
LVI:n, kiinteistöalan tai ravintola-alan kesätyöpaikat kelpaisivat salolaiselle Wiljam Vapaavuorelle.
– En ole tarkemmin vielä miettinyt, sillä haen ammattikouluun Turkuun kiinteistöalaa opiskelemaan, hän selittää.
Salossa ammattikoulua käyvä Vapaavuori päättää vasta opiskelupaikan ratkettua, mitä kesätyötä hakea.
Myöskään kaksi muuta ammattikouluopiskelijaa, Sami Koivisto ja Lauri Kinnari eivät ole vielä kiirehtineet kesätyön haussa.
He kuitenkin tietävät, että hakea voi jo nyt. Koivisto opiskelee autoalaa ja hakee sen alan töitä. Kiinteistöalaa opiskeleva Kinnari hakee myös alansa kesätyötä.
Vaikka monet kesätyöpaikat ovat jo tulleet hakuun, osa paikoista avautuu haettavaksi myöhemmin alkuvuodesta. Esimerkiksi Salon kaupungin kesätyötarjonta varmistuu tässä kuussa.
Salon kaupunki työllistää saman määrän nuoria kuin viime vuonna siitä huolimatta, että osa aiemmista kesätyöpaikoista on nyt Varhan vastuulla.
– Talousarvion yhteydessä päätettiin, että tämän vuoden kesällä työllistetään sama määrä nuoria eli 130, Salon kaupungin nuorisopalvelupäällikkö Johanna Paananen kertoo.
Kaupungin vastuulla eivät ole enää sotealan työpaikat, mutta tarvetta kesätyöntekijöille on Paanasen mukaan siitä huolimatta entiselle määrälle.
Hän lisää, että kaupunki tukee tänäkin vuonna 223 nuoren työllistymistä myös 300 euron kesätyösetelillä. Työnantajalle jää palkkaukseen vielä omavastuuosa, mutta siitä huolimatta viime vuonna käyttöön otetut kesätyösetelit olivat kysyttyjä.
– Vastaavanlainen seteli on tarjolla myös nuoren yrittäjyystukeen, jos hän haluaa työllistää itsensä kesäksi yrittäjänä, Paananen sanoo.
Suur-Seudun Osuuskauppa kuuluu seudun suurimpiin työllistäjiin, ja haku on jo käynnissä. Toimitusjohtaja Tapio Finér arvioi, että noin 400 toimialueen kesätyöpaikasta puolet on Salossa.
Salossa suurin yksittäinen SSO:n työllistäjä on Halikon Prisma. SSO:n työpaikat myös kiinnostavat nuoria.
– Hakijoita on ollut enemmän, mitä on voitu ottaa, Finér sanoo.
Työpaikoista suosituimpia ovat hänen mukaansa liikennemyymälöiden paikat.
– Myös ravintolapuolen työpaikat kiinnostavat.
Viime vuonna SSO palkkasi nuorten tueksi työhön perehdyttäjiä, ja tänä vuonna toimitaan samoin.
– Monelle nuorelle kesätyö on ensimmäinen työpaikka.
Finér lisää, että toki omakin henkilökunta on tukemassa nuorta kesätyöntekijää.
SSO tarjoaa 18 vuotta täyttäneille kesätyöntekijöilleen myös ilmaisen jäsenyyden. Kaksi kolmannesta SSO:n kesäpesteistä on yli 18-vuotiaille. Lisäksi on noin sata S-Kesis -paikkaa 15–17-vuotiaille, jotka tutustuvat työelämään vähintään 2–4 viikon mittaisella jaksolla.
Kesätyöpaikkojen haku aukeaa myös Valmet Automotiven Salon akkutehtaalla. Viestintäpäällikkö Mikael Mäki sanoo, että Salossa on runsaat 20 kesätyöpaikkaa.
Maanantaina aukeavasta hausta tiedotetaan myös sosiaalisessa mediassa.
– Te-toimiston ja oikotien kautta on myös osoitteet meidän kotisivuille, hän kertoo.
Akkutehtaalla olevat työpaikat ovat kiinnostaneet ennätyksellisen paljon, joten kiinnostusta uskotaan riittävän nytkin.

OP Lounaismaa työllistää taas sata nuorta
OP Lounaismaan kesäduunikampanja työllistää tänäkin vuonna yhteensä sata nuorta yleishyödyllisissä yhdistyksissä pankin toimialueella eli Salossa, Somerolla ja Forssassa sekä Tammelassa.
Paikoista on 60 Salossa ja 15 Somerolla.
Kesäduuni tulee hakuun myöhemmin alkuvuodesta, ja siitä saa tietoa pankin nettisivuilta.
Kesäduunipesti toimii siten, että OP lahjoittaa yhdistykselle tuen nuoren palkkausta varten ja yhdistys työllistää nuoren kahdeksi viikoksi. Kesätyö on tarkoitettu 15–17-vuotiaalle nuorelle.
Kesäduunikampanja on toteutettu jo useana vuotena.
OP Lounaismaan toimitusjohtaja Jouni Hautala sanoo, että työpaikat ovat olleet kysyttyjä, ja kokemukset olleet hyviä.
Vaikka nuoren palkkaus menee OP:n piikkiin, yhdistyksen vastuulla on toimia nuoren työnantajana. OP myös edellyttää, että nuoren palkkaava yhdistys sitoutuu vastuullisen kesätyön periaatteisiin.