Varsasta ratsuksi: Reinolla on talviloma

0
Reino viettää paljon aikaa ulkoillen kaverinsa Tuuren kanssa. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Reinon syksy ja alkutalvi on sujunut koulutuksen osalta suunnitelmien mukaisesti, joten varsa on saanut viime ajat pitkälti lomailla.

Toki varsaa käsitellään päivittäin ja se pääsee aina välillä muistelemaan jo opittuja juttuja, mutta mitään suurempia koulutuksellisia tavoitteita ei lopputalveksi ole asetettu.

Reinolla ei vielä ole kenkiä kavioissa, joten sen liikkuminen talven liukkailla alustoilla on liki mahdotonta. Reino saa siis lomailla ihan rauhassa osittain myös liukkauden takia.

Tuure-hevosella on kengät ja niissä hokit sekä tilsakumit, joten se pystyy hyvin kulkemaan talven haastavissa olosuhteissa.

Hokit ovat hevosen kenkiin ruuvattavat nastat, jotka lisäävät pitoa ja estävät liukastumista. Tilsakumi on puolestaan hevosen kavion ja kengän väliin tuleva kumi, joka estää tilsojen eli lumipaakkujen muodostumista kavion pohjaan.

Hevosen kavion kasvu on yksilöllistä ja kavion ja kengän kulumiseen vaikuttaa pohja, jolla hevonen liikkuu. Kaviot vuollaan ja kengitetään yleensä 4–8 viikon välein.

Osa hevosista pärjää hyvin myös ilman kenkiä, jolloin niiden kavioita hoidetaan vuolemalla. Hevosille on olemassa myös bootseja eli suojakenkiä, jotka voi laittaa hevosen kavioihin esimerkiksi liikutuksen ajaksi.

Hevosille löytyy erikokoisia kenkiä. Suuri kenkä on shirehevosen ja pieni shetlanninponin. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Hevosen kavioita täytyy vuolla ja muotoilla säännöllisin väliajoin, vaikka sillä ei olisi kenkiä, jotta jalka-asennot pysyvät oikeina. Hyvällä kengityksellä voi auttaa paljon hevosta, mutta vääränlaisella kengityksellä saada myös aikaan suuria ongelmia.

Erilaisia kenkiä on markkinoilla lukuisia. Yleisin on kuitenkin teräskenkä, joka muotoilun jälkeen naulataan hevosen kavioon. Naulat naulataan kavion tuntoaistittomaan osaan, joten kengitys ei tuota hevoselle kipua.

Reinon päivät kuluvat pitkälti syödessä, levätessä ja Tuuren kanssa leikkiessä. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Reino ei vielä tarvitse kenkiä, koska se liikkuu hyvin vähän muualla kuin aitauksessa. Meillä on kuitenkin todella kovat tiet, joten Reino tulee myöhemmin tarvitsemaan kengät, sillä sen kaviot kuluisivat muuten liikaa.

Olen harjoitellut Reinon kanssa kengitysjuttuja jalkoja nostelemalla sekä kaviota koputtelemalla. Lisäksi olen vaihdellut jalan asentoja niitä nostellessa, sillä kengittäjän työskentelyasennot eroavat tavallisesta kavion putsauksesta.

Olen myös koputellut vasaralla kenkiä Reinon kavioita vasten. Ainakin nämä harjoitukset ovat menneet hyvin, mutta ensimmäinen kengitys on silti aina jännä paikka. Siihen on kuitenkin vielä aikaa.

Varsasta ratsuksi -juttusarjassa seurataan Reino-nimisen suomenhevosen kasvua ja kehitystä varsasta ratsuksi.