Someron seurakunta tarvitsee neljännen papin – lisäpanostusta myös diakoniatyöhön

0
Kauneimpia joululauluja lauletaan Somerolla Jussin Baarissa 10.12. kello 19, Kaskiston koulumäellä 11.12. kello 14 ja Somerniemen kirkossa 18.11. kello 18. Lasten kauneimmat joululaulut soivat Someron kirkossa 11.12. kello 17. Kuva: Somero_Lehden arkisto/Merja Ryhtä

Someron seurakunta täyttää ensi vuonna seurakuntapastorin viran ja palkkaa siihen nuorisopapin. Tämän työaika jaetaan puoliksi yleisen seurakuntatyön ja kasvatuksen kesken.

Talouspäällikkö Kirsi Parviainen toteaa, että toiminnan pyörittäminen kolmen papin voimin on osoittautunut haastavaksi. Kirkkoherra Jaakko Knuutilan lisäksi seurakunnan palkkalistoilla on tällä hetkellä vain kaksi muuta pappia Lilli-Irmeli Hintsa ja Kira Knuutila.

– Myös toinen diakonian virka palautetaan kokoaikaiseksi, koska tarvetta diakoniatyölle on, Parviainen huomauttaa.

Diakonian tarve ja asiakaskontaktit ovat lisääntyneet, mutta parhaillaan toisen diakonin työajasta 40 prosenttia on osoitettu kasvatustyötön.

Seurakunta panee nuorisotyönohjaajan viran uudelleen hakuun, ja palkkaa määräajaksi epäpätevän, jos pätevää ei löydy. Irtisanoutuneen nuorisotyönohjaajan seuraajaksi ei ollut yhtään kiinnostusta ensimmäisellä hakukierroksella.

Kirkkoneuvoston hyväksymä ensi vuoden talousarvio pitää seurakunnan toiminnat ennallaan. Siihen kuluu ensi vuonna lähes 2 miljoonaa euroa.

Kirkollisveron arvioidaan tuottavan 1,7 miljoonaa euroa ja toimintatuottojen vajaat 210 000 euroa.

Ensi vuoden tulos jää talousarviossa vajaat 220 000 euroa alijäämäiseksi ja vuosikate 62 500 euroa miinukselle. Kirsi Parviainen toteaa tilinpäätöslukujen olleen tavallisesti parempia kuin talousarviossa on ennakoitu, koska kulupuoli ei toteudu suunnitellusti eikä verotuloja uskalleta arvioida korkeiksi.

– Verotuloja kertyy tänäkin vuonna selkeästi enemmän kuin arvioitiin. Kirkollisveroprosentti on ollut pitkään 1,65 ja se aiotaan säilyttää edelleen.

Hautainhoitorahaston hintoja korotetaan. Metrin levyisen haudan vuosihoidon hinta nousee 12 eurolla 71 euroon, viiden vuoden hoito 30 eurolla 380 euroon, kymmenen vuoden hoito 48 eurolla 864 euroon ja 20 vuoden hoito 118 eurolla 2 370 euroon. Kesähoidon hinta kukkineen nousee 14 eurolla 78 euroon.

Seurakunta ostaa sähkön yhteishankintana Someron kaupungin kanssa. Sopimuksessa kilowattitunnin hinta on parhaillaan alle kuuden sentin.

– Hinta elää markkinasuhdanteiden mukaan, ja olemme varautuneet sähkön hinnan osalta 30 prosentin kustannusnousuun, Parviainen kertoo.

Someron seurakunnalla ei ole suunnitteilla investointeja ensi vuodeksi. Kirkon mittava katto- ja julkisivuremontti valmistui tänä vuonna. Kirkkohallitus avusti noin 700 000 euron korjauksia vajaalla 200 000 euroa.

Someron kirkkovaltuusto hyväksyy talousarvion 14. joulukuuta.