Paimiolaisvaltuutettu kohauttaa Twitterissä – ”Hashtagin olisi voinut valita paremmin”

0
Yhdysvaltojen yleisradioyhtiö NPR kertoi keskiviikkona, että se jättää Twitterin. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvaltojen yleisradioyhtiö NPR kertoi keskiviikkona, että se jättää Twitterin. LEHTIKUVA/AFP

Paimiolaisen kaupunginvaltuutettu Joonas Taipaleenmäen (ps.) kommentointi Twitterissä on aiheuttanut ihmettelyä. Viime perjantaina mies kommentoi venäläissyntyisen Dmitry Gurbanovin tviittiä todeten, että Rys*ä on aina rys*ä, vaikka voissa paistais #silmienväliin.
Taipaleenmäki vastasi viestiin, jossa Gurbanov oli kyseenalaistanut Jussi Halla-ahon (ps.) sopivuuden ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi.

Tviitti on koettu uhkaavaksi ja panettelevaksi.

– Hashtagin (#) olisi voinut valita paremmin. Sehän on sota-ajan hengennostatuskappaleesta. Elämme nytkin sota-aikaa, vaikka kaikki eivät tunnu sitä ymmärtävän, Taipaleenmäki sanoo.
– Mutta miksi pitää pöyristyä tuollaisesta, kun samaan aikaan venäläiset raiskaavat Ukrainassa naisia ja lapsia?

Helsinkiläinen Dmitry Gurbanov kertoo saaneensa lukuisia solvauksia ja uhkauksia, mutta pitää pahana, että tällä kertaa ne tulevat ihmiseltä, joka on kaupunginvaltuutettu.

– En usko, että Taipaleenmäki toteuttaa epäsuoraa uhkaustaan, mutta hän haukkuu kaikki venäläiset. Se on todiste perussuomalaisten rasistisuudesta.

Joonas Taipaleenmäki epäilee, että hänen tviittaustaan paheksuvat eivät tiedä Dmitry Gurbanovin Twitter-historiasta.

– Hän on ollut (Venäjän presidentti Vladimir) Putinin linjalla, välittänyt Kremlin propagandaa ja todennut muun muassa Euroopan unionin tukevan natseja Ukrainassa. Sittemmin hän on siivonnut julkisuuskuvaansa.

Gurbanov sanoo kirjoittaneensa vuonna 2014 tviitit, joihin Taipaleenmäki viittaa. Hän arvioi, että tuolloin hänellä oli sata seuraajaa. Nykyään heitä on noin 39 000.

– Vanhoista tviiteistäni nousi kohu jo jokin aika sitten. Mielipiteitäni voi kritisoida, mutta varmasti Taipaleenmäkikin tietää, että olen pyytänyt anteeksi aiempia kirjoituksiani, Gurbanov painottaa.

Hän totesi vuosi sitten Twitterissä häpeävänsä vanhoja tviittejään.

– Mielipiteeni ovat muuttuneet paljon. Venäjän hyökkäyssodan alettua olen kirjoittanut tuhansia tviittejä, joissa olen arvostellut Venäjän toimintaa. Olen myös muun muassa paljastanut Venäjän vaikutusyrityksiä Suomeen.

Gurbanov kertoo Twitterissä olevansa vapaa toimittaja, äärioikeistoasiantuntija ja yhteiskuntatieteen kandidaatti. Hän ei ole mukana puoluepolitiikassa.

Taipaleenmäki on ensimmäisen kauden valtuutettu Paimiossa. Hän toteaa valinneensa Perussuomalaiset puolueekseen isänmaallisuutensa perusteella.

Taipaleenmäki on myös Paimion tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja sekä vammaisneuvoston että pian toimintansa päättävän sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen.

– Vammaispolitiikka on minulle tärkeää henkilökohtaisista syistä. Asun Turussa, koska kotikunnassani Paimiossa ei ole tehostetun palveluasumisen yksikköä vammaisille, hän kertoo.

Paimion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikko Lindberg (kesk.) kertoo antaneensa syksyllä valtuutetuille ohjeet sosiaalisessa mediassa esiintymisestä painottaen hyviä käytöstapoja ja toivoen terveen järjen käyttöä.

– Valtuutetut edustavat itsensä lisäksi Paimion kaupunkia, ja valtuutettujen pitää viestinnässään muistaa, että olemme myös kaupungin mannekiineja, hän toteaa.

Lindberg sanoo, että hän voi vain ohjeistaa.

– Viralliset keinot asiaan puuttumiseen ovat vähäiset. Olen katsonut, että mahdollisten seurausten määrääminen on valtuustoryhmän asia.

Salon Seudun Sanomat ei tavoittanut perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Annica Tuomista kommentoimaan asiaa tiistaina.

Korjattu juttua kello 15.48: oikea hashtag on #silmienväliin.

Juttua muutettu kauttaaltaan kello 17.57: Lisätty Dmitry Gurbanovin kommentit.