Voimisteluliitolla on laaja ohjelma lajikulttuurin parantamiseksi – liitto luovutti vastineensa ministeriön selvityspyyntöön

0

Voimisteluliitto on aloittanut laajan hankkeen lajikulttuurin tervehdyttämiseksi. Liitto kertoi jo tehdyistä toimenpiteistä ja ensi vuoden tavoitteista maanantaina luovutetussa vastineessa opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) selvityspyyntöön lajin valmennusmenetelmistä ja toimintaympäristöstä.

Voimistelun valmennusmenetelmistä nousi kohu viimeksi marraskuussa, kun 21 rytmisen voimistelun entistä maajoukkue- ja kansallisen tason urheilijaa puuttui avoimella kirjeellä epäkohtiin.

Vastineessaan OKM:lle liitto luetteli erityisesti rytmistä voimistelua koskevia päätöksiä ja suunnitelmia. Muutoksilla liitto pyrkii lisäämään toiminnan avoimuutta. Keinoina ovat säännölliset vanhempainillat sekä urheilijoiden viikoittaiset tapaamiset liiton, Olympiakomitean ja Urhean toimihenkilöiden kanssa.

–  Avoin vuorovaikutus ja turvallisen toimintaympäristön toteutuminen on jokaisen toimijan tehtävä, Voimisteluliitto toteaa vastineessaan.

Kaikki mukaan muutokseen

Rytmisessä voimistelussa liitolla on ”toiminnan kaikkia tasoja” koskeva ”erityisprosessi” valmennusmenetelmien parantamiseksi.

–  Prosessiin kutsutaan seurat, niiden valmentajat, maajoukkue, maajoukkueen valmentajat sekä asiantuntijatiimi, tuomarit ja lajin toimijat. Kulttuurinmuutos on systemaattinen ja jatkuva prosessi, liitto kertoo vastineessa.

Ohjelmassa urheilijoille järjestetään koulutusta epäasiallisen käytöksen tunnistamisesta ja kehorauhasta. Valmentajien tueksi laaditaan ohjeistuksia ja sääntöjä kansainvälisten mallien mukaisesti.

Liiton on myös tarkoitus tehostaa kurinpitoprosessien käsittelyä sääntömuutoksin. Muutosehdotus on tarkoitus tuoda liiton maaliskuussa pidettävään sääntömääräiseen kokoukseen.

Toiminnanjohtaja Maria Laakso, puheenjohtaja Kaisa Vikkula ja varapuheenjohtaja Eerika Laalo-Häikiö luovuttivat Voimisteluliiton selvityksen OKM:lle.

Pasi Rein