Nyt joukolla pihabongaamaan! – BirdLife järjestää viikonloppuna lintujenbongaustapahtuman

0
Viikonloppuna bongataan taas pihapiirin lintuja. Tikli sai äkkilähdön lintulaudalta Halikossa. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

50 vuotta täyttävä BirdLife Suomi järjestää jokatalvisen Pihabongaus-tapahtuman tulevana viikonloppuna eli 28.–29. tammikuuta.

Suomen suurimmassa luontotapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Pihabongauksen tulokset kertovat talvisesta linnustosta ja sen muutoksista.

Tapahtuma järjestetään jo 18:tta kertaa. Pihabongaus tuottaa arvokasta lintutietoa koko Suomesta.

– Pihabongaus tuottaa valtavan määrän lintutietoa. Aineisto osoittaa muun muassa viherpeipon ja hömötiaisen vähentyneen sekä pikkuvarpusen ja mustarastaan runsastuneen, kertoo BirdLifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi tiedotteessa.

Viimeaikaisten havaintojen perusteella ainakin Etelä-Suomessa on tavallista runsaammin punatulkkuja. Viikonloppuna selviää, onko ilmiö valtakunnallinen.

Kuka tahansa voi osallistua Pihabongaukseen, eikä kyseessä ole kilpailu. Lintulajien tai yksilöiden määrällä ei ole merkitystä. Tapahtuman tarkoituksena on kannustaa ihmisiä tarkkailemaan kotipihan lintuja ja lähiluontoa.

Koululuokat ovat voineet osallistua Pihabongaukseen maanantaista lähtien. Viime talvena tapahtumaan osallistui yli 25 000 ihmistä noin 17 500 paikalla, ja havaintoja ilmoitettiin yhteensä lähes 800 000 lintuyksilöstä.

Pihabongaukseen ilmoitettuja havaintoja voi seurata päivittyvillä verkkosivuilla www.pihabongaus.fi. (SSS)

Talitiainen on tuttu näky pihan lintulaudalla. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Näin osallistut pihabongaukseen:

Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa.

Tapahtumaan ei tarvitse erikseen ilmoittautua.

Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 28. tai sunnuntaina 29. tammikuuta.

Tunnista havaitsemasi lintulajit.

Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan.

Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 3.2. osoitteessa www.pihabongaus.fi

Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki.

BirdLife julkaisee verkkosivuillaan tuloksia tapahtuman aikana, alustavan yhteenvedon 30.1. ja lopulliset tulokset helmikuun aikana.

Lähde: BirdLife Suomi

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments