Salon hammashoidossa turvaudutaan yksityisen puolen jononpurkuapuun – kiireettömään hammastarkastukseen pääsee reilussa neljässä kuukaudessa

7
Heljä Mäklin toimii sekä Salon kaupungin johtavana hammaslääkärinä että Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sotealueiden 4 ja 6 ylihammaslääkärinä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salo on hankkinut kolmatta kertaa apua suun terveydenhuollon jononpurkuun yksityiseltä puolelta.

Palvelu on ostettu ympäri Suomea operoivalta Med Group Oy:ltä. Hoitoja tehdään tammi-maaliskuun aikana noin 550–600 kappaletta, ja ne toteutetaan viikonloppuisin.

– Tämä ei ole Salossa uusi käytäntö, vaan hammashoidon jonoja on purettu aiemminkin lauantaisin ja sunnuntaisin, viime vuoden elokuussa Salon johtavana hammaslääkärinä aloittanut Heljä Mäklin toteaa.

Viikonloppuisin hoidetaan Mäklinin mukaan pääasiassa puolikiireellisiä potilaita.

– Lähinnä hammaslohkeamia, hän täsmentää.

Med Group on toimittanut Salon käyttöön kaksi työparia, jotka koostuvat hammaslääkäristä ja -hoitajasta. Viikonloppuvastaanotto sijaitsee Halikon terveysasemalla.

Mäklin muistuttaa, että suun terveydenhuollon arkipäivystys on keskitetty läntiselle terveysasemalle. Virka-ajan ulkopuolinen päivystys järjestetään Turussa T-sairaalassa.

– Puolikiireelliseen ja kiireettömään hoitoon varataan aika keskitetyn ajanvarauksen kautta, hän lisää.

Heljä Mäklin aloitti pestinsä Salossa viime kesänä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon kaupunki hankki kiireapua suun terveydenhuoltoon ensimmäistä kertaa vuonna 2020. Yksiköitä suljettiin tuolloin koronapandemian takia, ja apua tarvittiin syntyneiden jonojen ja hoitovelan purkamiseen.

Yksityisiä palveluja ostettiin toistamiseen vuonna 2021, ja tuorein viranhaltijapäätös jononpurkuavun hankkimisesta on tehty marraskuussa 2022.

Salon johtavana hammaslääkärinä ennen Mäkliniä toiminut Ari Nyysti totesi syyskuussa, että Salossa pääsee kiireettömään hammastarkastukseen kolmen kuukauden kuluessa.

– Nyt tuo aika on neljä ja puoli kuukautta, Mäklin arvioi.

– Selvästi hoitotakuun puitteissa kuitenkin, hän jatkaa.

Hoitotakuuaikaan on tulossa raju kovennus, kun hoitoon pääsyn enimmäisaikaa tiukennetaan syyskuussa puolesta vuodesta neljään kuukauteen ja ensi vuoden marraskuussa kolmeen kuukauteen. Mäklin kertoo edeltäjänsä tavoin, että Salossa on pulaa erityisesti hammashoitajista.

– Olemme yrittäneet rekrytoida hammashoitajia useaan otteeseen sinä aikana kun olen täällä ollut. Aina ei ole lykästänyt, Mäklin toteaa.

Hammaslääkäreiden virkoja ei ole tällä hetkellä Salossa avoinna.

– Lääkäritilanne on hyvä Moision, läntisen terveysaseman ja Halikon hammashoitoloissa. Kuusjoelle ja Suomusjärvelle on vaikeampaa saada ammattilaisia, Mäklin sanoo.

”Olemme yrittäneet rekrytoida hammashoitajia useaan otteeseen sinä aikana kun olen täällä ollut. Aina ei ole lykästänyt.”

Salon hammashoidossa aloitettiin viime vuoden helmikuussa Kerralla kuntoon -toimintamallin kokeilu. Kansallisestikin käytetyn mallin ajatuksena on varata asiakkaalle tunnin aikaikkuna, ja asiakas kutsutaan hoitoajan vapautuessa sisälle tekstiviestillä. Edellytyksenä on, että hän ehtii paikalle puolessa tunnissa.

Aikaikkuna mahdollistaa sen, että asiakkaalle ehditään tehdä tarkastuksen lisäksi samalla kertaa esimerkiksi hammaskiven poisto tai pienen reiän paikkaus. Tavallisesti pelkkä tarkastusaika on liian lyhyt hoitotoimenpiteisiin, joten asiakkaalle pitää varata uusi aika hoitoon. Ongelmallista hoidon jatkuvuuden kannalta on se, että uutta hoitokertaa voi joutua odottamaan kuukausia.

