Mikä startti! Wilma Murto aloitti vuoden 2023 uransa toiseksi parhaalla tuloksella

0
Wilma Murron vuosi 2023 lähti käyntiin supertuloksella.

Odotukset Wilma Murron kautta 2023 kohtaan ovat ymmärrettävän korkealla, eikä vuoden avauskilpailu lauantaina Kuortaneella ainakaan onnistunut laskemaan näitä odotuksia.

Seiväshypyn Euroopan mestari hyppäsi heti kauden kärkeen uransa parhaan hallituloksen 475, joka on alkaneen hallikauden maailmantilaston kärkitulos sekä halliratojen Suomen ennätys. Murron (ja Suomen) aikaisempi halliennätys oli lähes seitsemän vuotta sitten Saksan Zweibrückenissä hypätty nuorten ME-tulos 471.

Murto ei ole ulkonakaan hypännyt kuin yhdessä kilpailussa tätä korkeammalta: viime elokuun ikimuistoisessa EM-finaalissa Murto ylitti 475, 480 ja lopulta myös 485.

Kauden avaushypyn perusteella 475 ylitys oli yllätys, sillä Murto aloitti ronskilla pudotuksella korkeudesta 425. Hän ylitti toisella yrityksellä avauskorkeuden lisäksi 435 ja 445. 455 meni jo ensimmäisellä ja 465 taas toisella.

475 ylittyi ensimmäisellä yrityksellä rimaa hipoen, mutta 480 oli (sentään!) vielä liikaa, vaikka toinen yritys olikin lupaava. Kaikkiaan Murto hyppäsi avauskisassa siis 13 hyppyä.

Murto hyppäsi kisassa uusilla 475-senttisillä seipäillä. Viiden uuden seipään kokeilu oli vähintäänkin lupaava.

– Lähtökohtana oli, että suhtaudun avoimin mielin noihin uusiin seipäisiin. Pidin täysin mahdollisena, että palataan 460-senttisiin, mutta nyt näyttää, ettei uusia tarvitse palauttaa tehtaalle, Murto kertoi SUL:n nettisivuilla.

– Tarkoitus oli vain testata näitä uusia seipäitä. Kisa lähti menemään hyvin seiväs kerrallaan ja sitten huomattiin, että rima onkin jo korkealla. Aika hyvä seiväskokeilu, Murron valmentaja Jarno Koivunen kertoi ja myönsi, ettei odottanut näin hyvää tulosta.

475 oli yllätys Murrollekin, vaikka harjoituskausi on ollut hyvä.

– En oikein tiennyt mitä odottaa. Normikautena olisi voinut olla tyytyväinen 440–460 tulokseen. Ajattelin, että jopa 460 voisi mennä, mutta 475:n ylitystä en osannut odottaa.

– Sellaisia perusjees-hyppyjä. Eniten kiinnitin huomiota juoksurytmiin ja vauhtiin. Ensimmäisissä kisoissa vauhti yleensä korjaa tekniikan rosoisuutta.

Suomen kakkoshyppääjä Elina Lampela sijoittui kisassa toiseksi uudella halliennätyksellään 440. Lampela selvisi yhdellä pudotuksella aina korkeuteen 450 asti, mutta se oli vielä tähän aikaan vuodesta liikaa.

Murron seuraava kilpailu on tammikuun lopussa Ranskassa.

– Ei tämä kisa kovin huonoa kilpailukaudelle lupaa, mutta näiden seipäiden kanssa kaikki ei ole laakista selvää. Luottovälineen ja rajojen hakeminen jatkuu. Hallikausi on vielä sen opettelua, kuinka näiden seipäiden kanssa toimitaan.

Päivitetty klo 15.30 kommenteilla.