Himoshoppaaja säästää kirpputorilla – kierrättämisen suosio kasvaa ja Salon kirppikset vetävät väkeä jo ruuhkaksi asti

0
Kierrättämistä suosivat Sanna ja Jari Ikonen lastasivat lauantaina ostoskärrynsä täyteen Secondhandmarketissa. He löysivät paljon tarpeellista vuoden lopulla Salosta ostamaansa taloon. Käsintehty keramiikkataulu sopii makuuhuoneen väreihin. Kuva: SSS/Marko Mattila

Tyynyjä, punainen valaisin, single, valokuvakehys, takki miehelle, kuppi kissalle, leluauto ja tarra-arkkeja lapsenlapselle, keramiikkaa makuuhuoneen seinälle. Joulukuussa salolaistuneiden Sanna ja Jari Ikosen ostoskärry täyttyi kukkuroilleen tavaroista lauantaina Secondhandmarketissa.

– Isoa taloa pitää täyttää, Sanna Ikonen nauraa.

Vantaalla aikoinaan tutustuneet Ikoset muuttivat joulukuussa Someron Kaskistosta Kiikalan Kruusilaan. Työmatkat pääkaupunkiseudulle helpottuivat, kun sopiva talo löytyi viiden kilometrin päässä moottoritiestä.

Ikosten kirpputorikäyntien määrä on lisääntynyt viime vuosina. Pariskunta kannattaa kierrättämistä, ja pyrkii nykyään hankkimaan lähes kaiken käytettynä.

– Vaatteita ostan kirppikseltä harvoin, enkä sänkyä koskaan, mutta kaiken muun voin hankkia käytettynä, linjaa Sanna Ikonen, joka tuunaa ja maalaa huonekaluja.

– Olen keräilijä, mutta en hamstraaja! Kaikille tavaroille on oma paikkansa ja ne ovat nätisti esillä, hän toteaa, ja lukee 8 euron keramiikkataulun taustaa: Aronia-sarja, Karpaatti, Handmade.

– Tämä sopii makuuhuoneeseen, jossa on muutenkin oranssia sisustusta.

Jari Ikonen nappaa hyllystä Zero Ninen vanhan singlen vanhimmalle pojalleen.

– Täytyyhän hänen suomalaistakin metallia kuunnella, isä tuumaa.

Ikoset pyörähtivät lauantaina myös Salon kierrätyskeskuksessa, josta löytyi takkahuoneeseen sopiva sohva 90 eurolla.

– Löhösohva illanviettoon, Ikoset iloitsevat.

Salossa N3xt Level ja Secondhandmarket ovat turkulaiselle Pauliina Raumaselle tuttuja ostospaikkoja. Kuva: SSS/Marko Mattila

Tammikuun viimeisenä lauantaina Salon kirppiksillä kuhisi. Ne vetävät nykyään väkeä ostoksille läheltä ja kaukaa.

– Saloon tullaan varta vasten kirpputorikaupoille myös pääkaupunkiseudulta. Täällä on varmasti alhaisempi hintataso, Secondhandmarketin myyjä Sari Saloranta arvioi.

– Ihmisten suhtautuminen kirpputoreihin on muuttunut ja kiinnostus käytettyyn tavataan lisääntynyt.

Pauliina Raumanen oli lähtenyt miehensä kanssa Turusta Saloon ”ulkoiluttamaan autoa”.

– Tämä on sopiva matka lauantain hupiajelulle. Tulemme tänne kirpputoreille aina silloin tällöin.

Raumanen ostaa useimmiten vaatteita, leivontavälineitä ja muita keittiötarvikkeita. Lauantaina ensimmäiseksi mukaan tarttuivat N3xt Levelistä siistit ja pehmeät mustat tossut kolmella eurolla.

– En minä näitä nyt varsinaisesti tarvitse, mutta kyllä ne käyttöön tulevat, Raumanen kertoo.

– Vuokraan Muurlassa Airbnb-asuntoa, jonka terassille tämä menee. On kiva saada lapsi jumiin siksi aikaa, kun itse grillaa, Susanna Työppönen toteaa Radiokirppiksellä tekemästään löydöstä. Kuva: SSS/Marko Mattila

Perniöläinen Susanna Työppönen jakaa kirpputoriharrastuksen 16-vuotaan tyttärensä Elina Työppösen kanssa. Yleensä he kiertävät Salon kirppikset kerran kuussa.

– Sillä välillä tavarat ovat ehtineet vaihtua.

Työppösten ostoskärryyn päätyi lauantaina Radiokirppikseltä muun muassa vaatteita, kahvipurkki, iso Tupperware-kulho, koulureppu annettavaksi hyväntekeväisyyteen, kattoon ripustettava lapsen keinu sekä useita pareja pieniä pelikenkiä lähetettäväksi Afrikkaan.

– 70 sentin nappulakenkiä ei voi jättää ostamatta. Ne lähtevät Gambiaan jalkapalloseuralle, jolle suomalaiset keräävät varusteita.

Työppöset hankkivat kirpputoreilta niin joulu- kuin syntymäpäivälahjojakin.

– Olen himoshoppaaja, joka säästää valtavasti, Susanna Työppönen huomauttaa.

Elina Työppönen halusi lauantaina itselleen Muumi-sarjan Mökö-mukin ja pehmoeläimen.

– Täällä on helppoa olla hyvä äiti ja antaa lapselle periksi, kun voi edullisten hintojen takia luvata sen, mitä hän pyytää, Susanna Työppönen nauraa.

Anniina Soinola ja Akseli Soini lähtivät Hämeenlinnasta katsastamaan Salon kirpputoritarjontaa ja pistäytyivät Aarresaareen. Kuva: SSS/Marko Mattila

Akseli Soini ja Anniina Soinola ajelivat Hämeenlinnasta Saloon, jossa Soinin äiti ja siskot asuvat. Samalla Soinola halusi tarkistaa kirpputori Aarresaaren tarjonnan.

– Kuukauden päästä on vanhojen tanssit ja yritän löytää vaaleat, matalakorkoiset juhlakengät, Soinola kertoo.

Hän käy usein kirpputoreilla ja saa välillä poikaystävänsäkin mukaan.

– Olen löytänyt parhaat farkkuni kirppikseltä. Se on ihme, sillä hyviä farkkuja on tosi vaikea löytää kaupastakaan.

Sari Saloranta sanoo, että Secondhandmarketin ulkopuolella on jonoa sekä arkena että lauantaina, kun hän tulee avaamaan ovea.

– Lastenvaatteet ja lelut menevät nopeasti kiertoon. Vaatteet, parempi lasitavara ja hyväkuntoiset kodin tarvikkeet liikkuvat hyvin.

Myyjä Jenni Metsänoja huomauttaa, että moni kodin käyttötavaraa tarvitseva tarkistaa kirpputoritarjonnan ennen tavarataloihin menoa.

– Paistinpannujakin löytyy.

Secondhandmarketin Sari Saloranta ja Jenni Metsänoja kertovat ruuhkaa riittävän myös arkena. Kuva: SSS/Marko Mattila