Kerralla kuntoon -mallia oli tarkoitus kokeilla Salossa vuoden ajan. Heljä Mäklin kertoo, että sen käyttö oli kuitenkin lopetettu jo silloin, kun hän aloitti kaupungin johtavana hammaslääkärinä viime elokuussa.

– Sellaisenaan malli ei tule jatkumaan, mutta jotain samantyyppistä, joustavan hoidon mallia tullaan todennäköisesti kokeilemaan, Mäklin lupailee.

Hammashoidon ammattilaiset jalkautuvat koulukiertueelle

Salolaiset suun terveydenhuollon ammattilaiset virittelevät parhaillaan yhteistyötä paikallisten koulujen kanssa. Kaupungin johtava hammaslääkäri Heljä Mäklin kertoo, että henkilöstön on tarkoitus vierailla jokaisessa alueen koulussa kuluvan kevään ja ensi syksynä alkavan lukuvuoden aikana.

– Kohderyhmämme ovat esikoululaiset sekä 3.- ja 7.-luokkalaiset, Mäklin mainitsee.

– Tarkoituksenamme on pitää terveyden edistämistuokioita joko paikan päällä tai etänä. Käsittelemme esimerkiksi sitä, mitä kukin voi tehdä itse suun terveyden ylläpitämiseksi, hän jatkaa.

Mäklin työskentelee tällä hetkellä kahdessa pestissä. Paitsi että hän on Salon kaupungin johtava hammaslääkäri, hän toimii myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sote-alueiden 4 ja 6 ylihammaslääkärinä.

Suun terveydenhuollon palveluissa ei tapahdu äkkinäisiä muutoksia, vaikka työtä tehdäänkin nykyään hyvinvointialueen alaisuudessa.

– Palvelut toimivat samalla tavalla kuin ennen vuodenvaihdetta, Mäklin vakuuttaa Salon tilanteesta.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Vanhassa vara parempi
7 kuukautta sitten

Kiva kun palataan siihen, mitä tehtiin ennen. Hammashoitolasta jalkauduttiin kouluihin ja käytiin näyttämässä ihan kädestä pitäen miten hampaat pestään. Sitten purskutettiin sitä ainetta, niin nähtiin mihin jäi vielä plakkia. Myös koulusta järjestettiin taksikyyti hammashoitolaan. Hullua, että näinkin tärkeästä asiasta säästetään ja jätetään vanhempien vastuulle.

Tosi on
7 kuukautta sitten

Onko tämä nyt Salon kaupungin vai Varhan toimintaa tämä hammashuolto?

Kuntalainen K
7 kuukautta sitten
Reply to  Tosi on

Varhan toimintaa on, vaikka sote-keskustelujen ihan alkuvaiheessa annettiin ymmärtää, että se jää sote:n ulkopuolelle.

Veka
7 kuukautta sitten

Suomalaisilla on EU:n huonoimmat hampaat, näin muistan lukeneeni. Eikä ihme. Hammaslääkärille kun ei pääse ja yksityiseen ei ole varaa.

Marko
7 kuukautta sitten
Reply to  Veka

Hampaat pysyy kunnossa pesemällä ja olemalla syömättä karkkia.Oletko kuullut? Ei tarvita hammaslääkäriä kun huolehtii itse hampaistaan.

Joe
7 kuukautta sitten

Sivusta seuranneena kyllä joskus ihmettelee varakkaidenkin kansalaisten jonottelevan kuukausia akuuteissakin tilanteissa,
uskotun parinkympin ”säästön” vuoksi. Kuviteltu säästö on tietty se paras tunne.

Lasse Reunanen / Salo
7 kuukautta sitten

Olin korjauttamassa lohjenneen hampaani Salon Läntisellä terveysasemalla ja kysyin hammastarkastukseenkin aikaa. Annettiin aika yksityisvastaanottoon Halikon terveysasemalla viikonloppuna, joka olisi ollut sama sunnuntai kun nykyiseen Hyvinvointialueelle äänestys luottamushenkilöille oli. Kävin katsomassa Halikon terveysaseman ulko-ovella, jossa ei ollut mitään tiedotetta em. viikonlopun yksityisestä päivystyksestä. Peruin aikani kun ei hammasoireita ollut eikä em. tarkkoja tiedotteita. Lukittuun ulko-oveen ei pääsyä olisi ollut eikä kännykkää mikäli soittamalla ovi auennut.