Avannossa käynti aktivoi ruskeaa rasvaa, joka helpottaa painonhallintaa – vauhtia voi tuupata myös syömällä

0
Säännöllinen kylmäaltistus aktivoi kehon ruskeaa rasvaa. Kuva: TS-arkisto/Mikael Rydenfelt

Kylmäuinnin tuottama hyvä olo on paljon muutakin kuin mahtava fiilis.

– On selkeästi osoitettu, että kylmäaltistus on tehokkain tapa lisätä ruskean rasvan toimintaa, sanoo apulaisprofessori Kirsi Virtanen Turun yliopiston PET-keskuksesta.

Ruskea rasva on ”hyvää rasvaa”, joka pystyy myös lämmöntuotantoon. Valkoinen rasva ei tuota lämpöä.

Kaikilla on synnynnäisesti jonkin verran ruskeaa rasvaa kehossaan, mutta sen määrä ja aktiivisuus vaihtelevat.

Koska ruskea rasva kykenee tuottamaan lämpöä, se myös kuluttaa energiaa. Tutkijoiden arvio on, että aktiivinen ruskea rasvakudos kasvattaa ihmisen päivittäistä energiankulutusta noin 200 kilokalorilla.

– Se ei ole laihdutusmenetelmä, mutta se auttaa ylläpitämään painonhallintaa, kuvailee Virtanen hyötyä.

Ruskeaa rasvaa voi aktivoida paljon lämpimämmässäkin kuin avannossa.

– Esimerkiksi jo makuuhuoneen lämpötilan laskeminen alle 19 asteen aktivoi sitä, sanoo Virtanen.

Ruskeaa rasvaa on aikuisella etenkin solisluun alueella. Kuva: TS-arkisto/urun PET-keskus

Painonhallinnan ohella aktiivinen ruskea rasva vähentää esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Terveyshyötyjä saavat nekin, jotka ovat ylipainoisia. Amerikkalaistutkimuksessa kartoitettiin laajalla otoksella lihavien henkilöiden sairastuvuutta kakkostyypin diabetekseen. Niistä, joilla oli aktiivista ruskeaa rasvaa, sairaus oli 7,5 prosentilta. Muilla lukema oli yli 20 prosenttia.

– Se on mielestäni aivan huipputulos! Ei tarvitse heittää kirvestä kaivoon, vaikka olisikin ylipainoa.

Kylmäaltistuksen ohella ruskeaa rasvaa aktivoivat myös ruokailu ja sen tuottamat moninaiset suolistohormoneihin liittyvät mekanismit.

– Se on iso kysymys, mitä sen ruoan pitäisi olla.

Tutkimuksissa on jo saatu selville, että ainakin normaalipainoisilla henkilöillä oliiviöljy ja chilipippurien sisältämä kapsaisiini aktivoivat ruskeaa rasvaa. Myös vihreällä teellä epäillään olevan vastaava vaikutus.

Turun yliopistossa on parhaillaan menossa koe, jossa tutkitaan kylmäaltistuksen vaikutusta ruskeaan rasvaan ja ruskean rasvan aktivoinnin terveysvaikutuksia.

Koehenkilöt ovat puoli tuntia kerrallaan vesialtaassa, jonka lämpötila on noin 16 astetta.

Kirsi Virtanen vinkkaa, että tutkimukseen kaivataan edelleen sekä normaalipainoisia että ylipainoisia henkilöitä. Koska tavoitteena on tutkia ruskean rasvan vaikutusta, henkilöillä ei voi olla aktiivista elämäntaparemonttia meneillään. Koehenkilöiden terveyttä kartoitetaan hyvin tarkasti kuvantamalla ja verikokeilla.

– Hyvin harvoin omasta terveydestään saa näin tarkkaa tietoa.

Koehenkilöksi haluavat voivat laittaa sähköpostia osoitteeseen kirsi.virtanen@tyks.fi.