Kauppias lupaa Salon Citymarketin olevan auki lakon aikanakin – kaupan alan lakko koskee myös Halikon Prismaa

4
K-Citymarket Salon kauppias Eemeli Aaltonen sanoo kaupan olevan auki, vaikka lakko toteutuisikin. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Kaupan alan mahdollinen lakko helmikuun alkupuolella koskee Salon Citymarketia ja Halikon Prismaa.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry antoi sunnuntaina lakkovaroituksen kaupan alalle työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi.

Mahdolliset lakot alkaisivat kaupan alan varastoissa maanantaina 6. helmikuuta ja päättyisivät torstaina 9. helmikuuta. Toimipisteissä eli muun muassa Salon Citymarketissa ja Halikon Prismassa lakot alkaisivat tämän jälkeen torstaina 9. helmikuuta ja päättyisivät lauantaina 11. helmikuuta.

Lakot koskevat myös Halikon Prisman kanssa samassa osoitteessa toimivia Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n toimipisteitä.

Salon Citymarketin kauppias Eemeli Aaltonen vakuuttaa kaupan olevan auki mahdollisesta lakosta huolimatta.

– Ovet ovat joka tapauksessa auki normaalisti. Yksityiskohdat selkiytyvät myöhemmin, Aaltonen sanoo.

Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n asiakkuus- ja viestintäpäällikkö Anu Karppisen mukaan SSO pyrkii palvelemaan asiakkaitansa parhaansa mukaan myös lakon aikana.

– Neuvottelut ovat vielä kesken. Toivottavasti ratkaisu löytyy ennen mahdollista lakkoa, hän toteaa.

Myös Halikon Prisma kuuluu Palvelualojen ammattiliiton mahdollisen lakon piiriin. Kuva: SSS-arkisto

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työnantajia edustava Kaupan liitto ovat neuvotelleet alkuvuonna alan palkoista ja työehdoista.

PAMin hallitus päätti vauhdittaa neuvotteluja lakkovaroituksella, joka koskee yli 185 toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää.

– Kaupan liitto on ollut edelleen haluton keskustelemaan palkankorotuksesta, jolla turvattaisiin työntekijöiden ostovoima. Toivomme, että lakkovaroitus vauhdittaa nyt neuvotteluja, toteaa PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.

Rönni-Sällinen on huolissaan alan työntekijöiden toimeentulosta.

– Kaupan alan yritykset tekevät hyvää tulosta ja samaan aikaan niiden työntekijät joutuvat säästämään kaikesta, jotta palkka riittää elämiseen. Työntekijät ovat oikeutettuja kunnolliseen palkankorotukseen, hän sanoo.

PAM tavoittelee neuvotteluissa Saksan teollisuudessa saavutettuun tasoon vertautuvia palkankorotuksia. Kaupan alan työntekijöille tämä tarkoittaisi noin 200 euron korotusta kuukausipalkkaan.

Kaupan työehtosopimuksen voimassaolo päättyy tammikuun lopussa.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Sari
13 päivää sitten

Kunhan PAM ei taas kerran suostu pieneen korotukseen, vaan kerrankin taistelisi pienten palkkojen eteen.

Tavis torilta
13 päivää sitten
Reply to  Sari

Palkkoihin korotukset, hintoihin lisää. Niin se karuselli pyörii. Balanssiin ei päästä. Tavallisella työllä tavallinen kansalainen ei rikastumaan pääse, vaan kuluttamista vähentämällä voi yrittää.

Kallis on
13 päivää sitten
Reply to  Tavis torilta

Uusi kauppias onkin yli kaksinkertaistanut liikevoittoprosentin. Tulosta tulee. Huomaa kyllä hintalapuistakin, että tulosta varmaan tulee

Liiton jäsen
13 päivää sitten
Reply to  Tavis torilta

Rikkurit kyykkyyn.