Salossa esitettävä laatuelokuvasarja törmäyttää kulttuureita ja esittelee murhaajan, joka luuttuaa synnit pois kaduilta

0
Sami Laitisen ohjaama ja käsikirjoittama Hyväveli nähdään laatuelokuvasarjassa 17.2. lähtien.

Jakkihärkä asuu koululuokassa, miehen paras ystävä on possu ja pyhää kaupunkia piinaa hämähäkiksi nimetty sarjamurhaaja.

Kuulostaa eksoottiselta menolta ja sitä se myös on, sillä Salon kaupungin kulttuuripalveluiden ja Bio Salon laatuelokuvasarjan kevätkauden tärpeissä on tarjolla näyte bhutanilaisesta elokuvataiteesta, iranilaisohjaajan rikostrilleri ja Hollywoodin tähtinimestä oikeaksi näyttelijäksi kasvaneen Nicolas Cagen kannattelema draama miehen ja tryffelipossun ystävyydestä.

Sarja alkaa tänään perjantaina mahdollisimman kaukaisella ja erikoisella elokuvalla. Koulu maailman laidalla (2019) lienee ensimmäinen Suomessa koskaan levitetty elokuva Bhutanista, pienestä kuningaskunnasta Himalajan vuorilla.

Pawo Choyning Dorjin ohjaamassa sympaattisessa tarinassa nuori opettaja vaeltaa kaupungista päiväkausien patikkamatkan ensimmäiseen työpaikkaansa, maailman syrjäisimpään kouluun.

Koulussa on pulaa kaikesta ja luokkahuoneessakin märehtii massiivinen jakkihärkä, mutta vastavalmistunut opettaja päättää sopeutua outoon ympäristöön. Pian uuteen tulokkaaseen sopeutuvat myös pikkukylän asukkaat.

Sarja jatkuu 20.1. Ali Abbasin ohjaamalla Holy Spiderilla (2022), jossa naistoimittaja ryhtyy selvittämään Iranin pyhää kaupunkia Mashadia piinaavan sarjamurhaajan tapausta. Murhien kohteet ovat prostituoituja, ja murhaaja uskoo toimivansa jumalan välikätenä luuttuamassa kadut puhtaaksi synneistä.

Tanskassa elokuvan tekemistä opiskellut Ali Abbasi joutui toteuttamaan Holy Spiderin Iranin ulkopuolella, vanhoillisislamilaisen valvontakoneiston ulottumattomissa.

Tyystin toisenlaisiin tunnelmiin siirrytään 3.2. ohjelmistoon tulevassa Ali & Avassa (2021). Se on Clio Barnardin ohjaama rakkaustarina, jonka päähenkilöt pitävät romanssistaan kiinni vaikka ulkoisesti heidän suhteellaan ei näyttäisi olevan ruusuista tulevaisuutta.

Toinen on keski-ikäinen englantilaisnainen, toinen yksinäinen maahanmuuttaja. Tarinan pintaan heijastuvat kulttuurierot ja ennakkoluulot, taustalle asettuu brittiläinen luokkayhteiskunta rakenteellisine ristiriitoineen.

Ali & Avassa eriparinen rakkaus kukoistaa kulttuurierojen ristipaineissa

Tavallaan johdonmukaista jatkoa Alin ja Avan eripariselle rakkaustarinalle on 17.2. saapuva kotimainen Hyväveli (2022), jossa maahanmuuttajataustainen poliisi partioi lähiöissä työparinaan kantasuomalainen naispoliisi.

Jonkinlainen rikosjuonikin Sami Laitisen ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa on, mutta sen kovaa ydintä on silti poliisikaksikon keskinäinen dynamiikka ja erilaisten kulttuurien törmäytys.

Maaliskuun alussa sarja jatkuu ruotsalaisella epookkidraamalla Polta nämä kirjeet (2022). Björn Rungen ohjaama sukupolvikuvaus tonkii suvun vaiettuja salaisuuksia ja isältä pojalle periytyvää vihaa.

Pääosin 1930-luvun alkuun ja ruotsalaisiin parempiin piireihin sijoittuva hienostunut mutta synkeä draama perustuu julkkiskirjailija Axel Schulmanin romaaniin, joka puolestaan perustuu ainakin osittain hänen oman perheensä tarinaan.

Tryffelinmetsästäjistä on ennenkin tehty elokuvia, mutta Michael Sarnoskin esikoisohjaus ei keskity niinkään kallisarvoisen herkun etsintään kuin erakoituneen miehen ja hänen tryffelisikansa kumppanuuteen.

Nicolas Cage tekee pitkän ja epätasaisen uransa mahdollisesti hienoimman roolisuorituksen yksinäisenä miehenä, joka kadottaa possunsa ja lähtee etsimään tätä maailman turuilta takaisin kotiin. Samalla mies joutuu tekemään tiliä oman menneisyytensä kanssa. Pig (2021) tulee laatuelokuvasarjassa esitysvuoroon 17.3. alkaen.

Kevätkausi päättyy huhtikuussa belgialais-ranskalaisissa tunnelmissa. 7.4. ohjelmistoon tulee nuoren belgialaisohjaajan Lukas Dhontin toinen täyspitkä elokuva Close (2022), joka ei ole vielä saanut elokuvateatteriensi-iltaansa Suomessa.

Sarja päättyy 21.4. Emmanuel Mouretin romanttisella komedialla Sydämen asia(t) (2020), jossa setvitään kimurantteja ihmissuhteita ranskalaisella kepeydellä ja ison ensemblen voimin.