Varsasta ratsuksi: Reinolla alkoi eskari

0
Kavioiden nostelu valmistaa varsaa tulevaisuuden kavioiden huoltoon, kuten kengitykseen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Suomenhevosvarsa Reino osoittautui uudessa kodissaan heti ”aidoksi” suomenhevoseksi. Kaikki oli hyvin, sillä saatavilla oli kaikkea sitä, mitä suomenhevonen tarvitsee eli ruokaa ja seuraa.

Reipas varsa asteli varmoin askelin uuden kaverinsa perässä laitumelle ja oli heti kuin kotonaan. Annoimme Reinon kuitenkin kotiutua rauhassa ja tutustua uuteen asuinympäristöönsä ja kaveriinsa eli toiseen suomenhevosruunaamme Tuureen.

Muutaman päivän päästä alkoi kuitenkin Reinon ”eskari” eli aloimme käsitellä varsaa päivittäin. Heti alkuun kävi selväksi, että varsalle oli edellisessä kodissa opetettu alkeet erittäin hyvin. Reino antoi hienosti laittaa riimun päähän ja se kulki taluttaessa aivan kuin oppikirjoissa – rentona naru löysällä ja hieman taluttajan takana.

Reino osasi myös suhteellisen hyvin seisoa sidottuna paikallaan. 1-vuotias varsa ei kauaa jaksa keskittyä, joten paikallaan seisominen ei ole sen mielestä kovin palkitsevaa. Paikallaan seisomista kuitenkin harjoiteltiin ja harjoitellaan edelleen joka päivä.

Reinoa myös harjattiin ja sen kavioita nosteltiin. Harjaaminen totuttaa varsaa siihen, että sitä voi koskea joka paikasta, mikä taas helpottaa tulevaisuudessa esimerkiksi haavojen hoitoa.

Kavioiden nostelu ja niiden puhdistus ja kopsuttelu puolestaan valmistavat varsaa kavioiden huoltoon sekä auttavat varsaa hahmottamaan omat jalkansa.

Reinon kavioita oli toki edellisessä kodissa jo vuoltu eli lyhennetty ja muotoiltu useaan eri otteeseen eli aivan alusta ei tässäkään asiassa tarvinnut aloittaa. Kenkiä varsat eivät yleensä tarvitse, mutta kenkiä voidaan käyttää myös varsoilla kavio-ongelmien ja asentovirheiden korjaamiseen.

Reino-varsa oppi nopeasti ottamaan kuolaimet suuhunsa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Reino tutustui ensimmäisinä päivinä myös muun muassa vesiletkuun ja suihkepulloon. Molemmat aiheuttivat varsassa alkuun pientä hämmästystä, mutta se tottui molempiin nopeasti. Etenkin suihkepullolle on usein käyttöä, sillä kesäisin hevoset saavat paarmoista hetken helpotuksen, kun niihin suihkuttaa ötökkäkarkotetta. Lisäksi käytän hevosilla välillä jouhien selvittämiseen tarkoitettua suihketta.

Eräs hevoseni pelkäsi jostain syystä suhisevaa suihkepulloa alkuun todella kovin. Suihkepullo sai siinä aikaan todella rajun pakoreaktion. En tiedä, yhdistikö hevonen suihkepullon savannin puskassa piileskelevään suhisevaan käärmeeseen vai mikä oli, mutta kyseisen hevosen siedättäminen suihkepulloon aloitettiin todella varovasti.

Alkuun kymmenien metrien päässä tehty suihkuttelu sai hevosen hermostumaan, mutta päivä päivältä hevonen oppi sietämään suihkepullosta tulevaa ääntä paremmin ja pääsin lähemmäs hevosta suihkuttelemaan. Useiden toistojen ja palkitsemisten jälkeen hevonen oppi täysin sietämään suihkepulloa.

Seuraavana Reinon kanssa olikin vuorossa erilaisiin varusteisiin totuttelua. Kuolaimet sujahtivat suuhun kätevästi namien avulla. Myöskään valjaat eivät saaneet aikaan Reinossa minkäänlaista ikävää reaktiota. Kerta kaikkiaan fiksu varsa!

Sarjassa seurataan Reino-nimisen suomenhevosen kasvua ja kehitystä varsasta ratsuksi.