Salo ja Somero saivat yhteisen seututaiteilijan alkuvuodeksi – Karoliina Nordin eli Klovni OHO viihdyttää lapsia ja lapsenmielisiä tammi-maaliskuussa

0
Klovni OHO eli Karoliina Nordin luo iloa Saloon ja Somerolle alkuvuoden ajan seututaiteilijana. Klovni OHOn edessä Someron Kulttuuri ry:n toiminnanjohtaja Liisa Mattila (vas.), Salon kulttuurituottaja Sini Lundgrén ja kirjastonhoitaja Eija Kopponen Someron kirjastosta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salo ja Somero ovat saaneet yhteisen seututaiteilijan viihdyttämään kuntalaisia kolmeksi kuukaudeksi. Seudulla iloa ja naurua tuo tammi-maaliskuussa sirkustaiteilija ja klovni Karoliina Nordin.

Seututaiteilija Nordin nähdään Klovni OHOn roolissa vierailuilla Salon ja Someron päiväkodeissa, kouluissa, hoitokodeissa, toimintakeskuksissa, kirjastoissa, museoissa ja vastaanottokeskuksissa. Nordin toteuttaa kiertäviä sirkustyöpajoja ja esityksiä sekä toimii pop up -pellenä.

Klovni OHO hauskuuttaa muun muassa Salon pääkirjastossa talvilomaviikolla 22. helmikuuta 5–10-vuotiaille suunnatuissa Klovni OHO ja kadonnut matkalaukku -työpajoissa. Nordinin muita hahmoja ovat taianomainen Tulikeiju sekä tasapainoton taiteilija Frida Kahjo. Tulikeijun tulitanssi on nähtävissä Someron Kiiruun puistossa 2. helmikuuta.

Nordinin Klovni OHO -hahmo syntyi jo vuonna 1999, kun hän halusi roolihahmon, joka yhdistäisi sirkuksen ja teatterin. Nordin kuvailee hahmon suhtautuvan maailmaan lapsenomaisen innostuksen ja uteliaisuuden kautta. Pyöreästä ja punaisesta nenästään parhaiten tunnistettava Klovni OHO uskoo, että jokaisessa ihmisessä on vielä lapsi, joka haluaa ja osaa leikkiä.

– Ideoita hahmon juttuihin saan kirjoista, elokuvista ja omilta lapsiltani. Varsinkin lapsilta saan inspiraatiota, Nordin kertoo.

Klovni OHO osaa venyä monenlaiseen sirkustemppuun. Taustalla Someron Kulttuuri ry:n toiminnanjohtaja Liisa Mattila. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Nordin on tuonut iloa ja hyvää oloa kymmenen vuoden ajan Helsingissä ja Kuopiossa, joissa hän on toiminut sairaalaklovnina. Nordin on myös muun muassa esiintynyt elokuvissa ja tv:ssä sirkustaiteilijana sekä työskennellyt sirkusopettajana.

Nordin toimii seututaiteilijana Varsinais-Suomen liiton Varsinaista kulttuuria -hankkeen kautta. Hanketta on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö, ja sen tavoitteena on etsiä toimintamalleja, joilla kuntien välistä kulttuuriyhteistyötä voidaan edistää.

– Tästä konkreettisin esimerkki ovat juuri seututaiteilijakokeilut. Samalla pyritään lähentämään taide- ja kuntakenttää toisiinsa. Maakunnan asukkaille seututaiteilijakokeilut ovat näkyvintä hankkeen toimintaa, sillä niissä taiteilijat tulevat työskentelemään osin yhdessä kuntien asukkaiden kanssa, Varsinaista kulttuuria -hankkeen kehittämiskoordinaattori Iina Wahlström kertoo tiedotteessa.

Someron Kulttuuri ry:n toiminnanjohtaja Liisa Mattila ja Salon kulttuurituottaja Sini Lundgrén kertovat seututaiteilijan lopullisen ohjelmiston tarkentuvan vielä myöhemmin.

– Seututaiteilijan on tarkoitus toimia Salossa kolmena ja Somerolla kahtena päivänä viikossa. Hauskoja toteutusideoita mietitään parhaillaan ja niistä tiedotetaan Salon kaupungin tapahtumakalenterissa, Lundgrén sanoo.

Salon ja Someron kulttuurit pääsivät hyvin yhteisymmärrykseen siitä, minkä alan ihminen seututaiteilijaksi valitaan.

– Mietimme yhdessä, minkälaista taidetta seudulla ei ole juuri ollut. Päädyimme valinnassa keholliseen taiteeseen, mikä sopii hyvin eri yleisölle, Lundgrén kertoo.

Salo ja Somero eivät ole aikaisemmin tehneet kulttuurissa kovinkaan tiivistä yhteistyötä.

– Meidät niputettiin nyt yhteen liiton taholta luonnollisesti jo senkin vuoksi, kun olemme maantieteellisesti lähekkäin. Tämä hanke varmasti helpottaa meitä molempia tekemään jatkossa yhteistyötä, Lundgrén näkee.

Karoliina Nordin kehitti Klovni OHOn vuonna 1999. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo