Salon torin sähköviritelmät jäävät historiaan – torille tulee uusia maahan upotettuja sähköpisteitä

0
- Ei täällä talvella ole sähköongelmia, kun myyjät ovat kaikki tässä torin reunalla. Kesällä on myyjiä keskelläkin, ja aina on joku kyselemässä, että saako sähköä, sanoo Kivikylän myyntiautosta torstaina lihatuotteita myynyt Jukka Vikman. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon torilla tehdään sähköremontti ensi vuoden syksynä.

Kaupunginpuutarhuri Matti Nikander kertoo, että töihin ryhdytään syysmarkkinoiden jälkeen. Näin ajoitettuna työt eivät häiritse kesäsesonkia eivätkä vuoden suurinta markkinatapahtumaa.

Remontin myötä tori saa ajantasaiset sähkövedot ja -pisteet. Nykytilanne on kaikkea muuta kuin nykyaikainen.

– Hyvinkin vanhaa, ikääntynyttä ja omalla tavallaan hankalaa, sanoo Nikander.

Etenkin suurten tapahtumien aikaan torilla kulkee paljon pitkiä jatkojohtoja ja sähköviritelmiä, jotka ovat turvallisuusriski. Niihin voi esimerkiksi kompastua.

– Kyllä aina on vähän kylmä hiki, kuvailee Nikander tarkistuskäyntejä torilla.

Torin sähkövarustusta uusitaan ensi syksynä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Sähköremontin suunnitteluun on käytetty tänä vuonna 25 000 euroa. Ensi vuodelle suunnitteluun ja toteutukseen on budjetoitu yhteensä 110 000 euroa. Asiasta päätettiin osana kaupungin talousarviota maanantaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Sunnittelutyöstä vastaa kaarinalainen Sähkösuunto Oy. Yrittäjä Juha Nurminen kertoo, että työllä on kaksi päätavoitetta.

– Tehdään nykyaikaiset varusteet torikauppiaille, ja varaudutaan syysmarkkinoiden sähkönjakeluun.

Remontin myötä torille tulee yksi kokonaan uusi maahan kaivettu sähkölinja. Se noudattaa kävelysillalle kulkevaa käytävää, ja sähköpisteet tulevat maan alle nykyisten valopylväiden linjalle. Sähköpisteitä suojaavat luukut.

Uusi linja vaatii kaivuutöitä, mutta kovin massiivisesta urakasta ei ole kyse.

– Se vaatii tavallisen kaapeliojan, jonka kaivanto on noin metrin leveä kaivuutilanteessa.

Torille tulee uusia maahan kaivettuja sähköpisteitä. Ne upotetaan toria halkovan kulkuväylän reunoille samassa linjassa valaistuksen kanssa. Näin torin keskiosiin saadaan helpommin sähköä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Muilta osin työ on pääasiassa vanhan tekniikan korvaamista uudella.

– Siellähän on paljon sähköpisteitä, mutta kun niistä monet ovat niin kertakaikkisen huonoja. Vanhat pistorasiakotelot ja sähköliitäntöjen vikasuojaukset eivät ole kaikilta osin ajan tasalla. Nykyään sähköturvallisuuslaki ja standardit vaativat enemmän, sanoo Nurminen.

Harkinnassa on muutaman sähköautojen latauspisteen sijoittaminen ympyräparkkiin.

Myös Caruna uudistaa torin ympäristön sähköverkkoa samaan aikaan kaupungin töiden kanssa.