Halikon Yrittäjien varapuheenjohtaja jätti pestinsä ja irtisanoi jäsenyytensä Suomen Yrittäjistä: ”On täysin käsittämätöntä, että edunvalvontajärjestö lausuu tällaista ministeriölle”

15
Maatalousyrittäjänä työskentelevä Johanna Riski päätyi eroamaan Suomen Yrittäjien jäsenyydestä. Viimeinen tikki oli keskusjärjestön keskiviikkona julkaisema lausunto, jonka sisältöä Riski pitää pöyristyttävänä. Kuva: SSS-arkisto/Tommi Loimovuori

Salon kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Johanna Riski (kesk.) ja hänen puolisonsa Aki Riski ovat irtisanoneet jäsenyytensä Suomen Yrittäjistä. Riskit ilmoittavat eroamisen syyksi yrittäjien keskusjärjestön keskiviikkona antaman lausunnon, jossa käsitellään suomalaisen eläintuotannon nykyolosuhteita.

Sittemmin korjatussa lausunnossa todetaan, että ”Uhanalaisuus hyvissä olosuhteissa tai jopa sukupuutto voi olla parempi vaihtoehto, jos lajin olemassaolo tarkoittaa virikkeetöntä elämää osana tehotuotantoa. Lajien, myös nykyisten ’tuotantoeläinten’, elinympäristöjen ja elämän olosuhteiden on oltava osa uskottavaa luonnon monimuotoisuusstrategiaa. Tuotantoeläimet ovat eläviä olentoja ja siten osa luontoa. Esimerkiksi tavoitteet lajien uhanalaistumisen ehkäisemisestä eivät ole tarkoituksenmukaisia tilanteissa, joissa eläimillä ei ole mahdollisuutta elää lajityypillistä elämää.”

Johanna Riski kertoo olevansa pöyristynyt Suomen Yrittäjien lausunnosta.

– Eläintuotantoalaa piinaavat kovat kannattavuusongelmat, ja nyt kansallinen edunvalvontajärjestö moukaroi tilallisia vain lisää, hän perustelee.

Riskin mukaan lausunto on ideologisesti värittynyt.

– Olemme joutuneet ottamaan vastaan samanlaista viestiä jo useiden vuosien ajan. On täysin käsittämätöntä, että edunvalvontajärjestö lausuu tällaista ministeriölle.

Suomen Yrittäjät antoi lausunnon ympäristöministeriölle, joka on laatinut luonnoksen kansallisesta luonnon monimuotoisuusstrategiasta 2035.

Johanna Riski korostaa, ettei hän kohdista kritiikkiään Varsinais-Suomen Yrittäjiin tai Halikon Yrittäjiin, jonka varapuheenjohtajana hän toimi eroilmoitukseen saakka. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Riski otti torstaina kantaa lausuntoon julkisella Facebook-päivityksellä. ”Voin vain kuvitella kuinka pahoin voivat eläintilalliset, jotka tunnetusti hoitavat eläimensä 24/7/365 esimerkillisesti suurella sydämellä vaivojaan säästämättä”, hän kirjoittaa päivityksessä.

Riski itse pyörittää Vartsalassa viljatilaa puolisonsa kanssa. Lisäksi pariskunnalla on vuonna 2012 perustettu siemenpakkaamo, jonka tilat sijaitsevat nykyään Halikon asemanseudulla.

Suomen Yrittäjät korjasi torstaina lausuntoaan sen aikaansaaman kritiikin vuoksi.

– Pahoittelemme alkuperäisen lausunnon epäonnistuneita sanavalintoja ja ymmärrämme, että se on aiheuttanut keskustelua ja pahaa mieltä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen totesi yhtäältä torstaina julkaistussa tiedotteessa.

Korjatussa lausunnossa mainitaan, että ”Suomessa eläinten olot ovat kansainvälisesti vertailtuna hyvällä tasolla. Suomalaiset tuottajayrittäjät hoitavat vastuullisesti tilojaan ja eläimiään. Eläinten oloista huolehtiminen on enenevissä määrin suomalaisen ruoantuotannon kilpailukykykysymys. Alan kehittyminen ja toimintaympäristön muutoksiin reagoiminen on välttämätöntä sekä alan itsensä että Suomen talouden kannalta.”

Johanna Riski pitää muokatun lausunnon virkkeitä korulauselmina.

– Tulokulmahan vaihtuu täysin. Yhtäkkiä kaikki onkin eläintiloilla mallillaan, vaikka aikaisemmin olot olivat surkeat. Tulikohan tästä oikeastaan vain lisää vahinkoa, hän pohtii.

Suomen Yrittäjät perusti vuonna 2021 ruokavaliokunnan, jonka tehtävänä on toimia osaltaan maatalousalan tulevaisuuden turvaajana.

– Minun tietojeni mukaan lausunto ei edes käynyt ruokavaliokunnan pöydällä. Mikä virka valiokunnalla on, jos sitä ei konsultoida tällaisissa asioissa? Riski kysyy.

