Kiire ja välinpitämättömyys. Ne ovat poliisin mukaan tavallisimmat syyt sille, että monet lähtevät liikenteeseen talvikeleillä puhdistamatta autoaan lumesta.

Ylikonstaapeli Juho Hyyppä Turun liikennepoliisista kertoo, että huonosti lumesta puhdistettuihin ajoneuvoihin törmätään valitettavan usein, vaikka valtaosa kuljettajista huolehtii lumien poistamisesta vastuullisesti.

Pienen aukon puhdistaminen tuulilasiin kuljettajan silmien kohdalle ei ole riittävää.

– Tärkeintä on, että tuulilasista näkee hyvin ulos vähintään tuulilasinpyyhkijöiden puhdistamalta alueelta. Myös sivuikkunoista ja peileistä tulee nähdä ulos, Hyyppä kertoo Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Liikkeellelähdössä myös ajoneuvon valojen ja rekisterikilpien tulee olla puhtaita. Näkyvyys sivupeileistä on tärkeää, koska esimerkiksi takalasi voi mennä ajon aikana umpeen.

Takasivulasitkin on suositeltavaa puhdistaa, koska takaviistoon täytyy kääntää päätä esimerkiksi moottoritielle liityttäessä.

Näkyvyyden lisäksi kuljettajan pitää huolehtia, ettei ajoneuvosta putoa lunta tielle tai takana-ajavan päälle mistään muualtakaan. Lumityöt on siis tehtävä myös auton katolla.

– Ei kattoa kuitenkaan kokonaan puhtaaksi tarvitse saada, koska se ei ole edes mahdollista, Hyyppä huomauttaa.

”Ei keneltäkään voi edellyttää, että tarvitsisi muutaman kilometrin välein alkaa rekisterikilpeä puhdistamaan.”

Liikenneturva kertoo tiedotteessaan joka kahdeksannen suomalaisen jättävän autonsa katon puhdistamatta. Liikenneturva varoittaa, että pahimmassa tapauksessa katolle voi muodostua jopa jäälevy.

Poliisi kertoo käyttävänsä tapauskohtaista harkintaa törmätessään lumisiin autoihin. Yleensä pysäytetyt autot myös valokuvataan myöhempää selvittelyä varten. Tarkkoja sääntöjä sallittavalle lumisuuden asteelle ei ole.

– Jos lumi on niin märkää, että se tarttuu ajon aikana ja kaikki autot ovat lumisia, niin kukapa sille mitään voi. Totta kai otamme sen huomioon, Hyyppä vakuuttaa.

Hän huomauttaa, että poliisiautojenkin rekisterikilvet peittyvät välillä kovassa pyryssä.

– Ei keneltäkään voi edellyttää, että tarvitsisi muutaman kilometrin välein alkaa rekisterikilpeä puhdistamaan, Hyyppä pohtii.

Anne Suomela puhdistaa autonsa aina huolellisesti. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Lumikuorrutteisten autojen varalle poliisilla on käytössään laaja seuraamusasteikko.

Pahimmista igluautoista voidaan poliisin mukaan määrätä jopa ajokieltoon, jos auton ulkoasu osoittaa vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan. Tällöin kyse on tapauksista, joissa näkyvyys autosta on olematon.

– Kuulin viime viikolla tapauksesta, jossa autoilijalla oli nyrkinmentävä aukko lumisessa tuulilasissa eikä autosta nähnyt edes pysäyttävää poliisimiestä, Hyyppä paljastaa.

Lievemmistä rikkomuksista voi selvitä huomautuksella, 70 euron liikennevirhemaksulla tai päiväsakoilla.

Sekä Liikenneturva että poliisi korostavat, ettei talvella voi ajaa samalla asenteella ja aikataululla kuin kesällä.

– Jos sataa lunta, niin pitää olla aikaisemmin lähdössä liikkeelle, Hyyppä muistuttaa.

– Kiire ja liikenne on huono yhdistelmä. Ajajan stressitaso lisääntyy entisestään, kun yhtälöön lisää vielä puhdistamattomat ikkunat, Liikenneturva korostaa tiedotteessaan.

Pitkävartisella harjalla on helppo antaa lumelle kyytiä

Maanantaina aamupäivällä Halikon Prisman parkkipaikalla autonsa puhdistuspuuhissa oli Anne Suomela.

– Kyllä tämä ihan työstä käy, Suomela kertoo kauppareissunsa jälkeen.

Suomela mainitsee katsovansa aina tarkasti, että kaikista ikkunoista näkee ulos. Hän kiinnittää huomiota myös lumen poistamiseen auton katolta, mikä onnistuu helposti pitkävartisella harjalla.

Suomelan autossa on kaksi harjaa, joten lumityöt onnistuvat tarpeen vaatiessa tehokkaasti myös yhteistyönä puolison kanssa.

– On todella ärsyttävää ajaa sellaisen auton takana, jonka katolla on paljon lunta, pohtii Suomela.

Kari Salonen käyttää esilämmitystä autossaan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Liikekeskus Valurissa tavattu Kari Salonen taas luottaa auton esilämmityksen voimaan.

– Yleensä puhdistan aina rekkarin ja takalasit. Sen verran, että näen itse pihalle, sanoo Salonen.

Hän on kyllästynyt välillä teillä näkyviin autoihin, joiden tuulilaseissa on lähinnä silmänreiät.

– Sakko jokaiselle, joka ei puhdista autoansa, Salonen huudahtaa.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Maija
10 kuukautta sitten

Ihana uutinen! Sen verran armahtaisin kyllä, että rikesakko ja auton putsaaminen pysäytyspaikalla sekä ajovalojen käyttöpakko riittäisivät rangaistukseksi ensimmäisellä iglukerralla.

Vahinkojakin käy
10 kuukautta sitten
Reply to  Maija

Kerran kävi niin, että auton puhallin hajosi jäisellä tuiskulla. Olin lähellä lämmintä parkkihallia ja suuntasin sinne etteivät lasit jäätyisi. Sisäpuolelta ne alkoivat kuitenkin heti mennä hikeen ja samalla oli parkkihallin nurkalla ratsia. Päiväsakot tuli. Olisi pitänyt heti soittaa hinausauto. Hinaus olisi maksanut juuri yhtä paljon kuin päiväsakkoihin meni. Tapauksesta on toistakymmentä vuotta aikaa, mutta poliisin tiedoissa se näkyy edelleen.

Laiskat liikenteessä
10 kuukautta sitten

Tositarina muutaman vuoden takaa: Lautamiehentien kiertoliittymässä Halikossa risteystä lähestyi pikkuauto, mahtava lumikuorma, todellinen iglu katollaan. No, risteyksessä piti jarruttaa, jolloin liikkeen jatkuvuuden lain ansiosta lumimassa vyöryi tuulilasin ja konepellin päälle. Autosta nousi jokseenkin liukkaasti nuori nainen käsin (!) lapioimaan märkää lunta pois. Siinä sitten takana olevat odottelivat.
Pahemminkin olisi tietysti voinut käydä. Tuntuu kuin näitä igluja olisi entistäkin enemmän liikkeellä, vaikka hyviä pitkävartisia autoharjoja saa ihan rahalla ostaa.