Sotkan ja Askon työntekijöiden tammikuun palkat vaakalaudalla – emoyhtiön pääluottamusmies on keskustellut myös Salon myymälöiden kanssa

0
Salon Sotka ja Asko sijaitsevat samassa kiinteistössä liikekeskus Valurissa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Askon ja Sotkan työntekijät uhkaavat jäädä tammikuussa ilman palkkaa. Huonekaluketjujen emoyhtiö Indoor Group Oy tiedotti asiasta henkilöstölle joulun jälkeen.

Indoor Groupin talousjohtaja Jussi Tallgren kertoi asiasta ensimmäisenä uutisoineelle Iltalehdelle tilanteen liittyvän palkanmaksussa olleisiin virheisiin. Yhtiön kehittelemässä ratkaisussa siirrytään taannehtivaan palkanmaksuun, jolloin tammikuun palkka maksettaisiinkin vasta helmikuun palkkapäivänä.

Huonekaluketjuissa suunnitelma on otettu vastaan tyrmistyneenä. Iltalehden uutisessa kerrotaan, että henkilöstöä on irtisanoutunut.  Työntekijät ja Palvelualojen ammattiliiton lakimies ovat kuvailleet toimenpidettä jopa laittomaksi.

Indoor Group Oy:n pääluottamusmies Ritva Loikkanen on keskustellut asiasta Salon Sotkan ja Askon henkilöstön kanssa.

– Olemme kuulleet samanlaista viestiä niin Salosta kuin valtakunnallisestikin. On löydettävä pikainen ratkaisu, ja dialogia Indoor Groupin johdon kanssa on jatkettava, Loikkanen kiteyttää.

– Tilanne elää jatkuvasti. Ratkaisu voi syntyä minä hetkenä hyvänsä, tai olla syntymättä, hän jatkaa.

Loikkanen ei tiedä, että kukaan Salon Sotkan tai Askon työntekijöistä olisi irtisanoutunut palkkakohun vuoksi.

Sotka ja Asko operoivat saman emoyhtiön, Indoor Group Oy:n alaisuudessa. Yhtiön vuosi 2022 oli taloudellisesti vaikea. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Huonekaluketjujen henkilöstön seuraavan palkan pitäisi kilahtaa tileille 15. tammikuuta. Ritva Loikkanen vakuuttaa, että vaikka normaali kuukausipalkka jäisi tammikuun osalta maksamatta, kukaan työntekijöistä ei jää kokonaan ilman korvausta.

– Esimerkiksi palkkaennakkoa tai lomarahaa voidaan maksaa, Loikkanen mainitsee.

– Elämme kuitenkin edelleen siinä toivossa, että tilanne saataisiin ratkaistua ilman erikoisjärjestelyjä. Keskusteluja on käyty viimeksi tänään, hän totesi perjantaina 30. joulukuuta.

Henkilöstöä on kismittänyt erityisesti tapa, jolla ilmoitus palkkapäivän siirtämisestä on tehty.

– Yhtäkkiä ja vain kolme viikkoa ennen palkanmaksupäivää. Johdon viestinnässä on mielestämme korjattavaa, Loikkanen kuvailee.

Meneillään oleva tilanne rasittaa huonekaluketjujen työntekijöitä henkisesti.

– Olemme huolissamme yrityksen maineesta, ja pelkäämme asiakkaiden tekevän vääriä tulkintoja. Sotkassa ja Askossa on edelleen turvallista tehdä ostoksia, eivätkä ketjut ole menemässä nurin, Loikkanen painottaa.

”Johdon viestinnässä on mielestämme korjattavaa.”

Kuluva vuosi oli Indoor Groupille taloudellisesti vaikea. Yrityksessä käytiin esimerkiksi muutosneuvotteluja, jotka johtivat työntekijöiden irtisanomisiin ja osa-aikaistamisiin.

Mikäli Indoor Group päätyy viivästyttämään palkanmaksua, työntekijöillä on oikeus korkolain mukaiseen viivästyskorkoon. Viivästyskoron laskeminen alkaa eräpäivää seuraavasta päivästä, eli Indoor Groupin tapauksessa 16. tammikuuta.

Korkolain mukainen laillinen viivästyskorkoprosentti ajalle 1.7.–31.12.2022 on 7 prosenttia. Korkoprosentti tarkistetaan seuraavan kerran 1. tammikuuta.