloja katujen varsilla nyt jo paljon. Ei enää lisää hieronta-, kebabi-, sushi- tai kampaamopaikkoja.

Täti Salosta
1 kuukausi sitten
Reply to  Tavis torilta

Tässä vaiheessa voisivat suunnittelijat, Mannervesi mukaan lukien, ottaa vakavasti harkittavaksi, että yksi taloista tehtäisiin Seniori-taloksi kuten tiedän jossain muissa kaupungeissa tehdyn. Saattaisi monetkin harkita korttelin uudistamista myönteisemmin!?

Epäilijä
1 kuukausi sitten
Reply to  Täti Salosta

Eiköhän niistä tule automaattisesti senioritaloja.
Nykynuorten pätkätyöansioilla ei osteta omistusasuntoa eikä edes vuokrata uudenkarheaa keskusta-asuntoa.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Epäilijä

Nykynuorista (koulutetuista) suurin osa työllistyy ihan pitkiin työsuhteisiin kuten ennenkin, ja asuntojen hinnathan ovat ihan vitsi Salossa.

Horninkadun uudistalossa taisi neliöhinta olla luokkaa 3 500 ja kotikaupunginosassani Helsingissä uudistaloon neliöhinta on 12 000 euroa. Salon hintoihin kykenee liki peruspäivärahalla.

Tammisiltalainen
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Niin, onhan tuo kommenttisi vitsi? Tai siksi tarkoitettu. Jos peruspäivärahalla oleva ehdottaa asuntolainaneuvottelua missä tahansa tuppukylässä, niin pankista ei kuulu mitään, ellei virkailija vahingossa soita ns. taskupuhelua, jossa kahvihuoneen pilkkanauru tulee selväksi.

MDI
1 kuukausi sitten

En tiedä, onko se vitsi, mutta pääkaupunkiseudun ulkopuolella ei suurimmalla osalla ole mitään käsitystä elinkustannuksista, etenkin asumiskuluista, pääkaupunkiseudulla.

Salosta saa vanhoja kerrostaloasuntoja alle tonnin neliö eli liki pikavipillä pääsee kiinni asuntoon, ja silti maristaan kaikkea ”pidetään Suomi asuttuna” -marinaa ja kaivataan tukea tuen perään.

Ja tämä nuorten työllistyminen. Jos on käynyt koulut ja suorittanut jonkun ammattitutkinnon, niin töitä kyllä löytyy. Oma lapsonen työllistyi heti valmistumisen jälkeen, sai pitää vielä kesälomankin ennen aloittamista, toki omaan piikkiin mutta kuitenkin. Joutui lähtemään Turkuun mutta erikoistuu haluamalleen alalle, jossa tekijöitä on vähemmän kuin hävittäjälentäjiä. Peruskoulu taas ei riitä mihinkään muualle kuin niihin pätkätöihin.

Tammisiltalainen
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Jaa, eipä löydy Salosta alta tonnin kuin Rappulasta tai Ollikkalasta, kun Etuovesta hakee. Molemmilla alueilla on tietty maine, aiheesta.

Aikanaan Noksulla tein systeemiarkkitehtuurityötä. Harvinaisella osaamisalueella. Silloin vastaavaa teki alle kymmenen maailmassa. En silti lähtisi brassailemaan etenkään jälkikasvun työn harvinaisuudella.

Mitä asumiseen tulee, niin minulla on velaton talo Tammisillassa. Myös sijoitusasunto Turussa. Salosta en taloa koskaan edes harkinnut ostavani Nokia-riskin vuoksi.

MDI
1 kuukausi sitten

Eli siis löytyy.

Kyse oli väitetystä nuorison joutumisesta pätkätyöhön, siksi kerroin jälkikasvusta ja kuinka suppeastakin ammattiryhmästä löytyy halukkaalle hakijalle työ, kotoa ei kukaan tule hakemaan. Kukahan tässä oikein brassailee, että ihan velaton talo.

