Korisliigan sarjataulukko ei kerro totuutta

0
Keltapaitainen BC Nokia on kampeamassa itsensä ylempään jatkosarjaan - kiitos Kouvoista saadun luovutusvoiton. (Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen)

Vilpas hävisi 28. lokakuuta Tapiolassa Hongalle 68–78. Ottelun jälkeen Vilppaan saldo oli kaksi voittoa ja viisi tappiota.

Peli oli täysin sekaisin ja todennäköisyys ylemmän jatkosarjan paikkaan oli selvästi alle 50 prosenttia.

Tuon pohjakosketuksen jälkeen Vilpas voitti 14 seuraavasta ottelusta 10. Samalla ajanjaksolla Vilpas on ollut Karhun (13/1) ja Seagullsin (12/2) jälkeen Korisliigan kolmanneksi paras joukkue. Se on kova suoritus joukkueelta, jonka pelaaminen näyttää olevan edelleen vaiheessa.

Siinä missä Sami Toiviaisen päävalmentajakausina runkosarjat kipuiltiin roolituksen kanssa, Jussi Savolaisen debyyttikauden ongelmaksi on noussut toteutus. Viisikot eivät tunnu vieläkään olevan samalla sivulla ja yksittäisten pelaajien suoritustaso heittelehtii edelleen illasta toiseen.

Hyökkäys ei vieläkään solju pitkiä jaksoja putkeen. Puhumattakaan, että Vilpas pystyisi lypsämään peräkkäisiä koreja heille suosiollisista matchupeista – tosin vertailukohta on epäreilu, kun edelliset viisi kautta joukkueesta on löytynyt Korisliigan lähihistorian kovimmat lypsymiehet Teemu Rannikko ja Jeremiah Wood, jotka eivät jättäneet tippaakaan puristamatta.

Vilppaan puolustus ei romahda enää yhtä usein ja yhtä konkreettisesti kuin syyskaudella. Esimerkiksi keskiviikkona Lahdessa puolustus oli suorastaan loistavaa, mutta vain heittoon asti: niiden jälkeen Lahti haki anteeksiantamattomat 20 hyökkäyslevypalloa.

Savolainen on kuitenkin onnistunut nostamaan Vilppaan rutiinitasoa kuukausi kuukaudelta siihen pisteeseen, että tammikuun lopussa keskiviikon kaltainen perussuoritus riittää voittoon myös vieraskentällä.

Itse asiassa Vilppaan saldo on 21 ottelun jälkeen yhden voiton parempi kuin viime kaudella. Paikka ylemmässä jatkosarjassa tuli lopulta kirkkaalla marginaalilla, vuosi sitten siihen tarvittiin muiden apua.

Toista kautta käytössä oleva raaka, mutta viihdyttävä sarjajärjestelmä on ollut suurmenestys. Kaksi viimeistä ylemmän jatkosarjan paikkaa ratkaistaan päätöskierroksella neljän joukkueen kesken. Parhaassa (tai pahimmassa) tapauksessa paikat ratkaistaan kauden 22:nnen ottelun viimeisessä pallonhallinnassa.

Tosin runkosarjan lopullinen sarjataulukko saattaa vielä muuttua viimeisen pallonhallinnan jälkeen, sillä Korihaiden ja Pyrinnön skandaaliottelua käsitellään vielä kerran Koripalloliiton kabinetissa.

Pyrinnön keskiviikkoinen tappio BC Nokialle kuitenkin varmisti sen, ettei uusintaottelukaan nosta Pyrintöä enää kuuden parhaan joukkoon. Sen sijaan Korihaille mahdollinen uusintaottelu ja ansaitsemattoman voiton kääntyminen tappioksi tietäisi jo lähes varmaa putoamista divariin.

Vielä suurempi jossittelu liittyy kuitenkin joulukuun Kouvot–BC Nokia-otteluun, joka tuomittiin BC Nokian 40–0-luovutusvoitoksi, koska Kouvot ei saanut viittä tervettä pelaajaa parketille. Koripalloliitto luovutti päätösvallan ottelun siirtämisestä seuroille. Kouvot tarjosi BC Nokialle lukuisia uusia pelipäiviä, joista yksikään ei sopinut.

BC Nokian selitykset olivat ulkomaalaispelaajien matkat, liian tiukka ottelutahti sekä päävalmentaja Greg Gibsonin valmentajalisenssin päivitysmatka Tallinnaan sekä matka kotiyliopiston palkintoseremoniaan.

Toisin sanoen: BC Nokia käytti hyväkseen Koripalloliiton antaman mahdollisuuden torjua uudet pelipäivät. Se saattoi samalla sinetöidä Kouvojen paikan alemmassa jatkosarjassa.

Vanhassa 44 kierroksen runkosarjassa tällaiset johtajuusvajeesta johtuvat epäoikeudenmukaisuudet olisivat olleet vielä sulatettavissa, mutta ei enää 22 kierroksen ääritasaisessa runkosarjassa.

Vai voiko joku kaiken tämän jälkeen sanoa, että sarjataulukko kertoo aina totuuden?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments