Someron sotaveteraaniyhdistyksen toiminta loppuu – veteraanityö jatkuu perinneyhdistyksen alla

0
Veteraaniyhdistysten toiminta päättyy sekä Somerolla että Salossa. Työ veteraanien eteen jatkuu kuitenkin molemmissa kaupungeissa. Kuvituskuva: Lehtikuva/Ritva Siltalahti

Someron Sotaveteraanit ry lopettaa toimintansa kuluvan vuoden viimeisenä päivänä.

Veteraanityö ei ole siitä huolimatta Somerolla päättymässä, sillä kaupunki on liittynyt mukaan viime vuonna perustettuun Tammenlehvän Lounais-Hämeen perinneyhdistykseen.

Someron Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Kalervo Niemelä kertoo, että työ veteraanien eteen tulee jatkumaan entisellään.

– Perinneyhdistyksillä on täsmälleen sama tarkoitus kuin veteraaniyhdistyksillä, Niemelä kiteyttää.

– Organisaatiomme kevenee, kun yhdistys lakkaa olemasta. Meidän ei tarvitse esimerkiksi pitää vuosikokousta tai tehdä tilinpäätöstä, hän jatkaa.

Tammenlehvän Lounais-Hämeen perinneyhdistyksen toiminta-alueena on Someron ja Forssan kaupungit sekä Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kunnat.

– Someron Sotaveteraaniyhdistyksen budjetti on ollut jo useamman vuoden miinusmerkkinen, ja ihan tarkoituksella. Jos varoja jää yli, ne siirtyvät perinneyhdistykselle ja ovat siellä korvamerkittynä Someron toimikunnalle, Niemelä tietää.

”Perinneyhdistyksillä on täsmälleen sama tarkoitus kuin veteraaniyhdistyksillä.”

Someron Sotaveteraanit ry perustettiin vuonna 1961.

– Somerolaisveteraaneja on ollut enimmillään yhdistyksen olemassaolon aikana noin 350. Astuttuani yhdistyksen puheenjohtajaksi vuonna 2012 heitä oli vielä 64, tällä hetkellä lukema on 12, Niemelä muistelee.

Koska sotaveteraaneja on elossa enää kourallinen, vaalii perinneyhdistys myös heidän leskiään.

– Somerolla elää 23 sotaveteraanien leskeä, Niemelä kertoo.

Millaista konkreettista tukea sotaveteraanit ja heidän leskensä perinneyhdistykseltä saavat?

– Pidämme kerran kuukaudessa kahvihartauksen ja tarjoamme pientä taloudellista tukea, Niemelä mainitsee.

Yhdistykset voivat kustantaa veteraaneille esimerkiksi jalkahoitoja, silmälaseja ja hammasproteeseja.

Myös Salon Seudun Sotaveteraanit ry:n toiminta loppuu vuodenvaihteessa. Yhdistyksen puheenjohtaja Voitto Laine piti lokakuisessa vuosijuhlassa puheen. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Joku saattaa miettiä myös sitä, miksi Somero liittyi hämäläiseen perinneyhdistykseen. Niemelän mukaan taustalla ovat historialliset syyt.

– Somerolaiset ja somerniemeläiset lähtivät sotaan Tammelan ja Jokioisten kautta, joten he kuuluivat Lounais-Hämeen suojeluskuntapiiriin, hän muistuttaa.

Myös Salon Seudun Sotaveteraanit ry:n toiminta loppuu vuodenvaihteessa. Samalla paikallisen veteraaniväen palvelut siirtyvät Sotiemme 1939–1945 Salon perinneyhdistyksen vastuulle.