Mukavat kaupungit
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Kustannukset näkyvät ihan kaikessa. Vantaalta, josta lähdettiin, pelkästään urheilupuistojen parkkipaikatkin ovat nykyään maksullisia, yksi ja kaksi euroa tunti. Esimerkkinä juniorikoriksen toimintamaksu, joka näyttää olevan monta sataa euroa halvempi Salossa. Onko PuHu korkeimmalla sarjatasolla?

Useampi lapsi perheessä ja Salon harrastushinnoilla säästää käsirahan verran rahaa lyhyessä ajassa.

Mä vaan
1 kuukausi sitten

Eikä Salossa kukaan kirjoita parkkisakkoja. Ainakaan keskustan alueella.

Yrmy
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Kyllä nuoremmat polvetkin työllistyvät. Mutta korkeakoulutetut harvoin muuttavat Saloon. Eikä täällä ole hirveästi töitä korkeakoulutetuille.

Tarmo
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Vaikka on koulut käynyt ja ammattitutkinto, niin Salosta ei oman alan töitä löydy, vaan suurin osa menee töihin tai kokonaan muuttaa Turun tai pääkaupunkiseudulle. Nuorille koulusta valmistuneille jotain löytyy, kun niille ei tarvitse maksaa niin paljon kuin kokemusta omaavalle. Kun näitä vanhoja taloja puretaan, niin saadaan rakentajille töitä, jotka voivat muuttaa Salon seudulle. Eikä tarvitse muuttaa Turun tai Helsingin suuntaan

Jore
1 kuukausi sitten
Reply to  Epäilijä

Tuo on niin totta. Niissähän tulee kolmiokin maksamaan 400 000 euroa, jos riittääkään. Kyllä niitä ostajia on Salossa vähän.

Rapatti
1 kuukausi sitten

Mitä? Onko Salossa vihdoinkin saatu edes yksi järkevä päätös aikaiseksi. On jo korkea aikakin saada edes osa näistä vanhoista huonokuntoisista rakennuksista uusittua. Tosin pelkäämpä että nyt alkaa vuosia kestävä valitusten kierre ja valmista ei lähivuosina tule.

Pertti
1 kuukausi sitten

Keskusta tulee järkyttävän näköiseksi. Niin paha kontrasti tulee uuteen viisikerroksisen talon ja lähellä olevien purkuntoisten rakennusten. Tuntuu ihan kuin jostain sirkusilveilystä. Ei ole Salolle hyvää mainetta. Tänä vuonna tähän mennessä asukasluku vähentynyt 350 ja ensi vuonna saattaa kasvaa poistuvien määrä.

JT
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Eli sinusta ei voi rakentaa uutta ihan keskeiselle paikalle keskustaa sen takia että siellä on huonokuntoisia rakennuksia ympärillä? Olisiko parempi, jos tilalle tulisi jokin uusi lato tai aaltopeltivaja, jottei liikaa erotu? Itse uskon, että kun tämä toteutuu, niin ympäristö uusiutuu hiljalleen myöskin. Ja ellei, niin ainakin tämä kortteli olisi parempi. Miten se voisi olla huono asia? Esimerkiksi vanhan toriterassin paikalle tullut asuinrakennus, jossa on liiketiloja alhaalla, on minusta varsin tyylikäs talo, joka sopii torin viereen mainiosti. Tässä on nyt kyse koko korttelin kokoisesta suunnittelusta, joka on yksi iso ja huomattava kokonaisuus. Nykyinen kortteli muodostuu vaikka kuinka monesta erilaisesta rakennuksesta, ja… Lue lisää »

Plaza 3
1 kuukausi sitten

Miten ihmeessä tuommoista nyt suunnitellaan, kun tuohon korttelikokonaisuuteenhan, mikä kattaa Turuntien, Annankadun ja Asemakadun korttelin, oli suunnitelma purkaa kaikki pois ja rakentaa Plaza 3 tilalle. Näin ainakin kovin suunniteltiin, kun Plaza 2 oli vielä pelkkä monttu vailla yhtäkään paalua.

Toki nykyään, jos Plaza 3 tulee ajankohtaiseksi, olisi järkevintä sijoittaa se Linjurin valmiisiin tiloihin sen sijaan, että rakennetaan uutta.