Pakina: Naurun jatkoksi

0
Turkin presidenttiä esittänyt, Tukholmassa roikkumaan jätetty nukke sai aikaan diplomaattisen selkkauksen Ruotsin ja Turkin välillä viime viikolla. Samalla eduskunnan puhemies Matti Vanhaselta meni Turkin-matka sivu suun. Kuva: AFP/ Handout

Maailmalta kantautuu satiiria ja parodiaa uhkaavia uutisia, jotka itsessään kuulostavat parodialta.

Suomen Sähkösanomatomisto STT kertoi, että internetin faktantarkistajat ovat verkon satiiri- ja parodiasivustojen kimpussa. Syynä on, että ihmiset ottavat huumoriksi tarkoitetut satiiriset ja parodiset jutut tosissaan ja levittävät niitä faktoina. Osa tyhmyyttään, osa pahuuttaan.

Internetissä voi olla vaikea erottaa tosielämän parodiointia tosielämästä – niin kuin joskus tosielämässäkin. Esimerkiksi eduskunnan translakikeskustelua seuratessa ei voi olla varma, onko puhuja tosissaan vai parodioiko hän itseään. Varminta on veikata hullunkurisimmissakin tapauksissa ensimmäistä vaihtoehtoa.

Huumori ei elä tyhjiössä. Se tarvitsee ympärilleen tosiasioita, ei niiden tarkistajia. Lukijalle, katsojalle tai kuulijalle pitää antaa huumorivaroitus, mutta niin hienovaraisesti, että vastaanottaja hoksaa itse, että tämähän on hauskaa tai ainakin hauskaksi tarkoitettu.

Intialainen satiirisivusto ilmoitti ryhtyneensä oikeustoimiin faktantarkistajia vastaan. Tarkistajat aiheuttivat huumorijulkaisulle mainehaittaa, kun he leimasivat yhden satiiriartikkelin valeuutiseksi.

Satiirikolta meni uskottavuus – uutispilaa luultiin valeuutiseksi. Ei naurata.

Sanomalehti on oivallinen ympäristö satiirille ja parodialle. Kun pakina julkaistaan pääkirjoituksen ja uutisten välissä, lukija huomaa eron helposti. Eikö?

Toisaalta lehtipakinoinnissa on myös omat hankaluutensa. Lukuohjetta ei voi antaa helpoilla televisiokikoilla eli vääntämällä naamaa, imitoimalla presidenttiä tai keksimällä puhevian. Myöskään ei voi käyttää stand up -komiikan tehokeinoa, huutoa.

Mutta nyt on teoriaosuus suoritettu. Siirrytään käytännön harjoitteluun.

Pääministeri Sanna Marin osallistui tällä viiikolla Davosin talousfoorumiin. Häntä myös haastateltiin CNN-uutiskanavalle. Yleisössä ollut entinen pääministeri Alexander Stubb kysyi, miten Marin on selvinnyt pääministeri-instituution uudistamisesta.

– Minä lähdin politiikkaan siksi, että halusin muuttaa maailmaa, en siksi, että halusin olla poliitikko. Tai oikeastaan lähdin siksi, että halusin muuttaa Helsinkiin.

Turkin presidentti Erdogania esittävä nukke ripustettiin Tukholman kaupungintalon edustalle. Sen takia Suomen eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ei päässyt matkustamaan Turkkiin. Mitä ajattelette asiasta, herra puhemies?

– Erilaisia mielenilmauksia ja -osoituksia on, emmekä me pysty niitä kontrolloimaan, eivätkä valtiot sitä tee. Periaatteessa jokainen saa hengailla missä haluaa. Tältä pohjalta Suomi ja Ruotsi toimivat…Mitä….Ai se olikin nukke.

Translaki etenee eduskunnassa. Kokoomus sai lakiin vaatimansa rajauksen, että sukupuolta ei voi vaihtaa monta kertaa vuodessa. Mistä tässä on kysymys, puheenjohtaja Petteri Orpo.

– Siitä, että jos on vuoden ajan vastannut kannatusmittauksissa, että aikoo äänestää kokoomusta, mielipidettä ei saa vaihtaa vaalipäivänä.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments