Vasemmistoliiton Andersson: Niin ei voi jatkaa, että muut hallituspuolueet joutuvat aina pelkäämään uutta puliveivausta

0

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson haluaa kuulla hallituskumppani keskustalta, että puolue on valmis noudattamaan hallituksen pelisääntöjä jokaisessa asiassa tästä eteenpäin.

Hallituspuolueiden välejä on kiristänyt keskustan toiminta luonnonsuojelulain uudistuksessa. Lakiesityksen valiokuntakäsittelyssä keskusta asettui samalle kannalle opposition kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa, mikä sai hallituskumppanit suivaantumaan.

Hallituksen puheenjohtajaviisikon odotetaan kokoontuvan ensi viikolla puimaan tulehtunutta tilannetta. Vihreiden mukaan mitkään asiat eivät etene hallituksessa ennen sitä.

Myös Andersson sanoo, että kaikki uudet asiat ovat pois pöydältä, kunnes pelisääntöjen noudattamisesta on saatu selvyyttä.

–  Emme voi jatkaa tätä hallituskautta niin, että muut hallituspuolueet aina joutuvat arvuuttelemaan tai pelkäämään sitä, tapahtuuko eduskunnassa taas joku puliveivaus, jossa yksi hallituspuolue liittoutuu opposition kanssa tekemään esityksiin muutoksia, joista ei ole sovittu muiden hallituspuolueiden kanssa, Andersson sanoi lauantaina.

–  Ei tämä ole sen vaikeampaa kuin saada yksiselitteinen vastaus, sitoumus siihen, että yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan.

Andersson kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessa vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

”Yksi puolue tekee politiikasta sirkusta”

Andersson viittasi keskustan toimintaan myös puoluevaltuustossa pitämässään puheessa lauantaina.

–  On surullista nähdä, kuinka yksi puolue sortuu kannatuksen nostamisen tavoitteluun tekemällä politiikasta sirkusta tavalla, joka murentaa ihmisten luottamusta koko päätöksentekojärjestelmäämme, Andersson sanoi.

Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan puolue ei aio perääntyä kannastaan luonnonsuojelulain suhteen. Saarikko sanoi aiemmin tällä viikolla STT:lle, että keskusta on muodostanut kantansa tarkkaan harkiten.

Saarikon mukaan keskusta ei toiminut muita hallituspuolueita vastaan, vaan maan- ja metsänomistajien reilujen korvausten ja oikeuksien puolesta.

Talous iso puheenaihe vaaleissa

Anderssonin linjapuhe puoluevaltuustossa käsitteli pääosin talouspolitiikkaa. Hänen mielestään on selvää, että taloudesta tulee iso puheenaihe kevään eduskuntavaaleissa.

Anderssonin mukaan valtiontalouden sopeuttamisessa painopisteen pitää olla tuloissa ja tuottavuuden parantamisessa. Hän kuitenkin sanoi, että vasemmistoliitto on valmis myös ”harkittuihin menosäästöihin, joilla ei leikata tulevaisuudesta”.

Andersson kertoi, että vasemmistoliitto aikoo vaaliohjelmassaan esittää keinoja julkisen talouden tulopuolen vahvistamiseksi yli kahden miljardin euron edestä.

Lisäksi puolue tulee esittämään noin puolen miljardin euron edestä menoleikkauksia. Anderssonin mukaan vasemmistoliitto ei hyväksy leikkauksia opetus- ja kulttuuriministeriön tai sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonaloille.

Finanssipolitiikan kiristäminen perusteltua

Andersson sanoi, että finanssipolitiikan maltillinen kiristäminen on lähitulevaisuudessa perusteltua korkojen nousun takia. Vasemmistoliitto ei kuitenkaan pidä perusteltuna ennalta lukkoon lyötyä miljardimääräistä sopeutustarvetta tuleville vaalikausille.

–  Talouspolitiikan on elettävä ajassa, ja taantuman kolkuttaessa ovella ei ole viisasta toteuttaa rajuja leikkauksia. Ne syventävät eriarvoisuutta, heikentävät työllisyyttä ja syövät kestävän taloudenpidon edellytyksiä pidemmällä aikavälillä.

Esimerkkeinä valtion tulopuolta pönkittävistä toimista Andersson nosti esiin listaamattomien yritysten osinkoverotuksen uudistuksen sekä arvonnousuveron.

”Korkojen nostaminen ei tehokas toimi”

Andersson otti puheessaan kantaa myös rahapolitiikkaan. Hänen mukaansa keskeistä on puuttua inflaation taustasyihin lievittämällä energian hinnan nousua ja lisäämällä uusiutuvan energian tuotantoa.

–  Vaikka inflaatio on Euroopassakin laaja-alaistunut, johtuu se edelleen pitkälti energian kallistumisesta. Siksi korkojen nostaminen ei ole tehokas toimi inflaation hillitsemiseksi, Andersson sanoi.

Hänen mukaansa korkojen nostaminen uhkaa päinvastoin heikentää kannustimia tehdä uusia energiainvestointeja.

Andersson sanoi rahapolitiikan kiristämisen lisänneen taantuman todennäköisyyttä koko Euroopassa.

–  Jos vakavampaan taantumaan ajaudutaan, pitää finanssipolitiikan viritystä taas muuttaa elvyttäväksi.

Iiro-Matti Nieminen