Päivät venyneet jopa kasista kasiin – Salon lukion Tom Lindberg, Hilda Heino ja Nathalie Maaniemi näyttävät ensi viikolla leijonankyntensä lukiodiplomikonsertissa

0
Hilda Heino (vas.) ja Nathalie Maaniemi pitävät yhteisen lukiodiplomikonsertin ensi tiistaina. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon lukion isossa auditoriossa on mahdollisuus päästä ensi viikolla kuulemaan lukiolaisten musiikkiosaamista kahdessa lukiodiplomikonsertissa.

Maanantaina Tom Lindbergin konsertissa on luvassa 80- ja 90-lukujen hittejä, muun muassa Metallicalta, Egotripiltä ja Apulannalta.

– Mukana on myös yhden kaverini itse tekemä biisi, Lindberg paljastaa.

Lindberg on harrastanut kitaran soittoa 11-vuotiaasta asti. Alakoulussa opettaja vinkkasi, että Tomissa voisi olla aineksia musiikintekijäksi, ja niin hän valitsi yläkoulussa kaikki mahdolliset musiikinkurssit.

Peruskoulun jälkeen hän haki Salon lukion musiikkilinjalle ja pääsi. Musiikkilinjalle voi siirtyä suoraan Moision yläkoulun musiikkiluokilta, mutta mukaan voi pyrkiä myös pääsykokeen kautta.

Ja nyt Tomilla on edessään musiikin lukiodiplomin suorittaminen järjestämällä oma konsertti.

– Sain kasattua kavereistani konserttia varten hyvän bändin, hän kiittää.

Tomin kitarointia kuullaan myös tiistaina Hilda Heinon ja Nathalie Maaniemen lukiodiplomikonsertissa.

Heino ja Maaniemi ovat konsertin laulusolisteja. Heino tulkitsee muun muassa Olavi Uusivirtaa ja Paula Vesalaa, Maaniemi taas Adelea, Rihannaa ja Billy Joelia. Lisäksi Heino soittaa 13 vuotta harrastamaansa selloa ja bonuksena vielä koskettimia, rumpuja ja bassoa. Eikä siinä vielä kaikki, sillä he ovat värvänneet lavalle kymmenkunta muutakin musiikkilinjalaista.

– Olemme tehneet treenatessa pitkiä koulupäiviä, välillä ollaan oltu täällä kasista kasiin, Maaniemi myöntää.

– Ja ruokittu soittajia pitsalla, Heino kiteyttää.

Konsertit työllistävät muitakin osaajia. Lukion Ääni- ja valotiimi huolehtii konserttien tekniikasta ja Mediatiimi taltioinnista. Yhteensä tapahtumien onnistuminen on siis monen kymmenen nuoren yhteisponnistus.

Tom Lindberg soittaa konsertissaan kitaraa ja laulaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Lukiodiplomit tarjoavat lukiolaisille mahdollisuuden osoittaa erityistä osaamistaan ja harrastuneisuuttaan eri aineissa. Niitä voi suorittaa kotitaloudessa, kuvataiteessa, käsityössä, liikunnassa, mediassa, musiikissa, tanssissa ja teatterissa.

Salon lukiossa lukiodiplomeita on suoritettu musiikissa, kuvataiteessa, liikunnassa ja mediassa.

– Meidän lukiomme on ollut varsin aktiivinen lukiodiplomien tekemisessä. Median lukiodiplomeja on tehty vain joitakin, mutta liikunnassa niitä tehdään joka vuosi ainakin pari, kuvataiteessa muutamia ja musiikissa kymmenkunta, kertoo Salon lukion musiikinopettaja Marko Heikura.

– Parastahan olisi, jos diplomin tehneet saisivat siitä hyötyä pyrkiessään jatko-opintoihin. Ja joissain oppilaitoksissa saavatkin, toteaa Salon lukion kuvataideopettaja Eija Panttila.

Lukiodiplomeja ollaan kehittämässä, ja Opetushallitus esittää, että niitä tulisi hyödyntää korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa nykyistä paremmin. Pitkän tähtäimen tavoitteena olisi, että yksi ylioppilaskokeista olisi mahdollista korvata lukiodiplomin suorittamisella.

– Jatkossa lukiodiplomilla voi siis olla nykyistä suurempi merkitys, Heikura summaa.

Koronarajoitusten päätyttyä musiikin lukiodiplomeja suoritetaan taas Salon lukiossa runsaasti. Tänä lukuvuonna musiikin diplomiryhmässä on kymmenen oppilasta, jotka suorittavat diplomin järjestämällä konsertin. Monet heistä opiskelevat musiikkilinjalla, mutta joukossa on myös muita musiikkia harrastavia lukiolaisia.

– Diplomin tekijät ovat pääsääntöisesti abiturientteja. Heille se parhaiten soveltuukin, sillä kyseessä on kuitenkin kypsyyskoe, Heikura muistuttaa.

Kyky itsenäiseen työskentelyyn punnitaan, sillä diplomin suorittajan on toteutettava konsertti alusta loppuun itse: ohjelmiston valinnasta ja ryhmän koonnista aina tekniseen suunnitteluun ja aikataulutukseen asti. Abiturientti Anssi Pyykkö sai kokea tämän joulukuussa, kun hän piti lukiodiplomikonsertin.

– Se oli ihan kiva oppimisprosessi. Siinä oppi, kuinka suuri työmäärä konsertin pitämiseen tarvitaan, hän toteaa.

Ensi viikon esiintyjät toivovat myös saavansa konsertista eväitä tulevaan. Tom Lindberg odottaa saavansa esiintymiskokemusta, ja Hilda Heino toivoo hyötyvänsä diplomista hakiessaan jatko-opintoihin teatterialalle. Nathalie Maaniemi taas odottaa konsertilta lähinnä kokemuksia, sillä hän suorittaa myös kuvataiteen lukiodiplomin.

– Siitä toivon hyötyä, kun haen arkkitehtiopintoihin, hän kertoo.

Musiikin lukiodiplomikonsertit Salon lukion isossa auditoriossa (Kaherinkatu 2) 23.1. klo 18 Tom Lindberg, 24.1. klo 18 Hilda Heino ja Nathalie Maaniemi. Vapaa pääsy.

Anssi Pyykkö (kesk.) piti lukiodiplomikonserttinsa joulukuussa, ja hänen kanssaan soittivat silloin Tuukka Juntunen (vas.) ja Axel Tallskog (oik.) sekä kuvasta puuttuva Niilo Hatakka. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo