Salon valtuusto haluaa selvityksen kulttuurin ja urheilun tilatarpeista – ”esittävä taide ei ole missään arvossa”

15

– Valtuusto on suurimmalta osalta sellainen, että kulttuuri ja erityisesti esittävä taide ei ole missään arvossa. Tekijöiden arvostus on nollassa, ja odotetaan, että kaikki tulee ilmaiseksi.

Tällä tavalla tiivisti tuntojaan Marja Ruokonen (vas.) kaupunginvaltuuston kokouksessa, jossa käytiin poikkeuksellisen pitkä keskustelu kulttuurin tarpeista.

Ruokosen puhe summasi Salossa syksyn aikana käytyä keskustelua kaupungin kehnoista kulttuuritiloista ja vähäisestä panostuksesta kulttuuriin.

Ruokonen totesi, että nykyvaltuusto ei poikkea edeltäjistään.

– Kulttuuripuolelle ei ole investoitu, määrärahoja on supistettu, ei ole kulttuurijohtajaa, vuorovaikutusta ei ole kehitetty, Ruokonen luetteli.

Vasemmistoliiton piti esittää, että jäähallin suunnitteluun esitetyistä 500 000 eurosta tarkoitukseen käytettäisiin vain 300 000 ja 200 000 eurolla korjattaisiin Mariankadun varrella sijaitsevat Salon teatterin käytössä oleva rakennus (SSS 8.12.).

Ruokonen totesi maanantaina valtuuston kokouksessa, että esitys ei saisi tarpeeksi kannatusta, joten hän jätti sen tekemättä.

Jäähallin suunnittelumäärärahaa kuitenkin pienennettiin 300 000 euroon kokoomuksen esityksestä. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Kalle Räike (kok.) totesi, että 500 000 euroa on tässä vaiheessa liikaa.

– Suunnittelussa on edettävä askeleittain. Salo tarvitsee kaksi jäähallia mahdollistamaan jääurheilun harrastamisen. Jäähalli tukee lasten ja nuorten aktiivista elämäntapaa, Räike sanoi.

Vihreiden Saija-Reetta Puopolo esitti, että jäähalliraha pudotetaan 350 000 euroon ja että 100 000 euroa varataan suunnitteluun, jossa kartoitetaan nykyiset tilat ja selvitetään kulttuuri- ja urheilutoimijoiden tarpeet. Esimerkkeinä hän mainitsi kulttuurikeskuksen ja jalkapallohallin.

Puopolo totesi, että Salon kokoisista ja pienemmistäkin kaupungeista löytyy kulttuurikeskus: Järvenpää-talo Sibelius-saleineen, Lohjan Laurentius-taloa, Hyvinkääsali…

Entä Salo?

– Salossa on Näkkäri, vanha koulun auditorio, jonka lattialle on levitetty tanssimatto. Nykyaikaista teatteri- tai konserttisalia ei ole. Kolmannen sektorin lisäksi sellaista tarvitsisi kaupunkikin omille vierailutuotannoilleen, sanoi Puopolo.

Näkkäri on entisessä ammattikorkeakoulun kiinteistössä Ylhäistentiellä.

– Kaupungissa on pitkän linjan harrastajia ja kovia ammattilaisia. Tilavaje ei ratkea remontoimalla yhtä vanhaa kiinteistöä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen (sd.) kannatti Puopoloa.

– Olisi syyttä tehdä tila- ja tarvekartoitus siitä, mitä vapaa-ajankohteita tulee kehittää ja mahdollisesti rakentaa. Jäähallihankkeen takia takajaloilleen ovat nousseet kulttuuriväki ja jalkapalloväki. Olisi tärkeä kaupungin puolelta rauhoittaa kuumaa keskustelua ja ottaa vetovastuu.

Nikkasen ryhmätoveri Saija Karnisto-Toivonen muistutti, että Salohalli on kohta siinä kunnossa, että peruskorjaus on edessä kymmenen vuoden sisällä.

– Jalkapallohallissa tullaan sen keskustelun äärelle, kuinka paljon siinä on yksityistä rahaa mukana, hän sanoi.

