Salohallissa tuttu ja turvallinen viisieräinen – ”Liian hyvältä näyttää”

0
LP Viestin hakkuri Saana Lindgren hyökkäsi 62 kertaa. (kuvat: SSS/Marko Mattila)

Kahden erän jälkeen Salohallissa oli ainakin yhdellä yllekirjoittaneella katsojalla hieman epäuskoinen olo LP Viestin johtaessa LiigaPlokia 2–0. Olisiko todellakin niin, että nämä lentopallon naisten mestaruusliigajoukkueet saisivat ratkaisun aikaan ennen viidettä erää?

– Liian hyvältä näyttää, ilmoitti toinen satunnainen salolaiskatsoja tuossa vaiheessa.

Ihmeiden aika oli kuitenkin ohi. Jos viisieräiset olivat vielä viime kaudella harvinaisuuksia, olisi 3–0-voitto suuntaan tai toiseen lauantaina yllättänyt. Tuttu ja turvallinen viisieräinen sieltä taas tuli – kuudes yhdeksännessä Viestin tämän kauden kotiottelussa.

LiigaPlokin tilasto on vielä hämmästyttävämpi. Nyt jo yksitoista ottelua kahdestakymmenestä eli yli puolet kaikista on päättynyt 3–2 tai 2–3. Tällä kertaa, toisin kuin näiden joukkueiden kahdessa edellisessä kohtaamisessa, oli LiigaPlokin vuoro voittaa.

Miten selität nämä jatkuvat viisieräiset, LiigaPlokin päävalmentaja Kim Buchwald?

(huokaisee melko syvään): – Meidän pitäisi pystyä saamaan huonot hetkemme edes hieman paremmiksi. Pelit menevät niin paljon ylös–alas.

Miltä se tuntuu pelaajasta, kun jatkuvasti mennään niin sanotusti päätyyn asti, LiigaPlokin keskipelaaja Aliisa Kähkölä?

– Ainakin on tullut harjoiteltua nyt viisieräisiä, jos sellaisia tulee eteen vaikka pudotuspeleissä. Ihan kiva olisi välillä kyllä kolmen pisteen voittojakin ottaa.

LP Viesti on onnistunut pikkuhiljaa lyhentämään syvimpien pelillisten aallonpohjiensa kestoa. Toki tilastojen perusteellakin joukkueen peli heikkeni hyvien, paikoin erinomaistenkin kahden ensimmäisen erän jälkeen. Iso osa tapahtumien kääntymiseen oli kuitenkin myös LiigaPlokilla.

– Toki olimme ratkaisupaikoissa välillä liian pehmeitä, mutta vastustaja paransi ihan selvästi paljon peliään pitkän tauon jälkeen, huomioi LP Viestin passari Saana Virtanen.

Viestin otteluohjelma etenee varsin poikkeuksellisella tavalla. Joukkue vietti pelien osalta lähes kuukauden mittaisen joulutauon, ja nyt taakse jäi kuusi ottelua sisältänyt kolmeviikkoinen.

Vastaanottopelaaminen kääntyi ottelun edetessä melko selvästi LiigaPlokin eduksi. LP Viestin Arita Ternava koki ottelun aikana kovia pallon osuttua hänen kasvoihinsa.

– Kyllä fysiikan saaminen totutulle tasolle vie oman aikansa, kun olin pari kuukautta tekemättä oikein mitään ainakaan lentopallon osalta, toteaa nilkkavammasta toipunut Virtanen.

Pelaajien kovilla olemisen on huomioinut myös LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen.

– Pelaaminen oli sekä keskiviikkona Kangasalla että tänään täällä ihan eri tasolla kuin harjoittelu on tällä viikolla ollut. Eikä harjoittelussakaan ole mitään valittamista asenteesta, vaan tytöt ovat ihan selvästi olleet väsyneitä. Ottelut on kuitenkin viety läpi aika pitkälti samoilla pelaajilla, hän mainitsee.

