Salon koirahalli etsii uutta yrittäjää – Somero saa sisätilan koiraharrastukseen

0
Salon Koirahalli Oy:n yrittäjä Katja Taskinen on pitänyt koiraharrastushallia Meriniityssä yli kymmenen vuotta. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salon Koirahalli Oy:n yrittäjä Katja Taskinen lopettaa yritystoimintansa huhtikuun lopussa. Meriniittyyn marraskuussa 2011 avatun koiraharrastushallin jatko on vielä avoinna.

Taskinen toteaa seurojen olleen jo huolissaan siitä, minne ne pääsevät järjestämään kisojaan ja tapahtumiaan.

– Yksi vahva jatkajaehdokas on, ja useampia muita kyselijöitä. Myös vuokranantaja on myötämielinen jatkolle, hän kertoo.

Kiinteistön omistaa H. Soini-Yhtiöt Oy. Koirahallin käytössä ovat 700 neliön tilat, jossa on 435 neliön keinonurmikenttä ja noin 180 neliön kumirouhepohjainen kenttä. Lisäksi on pieni hajutyöskentelytila ja ulkona puuhapuisto.

Kesällä vakituisen työpaikan eläintarvikeliike Voimaeläimestä vastaanottanut Katja Taskinen kertoo lopettamisen syiden olevan moninaiset.

– Olen miettinyt ratkaisua pitkään. Korona-aikaan halli oli kiinni monta kuukautta, eikä tuloja tullut mistään. Omat harrastuksenikin ovat vaihtuneet, enkä enää tarvitse sisätiloja niitä varten.

Taskiselta on vuoden sisällä kuollut kaksi koiraa, joista toinen alle 2-vuotiaana. Kotona on kaksi eläkeläiskoiraa ja seitsenkuinen seisoja. Intohimoinen agilityharrastaja ei ole kilpaillut kolmeen vuoteen, vaan keskittyy nykyisin kanakoirien metsästyskokeisiin, metsästykseen ja koiravaljakkoajoon.

– Parhaimmillaan kisasin kuuden lainakoiran kanssa ja olin joka viikonloppu agilitykisoissa. Totesin silloin, ettei agilityä voi uskottavasti kouluttaa, jos ei itse kisaa aktiivisesti, koska silloin ei tiedä millaiset säännöt ovat parhaillaan käytössä ja millaisia ratoja kilpailuihin tehdään, Taskinen muistaa ja kertoo siksi siirtyneensä harrastuskurssien vetämisestä pentukurssien ja käytösongelmien puolelle.

Saloa lähimmät toiminnassa olevat koirahallit sijaitsevat Paimiossa, Kaarinassa, Liedossa ja Lohjalla.

Someron sisäharrastustila sijoittuu Palman teollisuusalueelle, joka on lähellä Someron keskustaa Jokioistentien tuntumassa. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Somerolle avautuu koiraharrastukseen sisätila, kun Maija Katainen ja Mikko Sirén avaavat kevään aikana sadan neliön koiraharrastustilat Palman teollisuusalueelle. He vuokraavat tilat Someron Langan tyhjillään olevasta kiinteistöstä.

– Pääsemme pian aloittamaan lattiamattojen asentamisen, Katainen sanoo.

Pariskunta on jo pitkään kaivannut Somerolle sisätilaa koirien koulutukseen erityisesti talvikausiksi.

– Idea lähti omasta tarpeesta, Katainen kertoo.

Hän uskoo kysyntää riittävän.

– Olen vuorotöissä, eikä ainakaan itseni tule lähdettyä kauemmas treeneihin. Someroa lähimmät koirahallit ovat Salossa ja Forssassa.

Pariskunnalla on kaksi bokseria ja puolivuotias belgianpaimenkoira malinois, jonka kanssa Kataisen koulutustavoitteet ovat korkealla. Sirén on aloittanut boksereiden kasvatuksen.

Maija Katainen toteaa tulevien harrastustilojen olevan sen verran rajalliset, että niissä onnistuu parhaiten tottelevaisuuskoulutus sekä yksittäisten agilityesteiden harjoittelu.

– Hankimme hyppyesteitä ja putken olen jo ostanut, mutta virallisia ratoja sinne ei mahdu rakentamaan, hän huomauttaa.

Tiloja tullaan vuokraamaan omatoimitreeneihin, mutta luvassa on myös ulkopuolisten kouluttajien kursseja. Pitkän linjan koiraharrastajina Katainen ja Sirén pystyvät itsekin vetämään koulutuksia.

– Kurssille mahtuu kerrallaan neljästä viiteen koirakkoa, Katainen arvioi.

Parhaillaan koulutusohjaajakurssia käyvä Sirén on Suomen Bokseriyhdistyksen Turun alaosaston sihteeri ja jalostusvastaava. Katainen toimii näyttelyvastaavana.