Lukko vei kasitien derbyn – katso TPS:n kunniagallerian uudet jäsenet!

0
TPS:n Mikael Pyyhtiä pelasi kokomaskin kanssa. (Kuva: TS/Ari-Matti Ruuska)

TPS:n ja Lukon välinen kasitien derby veti lauantaina Turkuhalliin mukavat 7 348 katsojaa.

Ja miksei olisi vetänyt. Vastakkain Turkuhallin lauantai-illassa oli kaksi SM-liigan huippujoukkuetta, sarjakärki Lukko ja neljäntenä ennen lauantain ottelua ollut TPS. Kun ottelun yhteydessä vielä esiteltiin TPS:n tuoreimmat Hall of Fame -jäsenet, puitteet huippuottelulle oli katettu.

Tiukka ottelu Turkuhallissa nähtiinkin, mutta Palloseuran harmiksi pisteet matkasivat kasitietä Raumalle.

– Ehkä olemme juuri tuon verran tällä hetkellä Lukkoa perässä, TPS-kapteeni Juhani Jasu mietti.

– Ensimmäinen ja kolmas erä olivat meiltä ihan ok, mutta toinen erä oli jostain syystä meiltä huono. Meillä on kasassa kaikki eväät, mutta meidän pitää edelleen nostaa perustasoamme. Sitä olemme kyllä kovasti jumpanneet.

Tappio katkaisi TPS:n kolmen ottelun voittoputken ja päätti Lukon yhtä pitkän tappioputken. Tappion myötä TPS putosi tasaisessa sarjataulukossa seitsemänneksi.

Viikon sivussa ollut työmyyrä Topias Haapanen palasi lauantaina tutulle paikalleen nelosketjun oikeaan laitaan. Edellisessä kotiottelussa kiekon suuhunsa saanut Mikael Pyyhtiä pelasi kokomaskin kanssa.

Puolustuksesta sivussa olivat edelleen Ruben Rafkin, Jimi Suomi ja Roni Allén. Sebastian Repo käyttikin avauserässä TPS-puolustuksen kokemattomuutta kylmästi hyväkseen, kun kokenut pelimies kiersi näyttävästi 19-vuotiaan lupauksen Sisu-Petteri Lehtosen, liukui vapaasti luukulle ja nosti kiekon maalin edestä yläpesään.

Lehtonen näytti toisessa erässä, että takaisku ei ollut jäänyt painamaan mieltä. Nuori puolustaja kiersi puolestaan ennakkoluulottomasti Lukon maalin ja oli tuikata kiekon tolpan juuresta sisään. Maalivahtien tilastokärki Artem Zagidulin oli kuitenkin hereillä ja torjui yrityksen.

Tunteet kuumenivat toisessa erässä, kun ensin Antti Saarela tööttäsi Lauri Korpikoskea päähän ilman, että tuomarit olisivat nähneet tilanteessa mitään tuomittavaa. Kun Samuli Piipponen vielä hetkeä myöhemmin huitaisi Korpikoskea nyrkillä päähän ja tuomarit seisoivat vieressä kädet lanteilla, Turkuhalli rupesi kiehumaan.

Lukolle turkulaisten tunnekuohu sopi ja Henri Ikonen vei raumalaiset jo kahden maalin johtoon.

– Olimme kaksi ensimmäistä erää koko ajan jäljessä ja erityisesti toinen maali harmittaa. Parantaa pitää, sillä peli ei ollut sellaista kuin haluamme nähdä, TPS:n päävalmentaja Jussi Ahokas sanoi.

TPS:kin sai lopulta palkinnon yrittämisestään, kun Antti Tuomisto kavensi ottelun kolmannen erän puolivälissä. Tällä kertaa Tuomisto ei jysäyttänyt Suomen kovimpiin lukeutuvaa kanuunaa, vaan turvautui rannevippiin, joka löysi tiensä maalin perukoille hyvän maskin ansiosta.

TPS:n loppukiri otti takapakkia hetkeä myöhemmin, kun Aarne Intoselle tuomittiin 2+2 -minuuttinen korkeasta mailasta. TPS:n alivoima ja Lassi Lehtinen tappoivat pitkän alivoiman – kuten ottelun kaksi edellistäkin – mutta Palloseuran oma maalinteko jäi viimeisten minuuttien varaan.

TPS ei onnistunut tasoituksessa ja sen sijaan Ikonen teki Lukon kolmannen tyhjiin ottelun viimeisellä minuutilla.

– Alivoimamme oli sillä tasolla kuin sen kuuluukin olla. Ylivoimalla olisimme voineet tehdä maalin, mutta toisaalta Lukolla on todella hyvä alivoima. Meidän pitää nostaa perustasoamme, mutta onneksi tässä on vielä aikaa ennen kevättä, Jasu sanoi.

TPS Hall of Fame 2023

Veijo Packalén, Stig-Göran Sandberg, Hannele Jokinen, Oiva Laiho, Tapani Härkönen, Erkki Liesmäki, Ville Vahalahti, Mika Alatalo, Tomi Kallio, Mikko Rautee, Jani Kiviharju, Marco Tuokko, Kimmo Eronen, Joni Lius, Mikko Eloranta, Tony Virta, Simo Rouvali, Kalle Sahlstedt, Aki Berg, Antero Niittymäki, Sami Salo, Miikka Kiprusoff.​

Teksti: Jussi Leppäsyrjä