Johanna Riski ja hänen puolisonsa Aki Riski jatkavat edunvalvontatyötä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitossa MTK:ssa. Kuva: SSS-arkisto/Tommi Loimovuori

Johanna Riski toimi Halikon Yrittäjien varapuheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä, mutta hän on ilmoittanut eroavansa myös kyseisistä luottamustoimista.

– Se on todella harmi, koska haluaisin jatkaa työtä paikallisten yrittäjien eteen, hän kiteyttää.

Riski korosti Facebook-päivityksessään, ettei hänen kritiikkinsä kuitenkaan kohdistu Varsinais-Suomen Yrittäjiin eikä Halikon paikallisyhdistykseen.

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter toteaa Suomen Yrittäjien alkuperäisen lausunnon olleen moka. Kuva: Somero-lehden arkisto/Sauli Kaipainen

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja: ”Lausuntoprosessi on selvästi pettänyt”

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter pitää Suomen Yrittäjien alkuperäistä lausuntoa valitettavana virheenä.

– Eläintuotantoala on muutenkin ahdingossa, ja sitten keskusjärjestöltä tulee tuollainen moka. Pahoittelen omalta osaltani tapahtunutta, Munter toteaa.

Hän korostaa, ettei Varsinais-Suomen Yrittäjillä ollut lausunnon laatimisen kanssa tekemistä.

– Emme ole voineet vaikuttaa lausunnon sisältöön, emmekä allekirjoita sen sanomaa sellaisenaan, Munter alleviivaa.

– Virheet ovat inhimillisiä, ja niistä pitää ottaa opiksi. Lausuntoprosessi on selvästi pettänyt, hän lisää.

Lausunto ei ole herättänyt Munterin mukaan suurta kuohuntaa Varsinais-Suomessa.

– Yhteydenottoja maakunnan yrittäjiltä on tullut jonkin verran, hän kertoo.

15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Paha moka
16 päivää sitten

Tuotantoeläimet osa luontoa? No, ei kyllä kuulu luontoon. Eläimet kuolisi talvella nälkään, ja vapaana käyskentelevät eläimet tois lisävaaraa liikenteelle. Kuka ihmeen kettutyttö on päässyt tekemään tuollaisen lausunnon järjestön nimissä? Todella paha moka, kun eläintilalliset ovat myös yrittäjiä.

Repa
16 päivää sitten

Suomen Yrittäjät kertoivat että muuttivat lausuntonaan sen saaman kritiikin vuoksi, mitä mieltä yrittäjät todellisuudessa oikein ovat tai vaihtuuko mielipide aina asian saaman kritiikin mukaisesti.
V-S: n yrittäjien puheenjohtaja pesee ensin omat kätensä kertomalla että heillä ei ole asian kanssa mitään tekemistä ja muutenkin vähättelee asiaa kertomalla että kyseessä on inhimillinen virhe! Eipä tämä asia anna kovinkaan luotettavaa kuvaa yrittäjäjärjestön toiminnasta.

Helipee
15 päivää sitten

Eläintuotannon olisi aika siirtyä mahdollisimman nopeasti historiaan. Se on eettisesti, ekologisesti, terveydellisesti, resurssien riittävyyden kannalta yms. huonompi vaihtoehto kuin maanviljelys. Itse en ainakaan haluaisi tukea sentilläkään suomalaista karjankasvatusta.

Maija
15 päivää sitten
Reply to  Helipee

Mieluummin kotimaassa tuotettu kuin muusta maanosasta tuotu.

Suomalainen nauta, ilmastoteko
15 päivää sitten
Reply to  Helipee

Tiedätkö että eläimet tuottavat ruokaa sellaisesta maasta missä ei voi kasviksia tai viljaa viljellä? Se että muka me viljellään hulluna ruokaa eläimille on harhaa, viljanviljelytiloilta tulee huonoina vuosina paljon rehuviljaa, vaikka eläimiä ei olisi lainkaan. Tämä vilja ei kelpaa elintarviketeollisuudelle, joten se syötetään eläimille. Kaikki voittaa, viljelijä saa rahat huonommastakin sadosta ja eläimet tuottaa meille ruokaa. Ihan vihervassareiden keksintöä että suomalainen eläintuotanto on eettisesti ja ekologisesti väärin. Katsokaa ulkomaille, siellä ei edes ajatella eläinten hyvinvointia. Suomessa asiat ovat hyvin ja mihin ne kaikki eläimet laitettaisi jos kukaan ei söisi lihaa, juustoa ja joisi maitoa? Sukupuuttoon ne kuolisi, kun ei kukaan… Lue lisää »

Maajussi
14 päivää sitten

Erinomaisesti kirjoitettu faktat. Kiitos!

MammaMaalta
13 päivää sitten
Reply to  Maajussi

Ja mitä näille, karjaa kasvattaville, tilallisille tämä vihervasemmisto tarjoaa tilalle, jos heiltä elinkeinonsa evätään ihmeellisiin syihin vedoten? Miten muissa maissa kaikki se on sallittua, minkä nämä edellä mainitut poliittiset ryhmät suomalaisilta paheksuen kieltäisivät? Tuskin olen näkemässä, mihin tämä vegaanisuus, ehkä keinotekoisen ravinnon kanssa, vaikuttaa lastemme terveyteen tulevaisuudessa.

Marko
14 päivää sitten

Sika ja lehmä pärjäävät ulkona oikein hyvin. Pelloilla oli ennen muinoin viljakasveja ja eläimet olivat metsässä. Onko lehmä sinun mielestäsi lemmikki, entä sika? Miten luonnonkansat pysyvät mielestäsi elossa kun eivät syö apteekin vitamiineja eivätkä syö kotieläimiään?

Suomalainen nauta, ilmastoteko
13 päivää sitten
Reply to  Marko

Kerropa miten sika tai lehmä saa talvella ravintoa luonnosta? Tai vettä? En nyt oikein ymmärrä sinun kommenttiasi. Siis tarkoitin, että jos eläintuotanto lopetetaan kokonaan, kukaan ei huvikseen, lemmikkinä pidä sikaa, lehmää. Näiden eläinten olemassaolo lakkaa samana päivänä, kun päätetään luopua eläintuotannosta.

Urpo
14 päivää sitten
Reply to  Helipee

Luonnon monimuotoisuuden köyhtymisessä on osuutensa eläintilojen määrän vähenemisellä. Etenkin lehmätilat ylläpitävät hyvin monimuotoista hyönteis- ja lintukantaa. Elinympäristöistä kulttuuriympäristö onkin paljon pahemmassa ahdingossa kuin esim. suuresti haukutut metsät.

Ihmiskunta on kehittynyt nykytasolle lihansyönnin ansiosta. On hämmästyttävää, että tällaisia saavutuksia pidetään sellaisina itsestäänselvyytenä, joilla on varaa alkaa leikkiä.

Talous
13 päivää sitten
Reply to  Urpo

Mitenhän metsiä on haukuttu? Metsien hoidosta on esitetty kritiikkiä, onko normaali kritiikki haukkumista, tuskin kukaan metsiä haukkuu? Metsien omistajat ovat kriitikin kohteena, eivät metsät.
Eiköhän eläintilojen vähentyminen ole seurausta sekatalouden siirtymisestä vapaaseen markkinatalouteen.

Urpo
13 päivää sitten
Reply to  Talous

Kaikesta päätellen ymmärsit oikein hyvin metsien haukkumista koskevan kommenttini.
Eläintilojen vähentymisen syy on varmasti mainitsemasi, mutta seuraukset luontoon pitää samalla tiedostaa. Muuten tulee kiusaus syyttää muutoksesta esimerkiksi metsätaloutta, jolla ei ole mitään osaa tässä muutoksessa.

pertti
13 päivää sitten
Reply to  Talous

Eivät metsänomistajat ole kritiikin kohteena, vaan puutavarayhtiöt. Kun teen pystykaupan metsähoitoyhdistyksen kautta puutavaran ostajalle, sieltä tulee harvesteri, joka kaataa puut ja keruukone, joka kerää kaadetut puut. Kukaan ei valvo mitä kone kaataa ja kuinka paljon. Kukaan ei myöskään valvo miten puut kerätään. Olen nähnyt todella törkeätä jälkeä kaatamisen ja keruun jälkeen. Mennään kymmenmetrisen kuusen yli ja otetaan sieltä kuitupuu. Ajetaan tarpeettoman paljon taimien päälle. Saman tekee keruukone, jättää puuta metsään. Tiedän yhden paikan, jossa keruukone jätti yli kolmekymmentä viisimetristä runkoa metsään keräämättä. Valtavan paksut ja suuret oksat jäävät metsään jne. Puutavarayhtiöillä on paljon parannettavaa toiminnassaan. Ehkä olisi syytä myös valvoa… Lue lisää »

Keijo K.
15 päivää sitten

Tämäkö on se mihin yleisemminkin keskusjärjestöjä pidetään hengissä? Kun puhutaan keskusjärjestöistä ja edunvalvonnasta yleiselläkin tasolla tulee mieleen niiden pöhöttyneisyys tarpeeseen nähden.

Pertti
15 päivää sitten

Eläintuotanto on yksi tärkeä asia ruokatuotannossa. Siinäkin vain on suuret tilakoot ja lainsäädäntö sekä taloudellinen tulos määräävät liikaa eläinten pitoa.
Suurin osa lehmistä ovat sellaista rotua joka tuottaa paljon maitoa, mikä ei välttämättä sovi meidän kaikkien elimistölle. Monet erilaiset tehokasvattamot eivät ole inhimillisiä.
Teollisuus ja pääomarakenne ohjaa karjan pitoa väärään suuntaan. Monien kasvattomojen pitäjät pitävät eläimistään hyvää huolta, mutta tuotanto on vinoutunut mikä ei johdu eläinten pitäjistä. Heidät on siihen ohjattu ja taloudella pakotettu.