Korisliigan ottelun skandaali paljastui vasta seuraavana päivänä – ”Jos tulos pysyy voimassa, niin joukkue joutuu pahaan paikkaan”

0
Tampereen Pyrintö teki enemmän pisteitä mitä pöytäkirja, tilastot ja tulostaulu kertoivat. Kuva lokakuussa Salohallissa pelatusta Vilpas-Pyrintö-ottelusta.

Viime viikon perjantaina (30.12.) Uudessakaupungissa pelattu miesten Korisliigan ottelu Korihait–Pyrintö päättyi kotijoukkueen voittoon pistein 84–81.

Salon Seudun Sanomien Ruudun lähetyksestä tekemän tarkistuksen mukaan Korihait teki kuitenkin 83 pistettä ja Pyrintö 83 pistettä.

Paikan päällä ottelua seurannut Koripalloliiton kilpailupäällikkö Tom Westerholm kertoi, että asia tuli liiton tietoon uudenvuodenpäivänä kaksi päivää ottelun jälkeen.

– Asia on meillä nyt selvityksessä. Asianomaisilta on pyydetty selvitykset, jonka jälkeen katsotaan, meneekö tämä sääntö- ja kurinpitoyksikön käsittelyyn. Tänään (4.1.) on selvitysten takaraja, Westerholm kertoi keskiviikkona iltapäivällä.

Ottelun pöytäkirjan pitäjien ensimmäinen virhe syntyy tilanteessa 11–19. Pöytäkirjaan jää merkitsemättä Pyrinnön LJ Thorpen kahden pisteen kori, mutta se näkyy kuitenkin tilastoissa ja hallin tulostaululla. Avausneljännes päättyi 21–27, mutta pöytäkirjan mukaan se päättyi 21–25.

Toinen virhe syntyy toisen neljänneksen alussa tilanteessa 26–27. Thorpe tekee kahden pisteen korin donkkaamalla, mutta tilastossa (ei siis pöytäkirjassa) Thorpelle on merkitty epäonnistunut donkki. Seuraavassa hyökkäyksessä ajassa 11.24 Korihaiden Grant Audu heittää korin, jonka tuomari näyttää kolmen pisteen koriksi. Tilastosta löytyy ajasta 11.29 Audun kahden pisteen kori, jota ei koskaan siis tehty.

Tässä vaiheessa ottelun oikea tilanne on 29–29, mutta tilastossa tilanne on sillä hetkellä 28–27.

Ottelun tulostaululla on vielä tässä vaiheessa oikea tilanne. Kun Pyrinnön Tomas Pihlajamäki tekee korin tilanteessa 29–31, se merkitään tulostauluun virheellisesti kotijoukkueen koriksi ja tilanne 29–33 muuttuukin tilanteeksi 31–31.

Tämä menee hämmästyttävästi läpi niin joukkueilta, tuomareilta kuin ottelun 571 katsojalta. Tästä eteenpäin joukkueet ja yleisö elivät siis väärässä tilanteessa.

– Siinä vaiheessa pöytäkirja, tilastot ja tulostaulu näyttävät kaikki eri tilannetta, Westerholm kertoo.

Westerholm on katsonut ottelun avauspuoliajan ottelutallenteelta, joka on siis kuvattu automaattikameroilla toisin kuin Ruudun lähetys. Westerholmin mukaan ottelun taukotilanteen olisi pitänyt olla 40–41 kun se oli 42–39.

– Pitää muistaa, että Ruudun lähetyksen grafiikka on manuaalikäyttöinen kun taas automaattikameroiden lähetys ottaa tuloksen suoraan taululta. Vertasin tallennetta pöytäkirjamerkintöihin ja tilastoihin, niin siellä oli enemmän puutteita kuin yksi tilastoihin merkkaamatta jäänyt kori (Thorpe tilanteessa 26–27), Westerholm kertoo.

Päätösneljänneksellä nähdään vielä yksi hämmentävä episodi.

Tulostaululla oli tilanne 76–67, kun Pyrinnölle lisättiin yhtäkkiä pelikatkolla kaksi pistettä. Korihaiden Quin Cooper teki seuraavasta hyökkäyksestä kahden pisteen korin, jota taas ei merkitty tulostauluun ollenkaan. Seuraavasta hyökkäyksestä Pyrinnön Tylan Birts upotti kolmosen ja tulostaululla oli tilanne 76–72.

– Mietin itsekin, että miksi se ero on yhtäkkiä noin pieni, paikan päällä ottelua seurannut Westerholm muistelee.

Seuraavalla katkolla Pyrinnöltä kuitenkin vähennettiin kaksi pistettä ja Korihaille lisättiin kaksi pistettä, jonka jälkeen tulostaululla on tilanne 78–70.

Ensimmäisenä epäkohdan tehtyjen pisteiden ja lopputuloksen välillä huomasi Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen, joka valmisteli ottelun jälkeisenä päivänä videoklippejä seuraavaan otteluun. Kun Pyrinnön Tomas Pihlajamäen kori merkattiin Korihaille, Sopanen haistoi jotain outoa.

Sopasen ensimmäinen reaktio oli painokelvoton, jonka jälkeen hän ryhtyi vertailemaan tehtyjä koreja pöytäkirjaan. Hänen mukaansa tulostaulu oli koko ajan enemmän tai vähemmän sekaisin.

– Tuomarit kävivät kysymässä (toimitsija)pöydältä, että onko tilanne oikein ja he vakuuttivat, että se on.

– En siinä vaiheessa tiennyt oikeaa tilannetta, koska emme ole pitäneet vaihtopenkillä niin sanottua ”varjopöytäkirjaa” varmaan 20 vuoteen. Nykyäänhän kaikki on online, Sopanen nauraa.

Jos ottelun lopputulos jää kaikesta huolimatta voimaan, niin pystytkö sulattamaan sen?

– Sulatan mitä tahansa, koska elämä on epäreilua. Enemmän minua huolestuttaa se, että pystyisikö joukkue sulattamaan sitä? Olemme tosi herkässä tilassa. Jos tulos pysyy voimassa, niin joukkue joutuu pahaan paikkaan.

– Tiesimme tästä asiasta jo ennen keskiviikon Kouvot-ottelua, eikä se ainakaan parantanut fiilistä siihen matsiin (103–128-tappio), Sopanen paljasti ennen keskiviikon harjoituksia.

Pyrinnön seuraava ottelu on perjantaina Pyynikillä. Vastustajana on – tietysti – Korihait.

 

Päivitetty klo 15.20: Sopasen kommentit