Kun venäläiset ovat poissa, nähdään enemmän sananmukaista taitoluistelua

1
Janna Jyrkinen lähtee lauantain vapaaohjelmaan omaan tasoonsa nähden hienolta kahdeksannelta sijalta. (kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

Parhaillaan Espoossa käynnissä oleva EM-taitoluistelu poikkeaa merkittävästi viimeisimpien vuosikymmenten arvokisoista. Kun mukana ei ole venäläiskilpailijoita, nähdään nyt kärjessä hyvin erilaista luistelua kuin aiemmin.

– Venäläisten tekeminen on mekaanisempaa kuin muualla, kun kilpailusuorituksen rakenne on hyvin pitkälti toistuva. Onneksi maailmalla halutaan erottua positiivisesti muillakin tavoilla kuin vain hypyillä. Itse arvostan heittäytymistä kisaan, ja uusien asioiden tuominen mukaan säväyttää, toteaa SalPan taitoluistelun uusi vastuuvalmentaja Riitta Bakker.

Samoilla linjoilla ovat seuran aktiiviluistelijat Nuutti Järvinen ja Aada Somerpalo.

– Kaipaan enemmän taiteellisuutta, nimenomaan taitoluistelua. Pitäisi antaa enemmän arvoa esimerkiksi ohjelmien koreografioille ja kaikelle muulle lajiin liittyvälle kuin hypyille, Somerpalo kokee.

Järvinen seurasi tarkasti esimerkiksi kaikki miesten lyhytohjelman kilpailusuoritukset.

– Oli tosi kivaa nähdä vaikkapa erilaisia variaatioita pirueteista. Toki muutamat erottuvat hypyillään, kuten lyhytohjelman jälkeen selvästi johtanut Adam Fa, Järvinen mainitsee.

Somerpalo pitää puolestaan ”lemppariluistelijanaan” Loena Hendrickxiä. Toisena lyhytohjelman jälkeen olevalla belgialaisella on edelleen hyvät mahdollisuudet mestaruuteen, sillä hän ei onnistunut torstaina omalla huipputasollaan.

Mielenkiintoista on se, että Suomea naisten yksinluistelussa edustaa esimerkiksi Somerpaloa selvästi nuorempi kilpailija eli vasta 15-vuotias Janna Jyrkinen.

Jyrkinen suoriutui lyhytohjelmasta omaan yleiseen tasoonsa ja arvokisadebyyttiinsä nähden loistavalla kahdeksannella sijalla.

– Janna on teknisesti tosi taitava. Onhan hän tosi nuorena arvokisoissa, mutta toisaalta hienoa, että hän on sinne päässyt, Somerpalo kuvailee.

EM-kisojen naisten vapaaohjelma alkaa lauantaina kello 13 ja jäätanssin vapaatanssi kello 18.30.

SalPan taitoluistelun uudella päävalmentajalla on noin puolen vuosisadan kokemusta lajista – ”Olen etuoikeutettu”

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti
2 kuukautta sitten

Venäläinen voitti naisten yksinluistelun. Luisteli vain Georgian lipun alla, koska ei olisi päässyt Venäjää edustamaan kisoihin.