Venäjä vahvistaa puolustusasemiaan Ukrainan rajalla, kertoo Britannian puolustusministeriö

0

Venäjä on viime aikoina aloittanut puolustusasemiensa laajentamisen Ukrainan rajallaan sekä Belgorodin alueella, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Belgorodissa on kaivettu juoksuhautoja ainakin huhtikuusta saakka, mutta uudet rakennelmat ovat todennäköisesti järeämpiä ja niiden tarkoituksena on torjua kaluston eteneminen.

Puolustusministeriön mukaan on olemassa realistinen mahdollisuus, että puolustusasemien laajentamisella pyritään ruokkimaan isänmaallista kiihkoa. Yhtä lailla se saattaa kuitenkin perustua joidenkin venäläispäättäjien aitoon – vaikkakin väärään – uskomukseen, että on olemassa aito uhka Ukrainan joukkojen hyökkäyksestä.

Strategisen ajattelun vähyys onkin puolustusministeriön mukaan yksi Venäjän keskushallinnon kriittisistä heikkouksista. Tämä näkyi jo Venäjän päätöksessä ylipäänsä hyökätä Ukrainaan.

Puolustusministeriön mukaan puolueettoman analyysin korvaa usein lähes varmasti taipumus ryhmäpäätöksiin ja poliittisesti värittyneisiin johtopäätöksiin.

Stoltenberg: Venäjä yrittää jäädyttää taistelut talven ajaksi

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi puolestaan keskiviikkona, että Venäjä yrittää jäädyttää taistelut Ukrainassa talven ajaksi, jotta se voisi kerätä lisää joukkoja uuteen hyökkäykseen ensi vuonna.

–  He yrittävät jäädyttää taistelut ainakin lyhyeksi ajaksi, jotta voivat ryhmittää joukkoja, korjata ja toipua ja sitten yrittää uudelleen suurempaa hyökkäystä keväällä, Stoltenberg sanoi.

Stoltenberg vakuutti, että Nato jatkaa aseiden ja tuen antamista Ukrainalle, vaikka jotkut ovat epäilleet länsimaiden asevarastojen pikku hiljaa tyhjentyvän.

–  Yhtä tärkeää kuin uusien järjestelmien toimittaminen on varmistaa, että jo toimitetut asejärjestelmät toimivat tehokkaasti. Ne tarvitsevat valtavan määrän ammuksia, varaosia ja myös huoltoa.

Stoltenbergin mukaan edellytyksiä konfliktin ratkaisemiseen rauhanomaisesti ei nyt ole, koska Venäjä ei ole halukas osallistumaan keskusteluihin, joissa turvattaisiin Ukrainan suvereniteetti ja alueellinen koskemattomuus.

Valko-Venäjä siirtelee kalustoa ja sotilaita maassa

Valko-Venäjä aikoo siirtää kalustoa ja sotilaita maassa keskiviikkona ja torstaina. Siirroilla vastataan ”terrorismin mahdollisesti aiheuttamaan uhkaan”, kertoi valtiollinen Belta-uutistoimisto keskiviikkona.

Beltan mukaan joitain alueita ja teitä suljetaan joukkojen harjoitusten vuoksi. Se ei kuitenkaan kertonut, mille alueille ja mitä teitä pitkin joukkoja siirretään.

Ukraina on pitkään varoittanut, että se uskoo Valko-Venäjän valmistautuvan liittymään sotaan lähettämällä joukkoja Ukrainan pohjoisrajalle.

Valko-Venäjää itsevaltaisesti johtava presidentti Aljaksandr Lukashenka on väittänyt, että rajan lähelle lähetetään joukkoja vastaamaan länsimaiden ja Ukrainan mahdollisiin terrori-iskuihin.

Lukashenkan mukaan Valko-Venäjä ei tule osallistumaan suoraan sotaan.

Valko-Venäjä on niin ikään sallinut venäläisten käyttää alueitaan hyökkäyksiin Ukrainaan.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu neuvotteli viime viikolla sotilasyhteistyöstä valkovenäläiskollegansa Viktar Hreninin kanssa.