Päätoimittajalta: Näppäimien takaa lukijaksi

0
Salon Seudun Sanomien eläköityvä päätoimittaja Ville Pohjonen. Kuva: SSS-arkisto/ Kirsi-Maarit Venetpalo

Tulin Salon Seudun Sanomien päätoimittajaksi syksyllä 2011. Näihin 11 vuoteen on mahtunut poikkeuksellisen paljon tapahtumia, joita olen saanut aitiopaikalta seurata.

Ennen Saloon siirtymistä toimin Kouvolan Sanomien päätoimittajana. Kouvolan viimeisiä vuosia tahditti metsäteollisuuden rakennemuutos, joka alkoi vuonna 2006, kun metsäjätti UPM lakkautti Voikkaan paperitehtaan.

Pitkät piiput huojuivat, mutta Kouvolassa taisteltiin hyvällä asenteella rakennemuutosta vastaan.

Salo tuntui metsäteollisuuden rymistelyn jälkeen vauraalta ja vakaalta. Ensitunnelmat jäivät vain muutamaan kuukauteen. Talvella 2012 käynnistyi matkapuhelinteollisuuden rakennemuutos, joka oli paljon rajumpi kuin metsäteollisuuden myllerrys Kymenlaaksossa.

Muutamassa vuodessa talousalueelta katosi tuhansia työpaikkoja.

Täällä kuitenkin näytettiin, mistä salolaiset on tehty. Pahimmat pelot työttömyydestä eivät toteutuneet, vaan Salo nousi jaloilleen jopa hämmästyttävän nopeasti. Vaikeita vuosia toki oli, mutta mennyttä Nokian kultakautta ei jääty haikailemaan.

Jos jotakin hyvää rakennemuutoksesta pitää hakea, niin se on yhteisöllisyys. Salossa löytyi entistä vahvempi yhdessä tekemisen malli, josta voimme olla ylpeitä. Hyvä esimerkki on IoT Campuksen hankkiminen omiin käsiin. Ilman campusta meillä ei olisi lääkepakkaamoa ja akkutehdasta sekä satoja uusia työpaikkoja.

Rauhallisista vuosista ei saatu pitkään nauttia rakennemuutoksen jälkeenkään, kun ärhäkkä virus lähti lentoon Kiinasta. Pieni koronavirus pysäytti koko maailman.

Apu löytyi nopeasti. Lääketiede kehitti uudet rokotteet ennätysajassa, ja koronan vakavat tautimuodot pystyttiin torjumaan.

Juuri kun koronasta oltiin pääsemässä eroon, käynnisti Venäjän presidentti Vladimir Putin julman hyökkäyssodan Ukrainassa. Hetkessä korona alkoikin tuntua pieneltä ongelmalta, kun sitä vertaa sotahulluun naapuriin.

Korona ja Putin näkyvät sanomalehtien lukijasuhteessa. Tiedon tarve kasvaa, kun maailma ympärillä järkkyy. Kaiken some-kuohunnan ja valeuutisten sijaan tarvitaan luotettavaa tietoa, jota vastuullinen uutismedia tuottaa.

Tämä on näkynyt myös Salon Seudun Sanomissa. Lehden uutisilla ja taustatiedolla on ollut entistä suurempi kysyntä.

Me lehdentekijät olemme koettaneet nöyrästi vastata tiedon kasvaneeseen kysyntään.

Minulla on ollut etuoikeus seurata yhteiskuntaa päätoimittajana lähes 40 vuoden ajan eri lehdissä. Näiden vuosien aikana olen huomannut, miten tärkeä hyvä lukijasuhde sanomalehdelle on.

Kun lehti on lukijalle läheinen, tulee myös palautetta. Välillä kehuja, välillä haukkuja. Niin sen pitääkin olla. Pääasia, että lehti saa palautetta kaikkein tärkeimmältä sidosryhmältä eli lukijoilta.

Salossa on ollut mukava työskennellä päätoimittajana. Siitä lämmin kiitos teille, hyvät lukijat. Reserviin siirtymistä helpottaa tieto siitä, että lehti jää hyviin käsiin. Seuraajani on kokenut journalisti, ja toimituksessa sisältöjä tekevät rautaiset ammattilaiset, jotka tuntevat Salon seudun ja lukijoiden uutistarpeet.

Siirryn nyt näppäimien takaa lehden ahkeraksi lukijaksi. Salossa viihdyn edelleen hyvin.