Kone suunnittelee vähentävänsä 1000 työpaikkaa maailmanlaajuisesti, näistä noin 150 Suomessa

0

Hissiyhtiö Kone kertoo suunnittelevansa toimintansa uudistamista. Alustavien arvioiden mukaan toimet saattavat johtaa maailmanlaajuisesti noin 1  000 työpaikan vähenemiseen, näistä noin 150 Suomessa.

Suunniteltujen muutosten arvioidaan tuovan noin 100 miljoonan euron vuosittaiset kustannussäästöt. Yhtiö odottaa, että säästöt saavutetaan asteittain kuluvan vuoden toisesta puoliskosta alkaen ja täysimääräisenä vuodesta 2024 eteenpäin.

Tieto työpaikkojen vähentämisestä julkistettiin vähän ennen yhtiön tilinpäätöksen julkistusta.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth sanoo yhtiön aikovan antaa alueille yhä suurempaa vastuuta kaupallisesta strategiastaan.

–  Markkinakehityksen odotetaan tulevina vuosina vaihtelevan merkittävästi eri maantieteellisillä alueilla. Yksinkertaisemmalla toimintamallilla, vahvistetulla aluetason vastuulla sekä johtavilla tuote- ja palvelualustoilla pyrimme parantamaan kasvuamme ja kannattavuuttamme, Ehrnrooth sanoo tiedotteessa.

Rakentamisen odotetaan piristyvän Kiinassa

Koneen kannattavuuskehitys on ollut viime vuosina heikkoa erityisesti Kiinan rakennusprojektien hyydyttyä. Ehrnrooth sanoo osavuosikatsauksessa yhtiön odottavan, että kannattavuus alkaisi tänä vuonna elpyä onnistuneen hinnoittelun ja palveluliiketoiminnan vankan kehityksen ansiosta. Liikevaihto pysynee viime vuoden tasolla.

Kannattavuuden elpyminen edellyttää, että rakentaminen Kiinassa alkaa piristyä jo ilmoitettujen kiinteistöalan vakauttamiseen tähtäävien laajojen elvytystoimien seurauksena.

Taloudellinen epävarmuus ja nousevat markkinakorot voivat kuitenkin rajoittaa rakentamista, osavuosikatsauksessa todetaan. Tulokseen negatiivisesti vaikuttavia tekijöitä voivat olla myös muun muassa Kiinan uuslaitemarkkinan ennakoitu lasku sekä palkkojen korotuspaineet ja nousevat komponenttikustannukset.

Tulos koheni hieman

Yhtiön oikaistu liikevoitto koheni hieman edellisvuodesta. Se kasvoi loka-joulukuussa 365 miljoonaan euroon, mikä on 1,6 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Liikevaihto kasvoi 5,2 prosenttia yli 2,9 miljardiin euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna liikevaihto kasvoi 2,9 prosenttia.

Ehrnroothin mukaan viime vuosi saatiin päätökseen pitkälti yhtiön odotusten mukaisesti.

Kiinan markkinatilanne johti neljännen vuosineljänneksen tilausten laskuun ja heikensi merkittävästi rahavirtaa. Liikevaihto sen sijaan oli hieman viime vuotta korkeammalla tasolla. Tämä johtui Ehrnroothin mukaan vahvasta panostuksesta toimitusten toteutukseen sekä huolto- ja modernisointiliikevaihdon vankasta kasvusta.

–  Vaikka emme voi olla tyytyväisiä kannattavuutemme kehitykseen, näimme viimeisellä vuosineljänneksellä parannusta huoltoliiketoiminnan vahvan liikevaihdon kasvun, Kiinan materiaalikustannusten alenemisen ja muiden alueiden toimitusten paremman hinnoittelun ansiosta, Ehrnrooth sanoo.

Koneen hallitus ehdottaa, että viime vuodelta jaetaan osinkoa 1,75 euroa kutakin B-sarjan osaketta kohti.

Sanna Nikula