Oppilashuolto voi käyttää Wilmaa edelleen, muistuttaa järjestelmän luonut Visma

1
Salon kaupungin oppilashuollon henkilöstö jäi ilman Wilma-järjestelmää vuodenvaihteessa, kun työnantaja vaihtui kaupungista hyvinvointialueeksi. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Oppilas- ja opiskelijaterveydenhuolto voivat jatkaa Wilman käyttöä huolimatta palvelun siirtymisestä kunnilta uusien hyvinvointialueiden alaisuuteen vuodenvaihteessa, tiedottaa Wilman tehnyt Visma.

Osa Suomen kunnista on muutoksen yhteydessä evännyt oppilashuollolta pääsyn Wilmaan tai rajannut käyttöoikeuksia tuntuvasti. Perusteluksi on kerrottu se, että henkilökunta ei ole enää kunnan palveluksessa.

Esimerkiksi Salossa kouluterveydenhoitajat, psykologit, kuraattorit ja psykiatriset sairaanhoitajat putosivat pois kaupungin sivistystoimen alla toimivasta Wilma-järjestelmästä, kun heidän työnantajansa muuttui.

Sen sijaan Salon seudun koulutuskuntayhtymä on tehnyt päätöksen, että Salon seudun ammattiopiston opiskelijahuollon henkilöstöllä säilyivät oikeudet Wilman käyttöön, vaikka työntekijät siirtyivät Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palvelukseen.

Opetushallitus julkaisi ohjeen opiskelijan tietojen luovutuksesta hyvinvointialueille joulukuussa.

– Meidän tulkintamme mukaan opetushallituksen ohjeistus ei kiellä Wilman käyttöä oppilashuollolta. Monilla ​hyvinvointialueilla tähän onkin löydetty ratkaisuja, ja oppilashuolto on voinut jatkaa työtään oppilaiden parissa normaaliin tapaan, kertoo Wilmaa kehittävän Visma Enterprisen koululiiketoiminnan johtaja Teemu Lehtonen tiedotteessa.

Hyvinvointialue voi esimerkiksi tehdä kunnalle tietopyynnön, ja kun kunta on sen hyväksynyt, oppijoiden tietoja voi käyttää. Tai huoltajan luvalla luovutetaan oppijoiden tiedot oppilashuollon henkilöiden käyttöön.

– Autamme kuntia löytämään keinot, joilla oppilashuolto voi jatkaa työtään normaaliin tapaan. Samalla teemme yhteistyötä eri viranomaisten kanssa, jotta saisimme valtakunnalliset ohjeistukset, jotka eivät jatkossa jättäisi varaa erilaisille tulkinnoille, Lehtonen kertoo.

Wilma toimii oppilashuollossa hyvin keskeisenä työkaluna. Sen kautta henkilökunta pystyy viestimään oppilaiden vanhempien ja muiden oppilashuollon ammattilaisten kanssa sekä huolehtimaan ajanvarauksista. Suora ja turvallinen viestintäkanava on hyvin tärkeä myös oppilaille.

Eri puolilla Suomea monet hyvinvointialueet toivovat, että Wilman käyttöä voitaisiin oppilashuollossa jatkaa kuten ennenkin.

– Lasten ja nuorten hyvinvointi on tässä nyt kyseessä. Teemme kaiken voitavamme, että opetuksen järjestäjät peruskoulusta toiselle asteelle pystyvät palauttamaan tarvittavat käyttöoikeudet mahdollisimman pian, Lehtonen sanoo.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tehdään työ kuten pyydetty
10 kuukautta sitten

Miten käytät, jos pääviisori on poistanut tunnukset viisauksissaan tai saamien ohjeiden mukaisesti. Ei kai käyttäjätunnukset ole keskitetysti missään palvelimella?