Salon Teatteri muuttaa, mutta toiminnanjohtajan mukaan yksi on varmaa: ”Laadusta ei tingitä!”

0
Salon Teatterin avainhenkilöstöä yhdistyksen uusien Annankadun tilojen edessä. Vasemmalta tuotantosihteeri Miia Raivikko-Alhoranta, hallituksen väistyvä puheenjohtaja Johanna Saarinen, toiminnanjohtaja Mia Kuisma ja hallituksen tuleva varapuheenjohtaja Nora Koivunen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon Teatterin historiassa on auennut tällä viikolla uusi sivu. Yli 40 vuotta Mariankatu 3:ssa majaillut kulttuurikollektiivi tekee parhaillaan muuttoa muutaman sadan metrin päähän Annankadulle.

– Viitisenkymmentä laatikkoa on täytetty ja purettu, Salon Teatterin toiminnanjohtaja Mia Kuisma arvioi alkuviikon muuttorupeamaa.

Todellisuudessa teatteriyhdistys tekee muuttoa useampaan kohteeseen. Annankadulle rakentuvat teatterin toimisto ja lipunmyynti, harjoitus- ja näytäntötilat sijaitsevat sen sijaan kulttuuritalo Kivassa Horninkadulla.

Mia Kuisma huomauttaa, että myös Annankadulle, entisiin Ihme ja Kumman kahvilan tiloihin, suunnitellaan esitystoimintaa.

– Mutta tarvitsemme ensin rakennuspiirtäjän palveluja. Tila on muutettava sellaiseksi, että tänne saa katsomon, Kuisma toteaa.

Jos kaavaillut tilamuutokset toteutuvat, esitystoiminta voidaan aloittaa Annankadulla varsin ripeästi.

– Lapsille on mahdollista järjestää esityksiä nopeallakin aikataululla. Lisäksi olemme suunnitelleet tänne esimerkiksi stand upia, musiikkia ja avoimia kulttuurikahvilarientoja, Kuisma luettelee.

Toimiston ja lipunmyynnin ensimmäinen aukiolopäivä on 12. tammikuuta.

– Siihen mennessä pitäisi saada tilat siivottua, Kuisma naurahtaa.

Salon Teatteri on tehnyt joulun välipäivien aikana muuttoa Annankadulle ja kulttuuritalo Kivaan. Annankadun tiloissa puuhailivat Salon Teatterin toiminnanjohtaja Mia Kuisma (vas.), hallituksen tuleva varapuheenjohtaja Nora Koivunen, tuotantosihteeri Miia Raivikko-Alhoranta ja hallituksen väistyvä puheenjohtaja Johanna Saarinen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon Teatterin muuttoaikeista uutisoitiin marraskuussa. Kuisma kommentoi tuolloin Mariankadun kiinteistössä olevan niin pahoja sisäilmaongelmia, ettei teatteri voi jatkaa siellä enää aktiivista toimintaansa.

– Ei kaupunki varmastikaan olisi meitä ulos heittänyt, eli kyseessä oli oma päätöksemme. Ihmisiä alkoi sairastua enenevissä määrin, emmekä voineet enää tyytyä tilanteeseen, Kuisma perustelee tuoreeltaan.

Täysin tyhjäksi Mariankadun kiinteistö ei kuitenkaan jää.

– Saamme pitää siellä varastoamme ainakin tulevan vuoden ajan, Kuisma kertoo.

Kulttuuritalo Kiva asettaa Salon Teatterin lavastesuunnittelulle omat haasteensa. Lavasteet on nimittäin siirrettävä pois, jos teatterinäytäntöjen välissä on muita esityksiä.

– Kivassa ei ole järin suuria varastotiloja, joten kamaa kärrätään Mariankadulle tilanteen niin vaatiessa, Kuisma tietää.

Ensimmäinen Kivan näyttämöllä nähtävä Salon Teatterin näytelmä on Maarit Pyökärin ohjaama Rakkauskirjeitä, jonka ensi-ilta pidetään 14. tammikuuta.

