Someron päättäjät etsivät yhteistä näkemystä kouluverkosta – muutoksia aikataulutettu vuosiin 2026–2029

2
Someron Turun puoleisessa päässä sijaitsevassa Pitkäjärven koulussa on luokat ensimmäisestä kuudenteen.

Someron sivistyslautakunta ei löytänyt vielä yksimielisyyttä kaupungin koulujen ja päiväkotien tulevaisuutta linjaavaan oppimisympäristöselvitykseen. Lautakunta päätyi jättämään asian pöydälle, jotta poliittiset ryhmät voivat jatkaa keskustelua.

– Otimme pienen aikalisän, koska poliittinen prosessi on kesken. Ryhmät tarkastelevat asiaa hyvin erilaisista vinkkeleistä, joten on syytä katsoa, löydämmekö asiassa yhteisen ja tulevaisuuteen kestävän linjan, lautakunnan puheenjohtaja Antti Kotti (sd.) sanoo.

– Luottamushenkilöt ovat monessa vaiheessa kritisoineet oppimisympäristöselvityksen valmistelua ja venymistä. Valmisteluun oltiin nyt tyytyväisiä, mutta poliittiselle keskustelulle haluttiin aikaa.

Kotti uskoo, että sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholmin tekemää pohjaesitystä kehittämällä asiaan voidaan saada kaikkia ryhmiä tyydyttävä ratkaisu.

– Valtuustoryhmien puheenjohtajat keskustelevat asiasta heti ensi viikolla. Asia on tarkoitus viedä nyt päätökseen, Kotti painottaa.

Minna Mäkelä-Rönnholm esittää edelleen, että 3.–6.-luokat siirretään Pitkäjärveltä Joensuun kouluun ja Oinasjärveltä Kirkonmäen kouluun vuosien 2026–2029 aikana. Samalla aikavälillä Leppäkertun päiväkodin toiminta siirretään Oinasjärven koululle ja Sammalniityn päiväkoti Pitkäjärven kouluille. Esityksen mukaan toteutusaikataulua tarkennetaan, kun lapsi- ja oppilasmääriä sekä ennusteita päivitetään vuonna 2025.

Osa valtuustoryhmistä vastustaa alakoulun luokka-asteiden jakamista eri kouluihin, osa haluaa säilyttää kahdessa kyläkoulussa vain päivähoidon ja alimmat luokat ja osalle on tärkeintä Kiiruun koulutilojen tehokas käyttö. Osa ei halua tehdä kouluverkkoon muutoksia ennen kuin on pakko.

Someron kaupunginvaltuusto linjasi vuonna 2009, että koulu lakkautetaan, jos sen oppilasmäärä jää kahtena peräkkäisenä vuonna alle 25 oppilaan. Oppilasennusteen mukaan Oinasjärven koulussa on 26 oppilasta lukuvuonna 2025–2026 ja seuraavana lukuvuonna 27.

Pitkäjärven koulussa on ennusteen mukaan 35 oppilasta lukuvuonna 2027–2028 ja seuraavana lukuvuonna 34.

Sivistyslautakunta käsitteli oppimisympäristöselvitystä edellisen kerran vuosi sitten. Silloin se halusi selvitettävän muun muassa 5.–6.-luokkien siirtämistä koko kaupungin alueelta Kiiruun kouluun ja 1.–4.-luokkien säilyttämistä kyläkouluilla. Mäkelä-Rönnholmin valmistelun mukaan viidensien ja kuudensien siirto Kiiruun koulun nykyisiin tiloihin voitaisiin toteuttaa vuoden 2030 tienoilla. Varhaiskasvatus ei mahtuisi siirtymään kylillä kouluille, jos kyläkouluihin jäisivät myös kolmannet ja neljännet luokat.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen odotti sivistyslautakunnalta ratkaisua oppimisympäristöselvityksestä tämän vuoden puolella. Silloin kaupunginvaltuusto olisi saanut asian käsittelyynsä joulukuun talousarviokokoukseen, jossa määritellään tulevienkin vuosien investointeja (SSS 26.11.2022).

Antti Kotti painottaa, että kaikkien valtuustoryhmien mielestä on tärkeää saada päiväkoti Leivonpesän odottama peruskorjaus ja laajennus tai uudisrakennus etenemään suunnitteluun. Ensi vuoden talousarvioehdotuksen investointiosaan on varattu sen rakennussuunnittelua varten 300 000 euroa.

Uudistettavaan Leivonpesään on tarkoitus sijoittaa päiväkodin nykyisten ryhmien lisäksi Lamminniemessä toimivan väliaikaisen päiväkodin lapset, Metsätien rivitaloissa annettu esiopetus, avoin päiväkoti sekä varhaiskasvatuksen toimisto.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ihme touhua
9 kuukautta sitten

Käsittämätöntä.
Someron Joensuun koulu on ääriään myöten täynnä. Liian pienet luokkahuoneet ja liian suuret opetusryhmät ja nyt pitäisi muutamassa vuodessa tulla tilaa. Joensuun koululla on parakkikin ahtauden takia pihalla.

Mitä ihmettä nämä päättäjät kuvittelevat? Tällä toiminnalla saadaan ainakin häiriöt lisääntymään.

Koulujen puolesta
9 kuukautta sitten
Reply to  Ihme touhua

Samaa täällä on mietitty että, miksi kouluja pitää aina lakkauttaa rahan takia. Tuhlataan kyllä moneen muuhun ”turhaan” miljoonia, mutta kouluista pitää säästää.
Ja eikös Somerolla oppimisympäristöselvitystäkin on viisi vuotta odoteltu. Ei ainakaan kovin tehokasta työskentelyä.