Salon elokuvateatterit olivat viime vuonna toipumaan päin korona-aikojen matalista kävijämääristä. Uudeksi murheeksi ovat tänä talvena muodostuneet sähkölaskut, jotka aiheuttavat yrittäjille painetta.

– Kyllä kauhuskenaariot on vähän käyneet toteen, Bio-Salon yrittäjä Jari Mäkilä toteaa.

Elokuvateatterin toimintaa energianhinnat eivät toistaiseksi uhkaa välittömästi, vaikka tiukkaa tekee.

Säästöjä Mäkilä yrittää saada luotua kaikin mahdollisin tavoin. Esimerkiksi elokuvasalien lämpötilaa on laskettu kahdella asteella ja valaistusta on uusittu led-valoiksi.

Toistaiseksi leuto talvi on hieman pelastanut tilannetta.

– Jos olisi koko ajan 20 astetta pakkasta, niin en tiedä mitä tekisin. Rupeaisi vitsit olemaan aika vähissä, Mäkilä miettii.

Lastenelokuvat ovat olleet erityisen suosittuja, kertoo elokuvateatteri Lumon yrittäjä Minna Matila. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Myös elokuvateatteri Lumossa sähkön hinta aiheuttaa huolta, vaikka toiminta jatkuu tällä hetkellä entiseen malliin.

– Avaan sähkölaskun aina hikikarpalo otsalla, yrittäjä Minna Matila naurahtaa.

Lumo on talvisin kiinni yhden päivän viikosta, mikä Matilan mukaan tuottaa samalla hieman säästöjä.

Hän on toiveikas, että vaikka nykyisessä taloustilanteessa kuluttajilla saattaisivatkin suuremmat hankinnat olla jäissä, leffakäynnit olisivat silti suhteellisen edullinen tapa viettää vapaa-aikaa.

– Koetetaan pärjätä kustannusten kanssa, jotta saadaan pidettyä tarjonta normaalina, Matila ajattelee.

Lumon Matila on kuitenkin innoissaan kasvaneista katsojamääristä. Hän kertoo, että etenkin viime vuoden lokakuu sai asiakkaita runsaasti liikkeelle. Lokakuu saattoi jopa olla Lumon paras kuukausi kautta aikojen.

– Tyytyväinen täytyy olla koronan jälkeiseen alkuun, Matila iloitsee.

Loma-ajat ovatkin teattereissa perinteisesti vilkkainta sesonkia, ja juuri päättynyt koulujen joululoma oli yksi vuoden tärkeimpiä aikoja. Seuraavaksi odotetaan talviloma-aikaa.

Matila on riemuissaan myös siitä, että vanhempi ikäpolvi on taas löytänyt elokuvateattereiden yleisöön.

Bio-Salon Jari Mäkilä pyrkii siihen, ettei lippujen hintoja tarvitsisi nostaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Myös Bio-Salossa mennyt vuosi oli parempi, vaikka Mäkilä korostaa, ettei elokuvateatteriala ole vielä saavuttanut koronaa edeltävän ajan katsojamääriä. Hän toivoo lisää katsojia etenkin ensi-iltoihin.

Molemmat elokuvateatterit ovat onnistuneet välttämään lippujen hintojen korottamisen.

– Ihmisten muutkin kulut väkisin nousevat, joten pääsisi edes huvittelemaan entiseen hintaan, Bio-Salon Mäkilä perustelee.

– Omaa tulosta ja elämää täytyy pistää vaatimattomammaksi, pohtii Mäkilä.

Viime vuosi oli elokuvateattereissa kotimaisen elokuvan juhlaa. Lumon Matilan kertoo, että joillakin esitysviikoilla niitä saattoi olla jopa kuusi päällekkäin.

– Kotimaisia elokuvia tuli syksyllä mielestäni vähän turhankin tiuhaan. Ei kenelläkään ole mahdollisuutta niin montaa katsoa, Lumon Matila huokaa

Salolaisten elokuvateattereiden katsotuimpiin teoksiin mahtuu myös kansainvälisiä hittejä. Bio-Salon katsotuimmat elokuvat olivat viime vuonna Top Gun: Maverick -toimintaelokuva sekä kotimainen Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä.

Joulun välipäivät saivat ihmisiä mainiosti elokuvateattereihin, sanoo Minna Matila. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Lumossa katsotuimman paikalle kiilasi Kätyrit: Grun tarina -animaatioelokuva, ja Top Gun oli toinen.

Kevään tarjonnasta Lumon Matila odottaa Super Mario Bros -elokuvaa, joka on jo innostanut nuorta yleisöä teatterin aulassa. Bio Salon Mäkilä taas uskoo uuden Risto Räppääjä -elokuvan pelastavan koulujen talvilomasesongin.

Kummankin teatterin kevään valikoimassa on esimerkiksi myös Jalmari Helanderin Sisu-toimintaelokuva, josta salolaiset yrittäjät povaavat menestystä.

– Valtavirrasta poikkeava, mutta varmasti hyvin mielenkiintoinen, tiivistää Bio-Salon Mäkilä.

– Kova kotimainen ja kansainvälisessä mittakaavassakin merkittävä, Lumon Matila ennustaa.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Jotkut leffat kalliimpia
4 kuukautta sitten

Kyllä 15 tai 16 euroa leffasta alkaa olla jo liikaa. Samalla hinnalla saa elokuvan katsottua suoratoistopalvelusta eikä tarvitse kuunnella toisten pussien rapinoita. Elokuviin mennään nauttimaan elokuvasta, ei syömään. Salosta puuttuu sellainen yksityinen kabinetti missä saisi yksin katsoa leffaa.