Valtuusto päätti pienentää jäähallin suunnittelumäärärahan 300 000 euroon äänin 12-39.

Tilojen kartoittamiseen ei myönnetty rahaa. Päätös syntyi äänin 29-22.

Sen sijaan valtuusto hyväksyi lähes yksimielisesti äänin 47-3 (yksi tyhjä) Räikkeen esittämän kokoomuksen ponnen kulttuuri- ja urheilutoimijoiden tarpeiden selvittämisestä. Se tehdään virkatyönä, ja sen perusteella laaditaan suunnitelma tarvittavista tilaratkaisuista. Näitä voisivat olla esimerkiksi kulttuurikeskus ja jalkapallohalli.

”Valmistelun pohjalta tuodaan päätöksentekoon huolellisesti valmisteltuja esityksiä, jotta hankkeita ja niiden tarkempaa suunnittelua päästään tarvittavien päätösten jälkeen edistämään”, ponnessa todetaan.

Salon vapaa-aikajohtaja Antti Mattila arvioi tiistaina, että selvityksessä lähdetään liikkeelle yhdessä kulttuurin ja urheilun toimijoiden ja kapungin tilapalveluiden kanssa.

– Katsomme, kuinka resurssit ja aika tähän riittävät.

Ulkopuoliselle asiantuntijalle olisi ollut käyttöä, sanoo Mattila.

– Emme pysty virkamiestyönä selvittämään ja kokoamaan perusteellisesti esimerkkejä ja kustannuksia muualta tai tietoja siitä, miten kunnallisen ja yksityisen kombinaatiot toimivat.

Kaupunginvaltuusto teki maanantaina myös päätöksen, jolla odotetaan olevan myönteistä vaikutusta kulttuuritoimintaan. Ensi vuonna perustetaan tapahtumakoordinaattorin virka kahden vuoden määräajaksi.

Ajatuksena on, että tapahtumakoordinaattori vetäisi yhteen Salon nykyiset tapahtumat ja niiden järjestäjät. Lisäksi hän myisi Saloa ulospäin tapahtumajärjestäjille. Tavoitteena on saada kaupunkiin lisää tapahtumia ympärivuotisesti.

 

TOIMITTAJAN KOMMENTTI: Kulttuurin huoli ei hetkauta

Salon kaupunki käyttää kulttuuriin rahaa valtakunnallisesti vertaillen vähän. Urheilu ja kulttuuri ovat aivan eri asioita, ja niiden rinnastaminen ei ole mielekästä – muuten kuin silloin, kun niille jaetaan rahaa samasta pussista. Ja silloin kulttuuri jää nuolemaan näppejään.

Kun seurasin keskustelua kaupunginvaltuuston kokouksessa, päällimmäiseksi jäi vaikutelma, että tilanne ei juuri hetkauta valtuuston enemmistöä.

Ollaan kyllä yhdessä sitä mieltä, että kulttuuri on jäänyt syrjään, mutta jos sen sanoo vähän isommilla kirjaimilla, tulee syyte vastakkainasettelusta.

Kokouksessa käsiteltiin ehdotusta erillisestä määrärahasta, jolla olisi selvitetty sekä kulttuurin että urheilun tilatarpeet. Sekin oli enemmistölle liikaa, vaikka oikeasti pitäisi selvittää tässä vaiheessa kulttuurin tarpeet ja etsiä niihin ratkaisu.

15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Turkulainen
1 kuukausi sitten

On erinomainen asia että lopulta julkisesti esim radiossa keskustellaan urheilun asemasta yhteiskunnassa. Mitä muuta saa katsella työaikana, keskeyttää koulu-ja työpäiviä jne. Tv lähettää jopa kolmella kanavalla yht aikaa urheilulähetyksiä, jokainen Peräkylän pesäpallo-ottelu saa lähetysaikaa. Urheilu on suomalaisten pyhä lehmä. Ja se huomaa esim poikien koulumenestyksessä, lukemishalut vie potkupallon pelaaminen, niin hieno asia kun isien osallistuminen lastenhoitoon on, yhteiset harrastukset ovat enimmäkseen urheilullisia ja ’äidilliset’ kiinnostukset jäävät. En halua sohaista muurahaispesään, molempia tarvitaan, penkkiurheilu ei vaan nosta nuorison kuntoa kuten esim kutsunnoissa on huomattu. Kaikenlaisen kulttuurin väheksyminen on kunnia-asia, olen huomannut. Salossa kulttuuritapahtumat liittyvät rokkiin ja poppiin, esim Lohjalta löytyy muutakin,… Lue lisää »

Kulttuuria kaikille, kyllä urheilu aina pärjää
1 kuukausi sitten
Reply to  Turkulainen

Salossa ei ymmärretä, että kulttuuri on yksi tärkeä vetotekijä ja että se kertoo paikkakunnan arvoista laajemminkin. Voi kun oltaisiin silloin vanhoina hyvinä aikoina rakennettu Farmoksen tontille oikea kulttuuritalo, niin kuin jokaisessa tämän kokoisessa kaupungissa on. Siellä toimisi teatteri asiallisisssa tiloissa, siellä pidettäisiin konsertteja laidasta laitaan, siellä voisi pitää monenlaista tapahtumaa. Vaan ei, sen aikuiset demarit päättivät, että ei eliittiä saa passata. Just joo. Ja ketähän Salon eliitti oikein olisi ollut?

Nyt kulttuuritilana on kaukana keskustasta oleva ankea Näkkäri. Jo sen nimikin kertoo, että hätävara on. Viesti sekin.

Salolainen
1 kuukausi sitten
Reply to  Turkulainen

Lohjalta löytyy muutakin, koska kaupungin musiikkibudjetti vuonna 2020 oli 760 000 euroa, Salossa 44 000 euroa. Siellä on kaupunginorkesteri ja aivan keskustassa korkeatasoinen, akustiikaltaan hyvä Laurentius-musiikkisali. Ja Lohja on asukasmäärältään Saloa pienempi.

Salossa on Näkkäri, joka on koulun auditorio, jonka akustiikka on vaatimaton ja jossa on huomattavia ilmastointiin ja valaistukseen liittyviä häiriöääniä, eikä se näin ollen sovellu musiikin, etenkään klassisen musiikin, esityspaikaksi.

Salossa käytetään pennosia kulttuuriin, eikä mitään muutosta ole näköpiirissä nykyisten päättäjien ollessa vallassa, mikä juuri tuli todistettua tässä tilojen kartoitusasiassa.

Tunnin juna ratkaisee
1 kuukausi sitten
Reply to  Salolainen

Ongelma ratkeaa Tunnin junan myötä, kulttuuriväki pääsee nopeasti esimerkiksi Lohjalle, missä edellisen kommentin kirjoittaja kertoo kaiken olevan paremmin.

Tavallisella tallaajalla ei ole varaa kulttuuriin, ja alkuinnostuksen jälkeen kaupunki joutuu laittamaan vuosi vuodelta enemmän tukirahoja kankkulan kaivoon.

Onko urheilu ilmaista?
1 kuukausi sitten

Pääseekö kaikkiin urheilutapahtumiin ilmaiseksi?

Salolainen
1 kuukausi sitten

Sehän tässä nimenomaan on ajatuksena, että kaupunki panostaisi kulttuuritoimintaan enemmän, jotta kulttuuripalvelut olisivat yhä useamman kuntalaisen saatavilla. Kulttuuriin sijoitetut rahat maksavat tutkitusti itsensä takaisin.

Onko mielestäsi hyvä asia, että Salo profiloituu kaupunkina, jossa käytetään vähiten rahaa kulttuuriin? Näin on todettu muun muassa kahdessa Kuntaliiton tekemässä Kuntien kulttuuritoiminta lukujen valossa -selvityksessä.

Tavallinen tallaaja
1 kuukausi sitten

Jos Salossa panostettaisiin kulttuuritarjontaan kunnolla, väki tulisi muualta tänne. Teatteri- ja konserttilippujen lisäksi kävijät luultavasti käyttäisivät samalla käynnillä rahojaan myös muihin palveluihin.

Kulttuuria kaikille, kyllä urheilu aina pärjää
1 kuukausi sitten

Salon taidemuseossa eli Veturitallissa on vuodesta toiseen järjestetty valtakunnallisestikin korkeatasoisia näyttelyjä, joita tullaan katsomaan Helsingista ja Turusta asti, nytkin mainio Koiranäyttely. Asian voi tarkistaa vieraskirjasta.

On tutkittua tietoa, että toiselta paikkakunnalta tuleva museovieras jättää paikkakunnalle joka kerta kymmeniä euroja. Käydään syömässä ja ostoksilla tai vähintäänkin kahvilla.

Pertti
1 kuukausi sitten

Mitäköhän ne ovat olleet, kun en tiedä ensimmäistäkään korkeatasoista näyttelyä, mikä olisi kiinnostanut suurta yleisöä. Eiköhän tuo museo syö enemmän kuin tuottaa.

Turkulainen
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Ilkka Lammin hienon näyttelyn jälkeen ainakin usea tuntemani turkulainen on käynyt hyvissä valokuva-, maalaustaide- jopa hauskoissa pikkupatsasnäyttelyissä, eivät vaadi ilmeisesti niin korkeatasoista näyttelyä vieraillakseen kuin Pertti.

Moniko urheilukenttä tai -halli tuottaa enemmän kuin syö? Kunnon kulttuurille olisi varmaan tulossa muualta yhtä monta bussia kuin nyt on menossa poispäin Salosta. Kannattaa ottaa selvää, että tietää.

Kulttuuria kaikille, kyllä urheilu aina pärjää
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Käytännössä jokaisesta Veturitallissa olleesta näyttelystä on ollut juttu Hesarissa tai Turkkarissa, eikä niissä lehdissä ole tilaa muuta kuin laatunäyttelyille.

Museon henkilökunnalta saa kyllä tarkat tiedot näyttelyiden kävijämääristä, varmaan joku sieltä voisi vilauttaa vähän lukuja tälle palstalle. Mutta jos ei Pertti Veturitallissa käy, niin ymmärtää tuonkin mielipiteen. Ehkä Pertti onkin se ”suuri yleisö”?

Pertti
1 kuukausi sitten

Olen kyllä käynyt, joka kerta ollut pettymys. Valokuvanäyttelyistä en oikein välitä, en pidä sitä oikana taiteena. Olen kyllä käynyt Helsingissä, Tampereella taidenäyttelyissä, Amos Anderssonin Kemiön tilalla, Lauri viidan museossa Pispalanmäellä. Niitä on paljon missä olen käynyt, Päätalo Taivalkoskella ym.

Pertti
1 kuukausi sitten

Parhaat museot näyttelyiden osalta on ollut Ateneumi, Dietrich, kansallismuseo, Amos Anderssonin museo ym. Kakkein eniten olen hämmästynyt Tampereen kivimuseosta. Olen muuten käynyt muumimuseossakin.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Tämä Dietrich on minulle tuntematon, mutta etkö Tampereella käydessäsi vieraillut Lenin-museossa kumartamassa?

Kuntalainen K
1 kuukausi sitten

Tuossa jutussa yhdessä toimittajan kommentin kanssa lopputulos on rivien välistä jo luettavissa. Jos valtuutetulla ei ole kiinnostusta tai aikaa paneutua asiaan, niin silloin pääse vähemmällä kun vastustaa. Sama asia on kaupunkien viran- ja toimenhaltijoilla (koko yhteiskunnan tasolla), jolloin mennään ajankäytön mukaan eli juuri näin, ”Katsomme, kuinka resurssit ja aika tähän riittävät”.

Potentiaalinen ratkaisuehdotus voisi löytyä tapahtumakoordinaattorin avulla, mutta jos hänelle annetaan myös mapillinen muita tehtäviä, niin odotukset voi jättää mapin alimmaiseksi. Joka tapauksessa samaan aikaan tarvittava asiakaskunnan laajentaminen vaatii suunnitelmallista ja pitkäjänteistä sekä eritoten koordinoitua työtä.