Trumpien perheyritykset tuomittiin veropetoksesta Yhdysvalloissa – tuomio toiminee poliittisena riippakivenä ex-presidentille

0

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin perheen yhtiö Trump Organization on tuomittu veropetoksesta ja muista talousrikoksista New Yorkissa.

Rikosvyyhdissä oli kyse yhtiön johtajilleen yli vuosikymmenen aikana antamista henkilökohtaisista eduista, jotka oli jätetty pois kirjanpidosta.

Näihin etuihin kuuluivat muun muassa yhtiön pitkäaikaiselle talousjohtajalle Allen Weisselbergille ja tämän perheelle annetut luksusautot ja vuokratta asuttavaksi annettu asunto kalliilta Manhattanin alueelta.

Weisselberg oli jo aiemmin tunnustanut syyllistyneensä veropetosrikoksiin ja todisti nyt entistä työnantajaansa vastaan osana syyteneuvotteluissa solmimaansa sopimusta.

Manhattanin piirisyyttäjä Alvin Bragg kertoi lausunnossa, että yhtiön todettiin syyllistyneen kaikkiin syytekohtiin. Tuomion sai myös erillinen yhtiö Trump Payroll Corp.

–  Trump Corporation ja Trump Payroll Corporation pääsivät kuin koira veräjästä kuviossa, jossa he palkitsivat korkean tason johtajiaan hulppeilla eduilla ja korvauksilla, jotka tahallisesti salattiin veroviranomaisilta. Tämän päivän tuomio asettaa yhtiöt vastuuseen pitkäaikaisesta rikollisesta järjestelystään, Bragg sanoi.

Braggin mukaan kyse on ensi kerrasta, kun Trumpin yhtiöt on tuomittu rikoksesta. Seurauksena määrätty sakko on vaatimattomana pidetyt alle 2 miljoonaa dollaria. Tuomion arvellaan rajoittavan yhtiöiden toimintaa jatkossa ja toimivan poliittisena riippakivenä Trumpille.

Trumpien yhtiön asianajajan mukaan yhtiö valittaa tuomiosta, kertoo New York Times.

Tuomio heittää varjon vaalihaaveiden ylle

Syytettyjen penkillä olivat itse yhtiöt, eli esimerkiksi Donald Trumpia tai tämän perheenjäseniä ei syytetty, eikä Weisselbergin todistajanlausunnoissa viitattu Trumpin henkilökohtaiseen vastuuseen.

Trump Organizationia johtavat tällä hetkellä ex-presidentin aikuiset pojat Donald jr. ja Eric Trump. Vaikka Donald Trumpia ei itseään edes mainittu nimeltä oikeudenkäynnissä, ex-presidentti on tapojensa mukaisesti kutsunut juttua vastustajiensa junailemaksi ajojahdiksi.

Omistamallaan Truth Social -alustalla Trump sanoi, ettei Trump Organization yhtiönä ole vastuussa Weisselbergin tekemistä veropetoksista, eikä yhtiö ollut myöskään hyötynyt näistä. Myös Trumpin mukaan tuomiosta valitetaan.

Vaikka lainvoimaisellakaan päätöksellä ei ole suoraa vaikutusta Trumpiin itseensä, tuomion arvellaan heittävän jälleen yhden varjon ex-presidentin presidentinvaalikampanjan ylle.

Trumpin yritys palata politiikan parrasvaloihin on ollut viime aikoina vastatuulessa muun muassa siksi, että tämän tukemat republikaaniehdokkaat menestyivät heikosti välivaaleissa, joissa republikaanit pärjäsivät paljon ennakoitua heikommin. Tästä huolimatta Trump julisti ennakko-odotusten mukaisesti pian vaalien jälkeen pyrkivänsä jälleen presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa.

Juttua on korjattu kello 4.21: Aiemmista muotoiluista saattoi saada virheellisen kuvan, että Bragg puhuu vain yhdestä yhtiöstä. Hän kuitenkin puhuu sekä Trump Organizationista että Payroll Corpista.

Lähteenä myös AFP.

Lassi Lapintie