Salon kaupunki avaa ostolaskunsa verkossa – alkuvuoden laskut julki kesän jälkeen

0

Salo alkaa julkistaa ostolaskutietojaan verkossa. Kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaina.

Käytännössä ostolaskutiedot julkistetaan ensimmäistä kertaa elo–syyskuussa, jolloin avataan laskut vuoden alusta kesäkuun loppuun.

Jatkossa tiedot on tarkoitus avata vuosittain tilinpäätöksen hyväksymisen jälkeen. Tiedot julkaistaan avoindata.fi-palvelussa.

– Laskut vähenivät, kun sosiaali- ja terveystoimi siirtyi hyvinvointialueelle. Arvioisin, että laskurivejä kertyy silti kymmeniätuhansia vuodessa. Siellä ovat mukana kaikki laskut summasta riippumatta, Salon vs. talousjohtaja Maria Kulmala sanoo.

Ostolaskujen avaamista on toivottu Salossa jo pidempään. Kaupunginhallitus päätti marraskuussa 2020, että asiaa valmistellaan vuoden 2021 aikana.

Kuntaliitto on suositellut ostolaskudatan avaamista kunnille, koska se edistää avoimuutta, vahvistaa demokratiaa ja tukee kunnan kustannustietoista toimintatapaa.

Salo osallistui valtiovarainministeriön koulutukseen vuoden 2021 aikana. Samalla selvitettiin, taipuvatko kaupungin järjestelmät tietojen julkaisemiseen.

Tietoja ei saatu siirtymään automaattisesti, vaan se olisi vaatinut käsin tehtävää työtä. Viime vuoden lopulla talousjärjestelmiin saatiin valmisraportti, jonka avulla ostolaskudatasta saadaan koottua yhteen Kuntaliiton suosituksen mukaiset tiedot.

– Tiedoista pitää suodattaa pois esimerkiksi yksityiset henkilötiedot ja salassa pidettävät asiat. Työ olisi mahdotonta tehdä manuaalisesti, siksi siihen piti saada automaatiota, Maria Kulmala kertoo.

Ostolaskudatan avaaminen mahdollistaa tietojen tutkimisen ja esimerkiksi vertailun kuntien välillä.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments