Seuraava jännitys liittyy lääkärikäyntiin – Vilppaan peliesitys oli Pyynikillä Perttu Blomgrenin loukkaantumisesta huolimatta enimmäkseen ehjä

0
Isaiah Crawley keräsi monipuolisen tilastorivin ja oli hyökkäyspäässä myös sopivasti epäitsekäs. (kuvat: Aamulehti/Jukka Ritola)

Sarjataulukko on helpoin tapa pelkistää Salon Vilppaan 99–82-vierasvoiton merkitys. Voitettuaan Pyrinnön Vilpas nousi kiinni miesten Korisliigan ylemmän loppusarjan paikkaan, tappiolla se olisi löytynyt pudotuspelipaikkojen ulkopuolelta eli sijalta yhdeksän.

Lisäksi salolaisilla on nyt mahdollisessa tasapistetilanteessa positiivinen voittosuhde Pyrintöön. Kaikki tämä yhteen ynnäten nyt ei tarvitse puhua ehdottomista pakkovoitoista ennen joulua tulevissa tärkeissä kotiotteluissa Kobria ja Katajaa vastaan.

Se on hyvin tärkeää varsinkin tässä vaiheessa, kun joukkue voi vain toivoa parasta Perttu Blomgrenin jalkavamman osalta. Blomgren joutui jättämään kentän tarjottuaan ensimmäisessä hyökkäyksessä syötön KeyShawn Feazellin alley-oop-donkkiin.

Torstainen lääkärikäynti näyttää suuntaviivat nuoren takamiehen ja toki myös Vilppaan pelaajapaletin kauden jatkon kannalta.

Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen toivoi lauantaisen Karhubasket-pelin jälkeen, että joukkue saisi yhden kokonaisen hyvän ottelun. Pyynikillä se toteutui kolmannen neljänneksen loppua ja päätösneljänneksen alkua lukuun ottamatta. Tuo kolmeminuuttinen jakso puolitti Vilppaan 76–56-johdon 79–69:een.

Jo ensimmäisestä neljänneksestä jäi vaikutelma siitä, että Vilpas pelasi suhteellisen hyvin, vaikka Pyrintö johtikin siinä vaiheessa yhdellä pisteellä. Tämä selittyi Ike Smithin dominoinnilla, joka tarkoitti sekä helppoja että vaikeita koreja.

– Siihen pitää olla tyytyväinen, miten hyvin pelaajat toteuttivat pelisuunnitelmaa suurimmaksi osaksi. Myös peli-ilme oli tänään hyvä, Savolainen kuvaili.

Koriin johtaneiden syöttöjen lukema oli kauden toiseksi suurin, ja syöttöjen sekä menetysten välinen suhde näytti myös toiseksi parasta lukua. Tämä oli arvokas asia riippumatta siitä, ettei Pyrinnön puolustuspelaaminen missään nimessä onnistunut.

On hyvä muistaa, että kyseiset syöttö–menetystilastot tulivat lähes täysin ilman Blomgrenia ja Roope Ahosta, joilla nämä saldot ovat olleet joukkueesta kauden parhaita.

Näissä tilanteissa on onni, että joukkueesta löytyy Mikko Koiviston kaltainen pelaaja. Peliminuutteja kertyi osapuilleen ikävuosien (35) verran. Kahdeksan syötön lukema jäi vain yhden päähän 450 ottelun mittaisen korisliigauran ennätyksestä, eikä menetyksiä kertynyt ainuttakaan.

Mikko Koivisto otti suuren pallollisen roolin ja hoiti sen erinomaisesti.

Koiviston onnistuneiden vapaaheittojen putki on viime kauden loppu mukaan laskettuna 32. SM-koripallohistorian tilastokärkenä jatkaa noin kymmenen vuoden takaisella 51 peräkkäisellä onnistumisellaan Jeb Ivey.

Arvoonsa nousi myös korintekijänä ja vähemmän hyvänä syöttäjänä alkukaudella profiloitunut Isaiah Crawley.

– Crawley pystyi antamaan takamiehille vähän huiliaikaa esimerkiksi tuomalla palloa ylös, Savolainen muistutti.

Keskiviikon kaltaisissa kohdissa huomaa erityisen hyvin myös sen, kuinka oleellista oli laitahyökkääjän (Bo Hodges) korvaaminen takamiehellä (Quentin Goodin).

– Goodin on tilanteita rauhoittavana pelaajana todella tärkeä palanen. Tietyissä palloskriinien puolustustilanteissa hänellä on vielä tekemistä, mutta tärkeintä on se että hän parantaa koko ajan sekä kyselee asioista ja haluaa oppia niitä, Savolainen mainitsi.

Tärkeiden korisliigaottelujen keskellä tie vie runsaan tuhannen bussikilometrin verran lauantaina Joensuuhun Suomen cupin puolivälierään.

– Kaikki terveenä olevat lähtevät matkaan. Haluamme tietysti voittaa myös sen pelin emmekä lähde pelleilemään. Toisaalta siinä pelissä meillä on kenties mahdollisuus kokeilla vähän uusiakin juttuja tämän Pertun tilanteen jäljiltä, kun ei ole niin pakko-pakkotilanne voittaa, Savolainen filosofoi.

MIESTEN KORISLIIGA

Pyrintö–Vilpas 82–99 (26–27, 10–25, 22–24, 24–23)

Pyrinnön pisteet/levypallot: LJ Thorpe 19/7, Ike Smith 22/4, Daytone Jennings 14/11, Valtteri Leppänen 0/1, Lassi Kilpinen 0/3/5 syöttöä, Osku Heinonen 5/1, Panu Peltokangas 15/1, Arttu Pitkänen 0/0, Jaquan Lawrence 7/5.
Vilpas: Jalon Pipkins 13/6, Quentin Goodin 16/2/6 syöttöä, KeyShawn Feazell 26/10, Perttu Blomgren 0/0, Mikko Koivisto 20/2/8 syöttöä, Juho Nenonen 11/4, Niilo Kärkkäinen 0/1, Riku Laine 1/1, Isaiah Crawley 12/5/5 syöttöä/5 riistoa.

Levypallot: 34–35
Syötöt: 14–25
Menetykset: 9–11
Heittoprosentit:
1 p: 58–87
2 p: 48–70
3 p: 33–45

Tuomarit: Jaakko Kaunisto, Joona Haaja, Juha Penttilä-Metso.

Yleisöä: 420

OHO!

KeyShawn Feazellilla on Vilppaasta suurimmat keskiarvot peliminuuteissa, kahden pisteen heittomäärissä ja -onnistumisissa, vapaaheittomäärissä ja -onnistumisissa, levypalloissa, kohdistuneissa virheissä, menetyksissä, torjunnoissa, kohdistuneissa torjunnoissa ja tehokkuudessa.

Vilppaan seuraava ottelu: la 10.12. Suomen cupin puolivälierä Kataja–Vilpas klo 17.