Provinssilla edessään toiminnantäyteinen vuosi – korona velkaannutti salolaisteatterin, mutta luotto tulevaan on silti kova

0
Teatteri Provinssin johtoa ja vakioaktiiveja. Teatterikoira Viiman takana tuottaja Laura Kuisma ja ohjaaja Joonas Suominen. Takarivissä vasemmalla valtakunnallistakin mainetta nauttiva näyttelijä-ohjaaja Hannes Suominen. Teatterinjohtaja Seppo Suominen kolmantena vasemmalla. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Teatteri Provinssin katse on vahvasti kohti tulevaa kolmen vaikean koronavuoden jälkeen. Ohjelmistossa on tänä vuonna reilut 220 esityskertaa, jotka koostuvat tuttuun tapaan omista tuotannoista ja vierailuesityksistä.

Uusi vuosi tuo teatterin toimintaan runsaasti uusia, ja myös uusvanhoja, tuulia. Esityksiä järjestetään totutusti Provinssin päänäyttämöllä Astrum-keskuksessa, Mathildedalin ja Mustion kesäteatterilavoilla sekä Rikalanmäen Teatterivintillä. Uutena aluevaltauksena on viime vuonna toimintansa aloittanut tapahtumaravintola Musine, jossa Provinssi järjestää ainakin stand upia ja korontauolta palaavan perinteisen pikkujoulurevyynsä.

Ali Jahangirin maaliskuinen stand up -esitys on ensimmäinen konkreettinen yhteistyömme Musinen kanssa, Teatteri Provinssin johtaja Seppo Suominen mainitsee.

Jahangirin komiikkashow’ta kaavailtiin alun perin teatterin päänäyttämölle, mutta käytännön syyt ajavat sen uudelle keikkalavalle.

– Jahangiri työskentelee nykyisin kauppiaana, eikä hän täten esiinny kuin viikonloppuisin. Meillä oli päänäyttämö viikonlopuiksi jo buukattu, joten käännyimme Musinen puoleen, Suominen valottaa.

Provinssin pikkujoulurevyy koki kovan koronakohtalon vuosina 2020–2022.

– Paljon sitä on kaipailtu, ja tänä vuonna yritetään taas. Revyyn ensimmäinen ideointipalaveri pidetään jo tässä kuussa, revyyn ohjaava ja siinä myös esiintyvä Joonas Suominen toteaa.

Joonas Suominen kertoo Provinssin pikkujoulurevyyn suunnittelun alkavan jo tässä kuussa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Provinssin tämän vuoden seitsemästä omasta tuotannosta kuusi on ensi-iltoja. Niistä ensimmäisenä esitysvuoronsa saa itävaltalaissaksalaisen Daniel Kehlmannin kirjoittama Mestari, jonka Salon-sovituksen ohjaa kotikonnuilleen jälleen palaava näyttelijä-ohjaaja Hannes Suominen.

Mestari on rutkasi huumoria sisältävä puhenäytelmä, joka kertoo mentorointijaksolle osallistuvasta kirjailijasta (Jussi Vänttinen). Mentorina toimii kokenut kirjoittaja (Erik Suomela), jonka tuotannosta muistetaan ainoastaan hänen nuoruusvuosiensa mestariteos.

– Nuoren kirjailijan käsikirjoitusta jumpataan, eikä kaikki mene tietenkään suunnitellusti. Luvassa on konflikteja ja kärhämöintia, Hannes Suominen paljastaa.

Suomisen saaminen ohjaajaksi oli kaikkea muuta kuin itsestään selvää.

– Kun kävi ilmi, että eräs Hanneksen projekteista lykkääntyy, nappasimme heti kiinni, Seppo Suominen kuvailee.

Hannes Suominen kertoo palaavansa Saloon aina mahdollisuuksien mukaan.

– Nyt löytyi onneksi näytelmä sekä minun että teatterin makuun, hän sanoittaa.

Mestari saa ensi-iltansa 28. huhtikuuta, ja sen esityksen jatkuvat syyskaudella. Jo viime syksynä kantaesitetty Valon pisaroita -musiikkinäytelmä jatkuu tällä kevätkaudella vielä 12 esityksen voimin.

Mestari-näytelmä saa ensi-iltansa huhtikuussa. Kuvassa ohjaaja Hannes Suominen (vas.), sekä näyttelijät Eija ja Erik Suomela. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Provinssin kesäteatterikattauksessa nähdään tänä vuonna Yleisradion menestyssarjaan perustuva Kyllä isä osaa (Teatterivintti), Pertti ”Spede” Pasasen elokuvasta ammentava Pikkupojat (Mathildedal) sekä farssinkatkuinen maalaiskomedia Ulkomaalainen (Mustio).

Kyllä isä osaa -näytelmällä on kokonaan uusi käsikirjoitus, eli se ei ole televisiosarjaan suoraan verrattavissa. Mukana on myös yksi uusi hahmo, Joonas Suominen painottaa.

Spede-faniksi tunnustautuva Suominen kertoo yllättyneensä huomattuaan, että Pikkupojista on tehty näytelmäsovitus.

– Halusin sen meille, ja palaset loksahtivat onneksi kohdalleen, hän iloitsee.

Mustion farssiperinne saa jatkoa Larry Shuen Ulkomaalaisesta.

– Ihastuin tarinaan löytäessäni sen, Suominen kiteyttää.

Provinssin perinteeksi on muodostunut syksyisin ensi-iltansa saava suurmusikaali. Tänä vuonna sellaista ei kuitenkaan järjestetä.

– Suurmusikaaleissa on taloudelliset riskinsä, mutta ne ovat myös äärimmäisen raskaita järjestää, Seppo Suominen toteaa.

Joonas Suominen korostaa, että kyseessä on kuitenkin vain välivuosi.

– Vaihtelu virkistää, hän sanoo.

Hannes Suominen on niittänyt mainetta elokuva- ja teatterinäyttelijänä. Hän oli mukana esimerkiksi Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa (2017). Kuva: SSS/Minna Määttänen

Vaikka koronarajoitukset ovat ainakin tällä erää historiaa, pandemia on jättänyt jälkensä Provinssin toimintaan.

– Meillä kävi kaikkiaan viime vuonna reilut 30 000 katsojaa, kun ennen koronaa lukema on ollut yli 50 000, Seppo Suominen tietää.

Katsojamääriä on painanut erityisesti senioriväestön kulttuurimatkailun vähentyminen.

– Ryhmät eivät edelleenkään liiku. Voi olla, että tältä osin tilanne ei enää koskaan palaa ennalleen, Suominen uumoilee.

Joonas Suominen kertoo, että Provinssi kohdistaakin katseensa yhä enenevissä määrin työikäiseen katsojakuntaan.

– Sukupolvenvaihdos on käynnissä, mutta toivomme toki senioriväenkin paluuta, hän toteaa.

Provinssi on johtajansa Seppo Suomisen mukaan velkaantunut korona-aikana.

– Luotto tulevaisuuteen on silti kova. Kulttuuritoimijat kärsivät pandemiasta valtavasti, ja poikkeusolojen vaikutukset näkyvät alallamme edelleen, hän päättää.