Perun presidentti vetoaa ”aselevon” puolesta – mielenosoituksissa marssi taas tuhansia

0

Perussa presidentti Dina Boluarte on vedonnut kansallisen ”aselevon” puolesta, kun koko maata ravisuttavat mielenosoitukset ovat jatkuneet jo viikkoja. Mielenosoituksissa vaaditaan Boluarten eroa ja uusia vaaleja sekä perustuslain uudistamista.

Jälleen tiistaina tuhannet ihmiset Perun Andien alueilta marssivat pääkaupungissa Limassa, monet perinteiseen asuun pukeutuneina. Mielenosoittajat syyttävät Boluartea mielenosoitusten yhteydessä tulleista kuolonuhreista, joita on yli 40.

Tiistain mielenosoituksissa uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoi mielenosoittajien heittäneen poliiseja kivillä ja poliisien käyttäneen kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan. Useita ihmisiä otettiin kiinni ja monet myös loukkaantuivat, mukaan lukien uutistoimisto AFP:lle kuvannut valokuvaaja.

Monet perulaiset ovat edelleen raivoissaan edellisen presidentin Pedro Castillon syrjäyttämisestä joulukuussa. Castillo pidätettiin sen jälkeen kun hän yritti hajottaa kongressin.

Silloinen varapresidentti Boluarte nousi valtaan heti Castillon syrjäyttämisen jälkeen, ja mielenosoitukset alkoivat lähes välittömästi. Erityisen raivoissaan ovat maaseudulla asuvat, enimmäkseen alkuperäiskansoja edustavat ihmiset, joiden mielestä vaatimattomasta taustasta tullut Castillo edusti heidän intressejään paremmin kuin Liman eliitti.

Eri kaupunkeihin on suunniteltu jälleen uusia mielenosoituksia keskiviikolle.

Boluarte keskustelee OAS:n kanssa

Boluarte sanoi kansainväliselle medialle pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että hän vetoaa aselevon puolesta vuoropuhelun aloittamiseksi. Hän pyysi mielenosoitusten kuolemantapauksia anteeksi moneen otteeseen mutta painotti jälleen kerran, ettei hän aio vielä erota.

–  Lähden sitten, kun järjestämme vaalit. Minulla ei ole aikomusta pysyä vallassa, hän sanoi.

Perun nykyisen perustuslain mukaan presidentti ei voi heti pyrkiä jatkokaudelle.

Boluarte sanoi olevansa varma, että kongressi suostuu helmikuussa aikaistamaan huhtikuulle 2024 suunniteltuja vaaleja.

Presidentin on keskiviikkona määrä osallistua Amerikan valtioiden järjestön (OAS) videokokoukseen keskustellakseen Perun tilanteesta. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Boluarten hallintoa mielenosoitusten tukahduttamisesta ja ylilyönneistä poliisin voimankäytössä.

Boluarten näkemyksen mukaan mielenosoittajat kuolivat ammuksiin, jollaisia poliisi ei käytä.

–  Näyttäydyn OAS:n edessä kertoakseni totuuden. Perun hallituksella ja etenkään Dina Boluartella ei ole mitään salattavaa, hän sanoi.

Presidentti on myös syyttänyt edeltäjäänsä Castilloa levottomuuksien lietsomisesta, kun tämä yritti laajentaa valtaansa.