Itseohjautuvassa älytermostaatissa käytetään salolaista teknologiaa – mobiilisovelluksella toimiva laite seuraa itsenäisesti pörssisähkön hintaa ja säätelee lämmitystä hinnan mukaan

0
Älytermostaatti ja sen kanssa yhteistuumin toimiva mobiilisovellus havainnekuvassa.

Uhkaavaan energiapulaan ja kohonneeseen sähkön hintaan on vastattu turkulaissalolaisin voimin. Joulun alla lanseerattu Evesta-älytermostaatti seuraa pörssisähkön hintaa ja ohjaa lämmityksen automaattisesti halvoille tunneille.

Älytermostaatti on salolaisen SADE Innovations Oy:n, turkulaisen SpotNRG Oy:n ja raumalaisturkulaisen Ouman Oy:n kehittämä innovaatio.

– Pilvipalvelu ja älylaitteilla toimiva mobiilisovellus ovat SADE Innovationsin käsialaa. Ouman on suunnittelut termostaatin, ja SpotNRG tarjoaa tuotteen markkinoille, Ouman Oy:n myyntipäällikkö Jesper Neovius kertoo.

Evesta on ensimmäinen suomalainen itsenäisesti toimiva älytermostaatti, joka voidaan ohjelmoida seuraamaan pörssisähkön hintavaihteluja. Lämmitys ohjataan halvimmille tunneille ja kytketään pois kalliimpien ajaksi.

– Siirtämällä käyttö pois kulutuspiikeistä pienennetään sähkökatkojen riskiä sähkösopimustyypistä riippumatta. Termostaatti soveltuu siis kaikille, ei pelkästään pörssisähköä käyttäville, Neovius valottaa.

”Termostaatti on wifi-yhteensopiva, joten se yhdistetään kotinettiin ja sitä kautta pilvipalveluun.”

Evesta-älytermostaatti on tarkoitettu ensisijaisesti suorasähköllä toimiviin lattialämmityskohteisiin, kuten kylpyhuoneisiin ja saunoihin.

– Suomessa on miljoona kylpyhuonetta, joissa on sähköllä toimiva lattialämmitys. Pelkästään niiden kytkeminen automaattiseen ohjaukseen säästäisi noin 100 miljoonaa euroa vuodessa, SpotNRG Oy:n operatiivinen johtaja Tette Niinimäki laskeskelee tiedotteessa.

Älytermostaatti asennetaan seinäkoteloon perinteisen termostaatin tilalle. Omakotitaloon tai huoneistoon voi sijoittaa yhden tai useampia termostaatteja kohteesta riippuen. Asennukseen tarvitaan valtuutettu sähköasentaja.

– Termostaatti on wifi-yhteensopiva, joten se yhdistetään kotinettiin ja sitä kautta pilvipalveluun, Neovius selventää.

Evesta otetaan käyttöön mobiilisovelluksen avulla. Sovelluksessa määritellään oletuslämpötilat ja se, kuinka paljon lämpö saa laskea kalliiden tuntien aikana.

– Kun oletusarvot on asetettu, sovellus säätää lämpöä automaattisesti. Käyttäjän ei siis tarvitse tehdä tässä vaiheessa enää mitään, Neovius kiteyttää.

– Sovellus hakee internetistä pörssisähkön hintojen lisäksi esimerkiksi säätietoja ja optimoi lämmityksen dataa hyödyntäen, hän lisää.

Sähköautojen kotilatauspisteet ovat Jesper Neoviuksen mukaan energiasyöppöjä. Evesta-tuoteperheen tuleva innovaatio pyrkii latauspisteiden tehokkuuden lisäämiseen. Kuva: SSS-arkisto/Ville Pohjonen

Lattialämmityksen lisäksi Evestan voi kytkeä kattolämmitykseen. Muita mahdollisia kohteita ovat esimerkiksi kakluunit ja pönttöuunit, jotka toimivat sähkövastuksilla.

– Mitä enemmän lämmityslaite varaa lämpöä, sitä paremmin lämpöä saadaan talteen pörssisähkön halpojen tuntien aikana, Tette Niinimäki sanoittaa tiedotteessa.

Joulun alla julkaistu älytermostaatti on Evesta-perheen ensimmäinen tuote. Jesper Neovius arvioi seuraavien lanseerausten tapahtuvan lähikuukausina.

– Lämminvesivaraajat ja sähköautojen kotilatausasemat ovat suuria energiasyöppöjä, ja tulevat innovaatiomme keskittyvätkin niiden tehokkuuden parantamiseen, Neovius paljastaa.