Somero korvaa sittenkin kansalaisopiston opettajien työkilometrejä

0
Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Somero-opistossa opettavien työmatkakuluja korvataan meneillään olevalta lukuvuodelta entiseen malliin. Someron kaupungin henkilöstöjaosto päätti noudattaa vanhaa työehtosopimusta matkakustannusten korvausten osalta kevätkauden loppuun. Lukuvuoden 2023–2024 osalta asiasta päätetään ensi keväänä.

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n hyväksymä työehtosopimus uhkasi kansalaisopistojen kurssien toteutumista, sillä tuntiopettajien matkakulukorvauksia heikennettiin, kun kokoaikaisten tuntiopettajien palkkoja nostettiin. Sopimus pidensi tuntiopettajien matkakorvausten omavastuuosuuden 6 kilometristä 20 kilometriin suunnalta.

Pienemmissä kaupungeissa ja maaseudulla toimivat opistot pyörivät nimenomaan tuntiopettajien voimin, ja muutos saikin kovaa kritiikkiä Salon seudulta heti alkusyksystä, kun asti paljastui.

Salossa, Somerolla ja Paimiossa opettava koskelainen Kirsi Hämäläinen totesi, että moni maaseudulla työskentelevä tuntiopettaja lopettaa varmasti, jos opistot toteuttavat heikennyksen (SSS 10.9.2022). Moni opettaja ajaa kurssipaikalle parin tunnin työrupeamaa varten.

Somero-opiston koulutuskoordinaattori Riitta Ryhtä on helpottunut kaupungin henkilöstöjaoston uudesta päätöksestä.

– Nyt päästään eteenpäin rauhallisin mielin, hän toteaa.

Somero-opiston kevätlukukausi on saatu suunniteltua kuntoon.

Syyskuussa Someron kaupungin piti jatkaa matkakulujen korvaamista kuten ennen, mutta henkilöstöjaosto päätti 3. lokakuuta ryhtyä noudattamaan uutta työehtosopimusta takautuvasti. Viime viikolla tehtyyn uuteen päätökseen vaikutti Salon kaupungin ratkaisu.

Salon henkilöstöjaosto oli 7. lokakuuta päättänyt jatkaa matkakulujen korvaamista entiseen tapaan. Salossa haluttiin turvata monipuolinen kurssitarjonta eri puolille kaupunkia.

Salon kansalaisopistossa työskentelee 150–170 tuntiopettajaa ja Somero-opistossa vajaat 60. Heistä noin puolet saa korvausta matkakustannuksista. Opistot pyrkivät hankkimaan opettajat 50 kilometrin säteeltä.

OAJ:n neuvottelupäällikkö Markku Perttunen sai kentältä useita yhteydenottoja asiasta. Hänen mukaansa neuvottelujen aikana tehdyssä kyselyssä merkittävä osa työnantajista totesi, että heidän opistonsa tulevat maksamaan kilometrikuluja entiseen malliin.

Salon ja Someron lisäksi Varsinais-Suomessa ainakin Paimio, Kaarina, Naantali ja Parainen ovat päättäneet korvata matkat kuten ennenkin.

Tuntiopettajien saamat korvaukset ovat veronalaista tuloa.