– Lavasteet koostuvat pöydästä, kahdesta tuolista ja takasermistä, joten niissä ei paljon kuljettamista ole, Kuisma mainitsee.

Salon Teatterin uudet harjoitus- ja näytäntötilat sijaitsevat Kulttuuritalo Kivassa. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Teatteri etsi uusia tiloja vuodesta 2018 lähtien.

– Totuus on se, että täällä ei oikein ole valmista, teatteritoiminnalle sopivaa tilaa, Kuisma kiteyttää.

Neuvottelut entisestä Bio Jännän kiinteistöstä olivat Kuisman mukaan jo verrattain pitkällä.

– Sopimusta ei kuitenkaan syntynyt, eikä tila enää olisi edes sopiva, hän sanoo.

Salon Teatteri pitää kulttuuritalo Kivaa pitkällä tähtäimellä vain väliaikaisratkaisuna.

– Kivassa on puolensa mutta myös puutteensa. Siellä on inva-wc ja Mariankatua huomattavasti suurempi katsomo, mutta toisaalta emme saa sinne kiinteitä lavasteita tai esimerkiksi kunnon valoelementtejä, Kuisma perustelee.

Teatteri julkaisi 12. joulukuuta kuntalaisaloitteen, jossa se ajaa Mariankadun kiinteistön kunnostamista. Aloite on kerännyt torstai-iltapäivään mennessä 385 allekirjoittajaa.

– Aloite viedään kaupungille, kun 400 nimeä on täynnä, Kuisma toteaa.

Teatterin tulevaisuuden toiveissa on palata Mariankadulle täysipäiväisesti.

– Tila on ihanteellinen teatteri- ja kulttuuritoiminnalle. Sisäilmaongelmainen lisäsiipi on purettava, ja sen tilalle pitää rakentaa uusi, Kuisma näkee.

Kulttuuritalo Kivaan muuttava Salon Teatteri haluaisi palata takaisin Mariankadun tuttuihin tiloihin, kunhan ne remontoidaan. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Vaikka osin voimakkaatkin muutoksen tuulet puhaltavat, Salon Teatteri lähtee tulevaan luottavaisin mielin.

– Muutos pelottaa, mutta tuo samalla uutta, Kuisma sanoittaa.

Teatteri pääsi vastikään mukaan Kansan Sivistysrahaston organisoimaan Kulttuurilahja-hankkeeseen. Hankkeella pyritään edistämään suomalaista kulttuurityötä yksityisten ja kollektiivien tekemillä rahalahjoituksilla.

– Ylimääräistä rahaa ei ole, kun koronakin kuritti kovalla kädellä. Me olemme voittoa tavoittelematon yhdistys, mutta esimerkiksi sähkömiehen ja rakennuspiirtäjien palveluihin tarvitaan rahaa, Kuisma perustelee.

Moni asia on hämärän peitossa, mutta yksi on Kuisman mukaan varmaa.

– Laadusta ei tingitä!

Mariankadun viimeinen esitys on täyttä improvisaatiota

Salon Teatterin toistaiseksi viimeinen Mariankadun esitys nähdään uudenvuodenaattona, kun paikallinen Silmävode-improvisaatioryhmä valtaa lavan täysimittaisen ja kokonaan improvisoidun näytelmän tiimoilta.

Näyttelijäkatras, joka koostuu Simone Koivistosta, Rami Laaksosesta, Otso Lapilasta, Arto Lindholmista, Pasi Mäenpäästä, Maisa Pitkäsestä ja Emilia Vuorelasta, keksii näytelmän käsikirjoituksen sitä mukaa, kun tarina etenee.

Esityksen jälkeen Mariankadun sisäpihalla nähdään vielä Miss Mystic Energyn tulishow.

Silmävoden improvisaatioesitys Salon Teatterin tiloissa (Mariankatu 3) lauantaina kello 19.