Uuden tai uusien pelaajien nimiä ei vielä tässä vaiheessa julkistettu, vaikka keskiviikosta on edetty Lemminkäisen allekirjoitusten verran.

– Vielä meillä ei ole uusia pelaajia, mutta vakaasti uskon, että ensi viikolla on. Pitää saada vielä luvat kuntoon.

Nykykokoonpanossa Kseniia Puhachin tason nousemisella on ollut ja tulee olemaan iso merkitys. Puhach on napsinut neljässä viimeisimmässä ottelussa yhteensä 20 torjuntapistettä, kun sitä ennen niitä tuli kymmenessä pelissä 17.

Kseniia Puhach (vas.) on noussut torjuntapelaamisessa uudelle tasolle. Hänen ja Saana Virtasen yhteispelissä on jatkoa ajatellen paljon potentiaalia.

Hyökkäysprosentissa ukrainalainen on noussut liigassa jo viidenneksi. Samalla Saana Lindgren saa vihdoin muualta tukea hyökkäyspelaamiseen.

– Ehkä Kseniian yhteispeli on toiminut Saanan kanssa vähän paremmin kuin muiden passariemme. Torjuntapelin paraneminen aiemmasta huonosta tasosta on erinomainen asia, luonnehtii Lemminkäinen.

203 pelatusta pisteestä on monesti tarpeetonta nostaa esiin yksittäistä virhetuomiota. Sellainen tuli kolmannessa LiigaPlokin 22–20-johtotilanteessa. Sen hyökkäys näytti Ruudun lähetyksen perusteella menevän pitkäksi, mutta piste tuomittiin Pihtiputaan Lentopallo On Kovassa Iskussa -nimisen seuran edustusjoukkueen eduksi.

Niin kauan eli todennäköisesti hyvin kauan ennen kuin videohaastoja ei Mestaruusliigassa tunneta, tasoittuvat tällaiset tuomiot siinä suorastaan legendaarisessa pitkässä juoksussa.

NAISTEN MESTARUUSLIIGA

LP Viesti–LiigaPloki 2–3 (25–14, 25–22, 20–25, 19–25, 13–15)

LP Viestin pisteet/plusmiinus: Jenni Jantunen 6/+2, Saana Lindgren 30/+18, Arita Ternava 14/+3, Saimi Heikkinen 1/+1, Saana Virtanen (passari) 2/0, Kseniia Puhach 13/+9, Nea Haatainen 1/+1, Irina Mäkinen (passari) 0/0, Iina-Reeta Kaikkonen 9/+2. Libero Netta Laaksosen vastaanottoprosentti 54.

LiigaPloki: Kristin Lux 18/+4, Aliisa Kähkölä 11/+7, Olena Napalkova (passari) 7/+5, Anna Jefremenko 17/+12, Dariana Hollingsworth 21/+9, Taija Tikka 4/+1. Libero Emilia Joensalon vastaanottoprosentti 38.

Hyökkäysprosentti: 40–41
Vastaanottoprosentti: 31–42
Torjuntapisteet: 12–11
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 6–8/11–11

Tuomarit: Pasi Hakkarainen ja Suvi Rönnqvist.
Yleisöä: 438

SSS-pisteet: Puhach 3, Laaksonen 2, Lindgren 1.

Pistekilpailun tilanne: Lindgren 16, Laaksonen 9, Ternava 8, Dagmar Boom 6, Puhach 5, Kaikkonen ja Mäkinen 4, Haatainen 2.

OHO!

Lauantaina uransa 500:nnen pääsarjaottelun pelannut Kaisa Jokinen debytoi SM-otteluissa 7. lokakuuta 2001. Vain kaksi LP Viestin nykypelaajaa oli täyttänyt tuolloin kaksi vuotta, Kseniia Puhach vanhimpana kolme.

LP Viestin seuraava ottelu: ke 8.2. Pölkky–LP Viesti klo 18.